Proponuje nowo odkryty i dzisiaj sprawdzony przepis na
Buleczki z nadzieniem pieczarkowym
Składniki: Pieczarki drobno pokroić i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem udusić. Smietanę rozmieszać z łyżką mąki i wlać do pieczarek. Dodać sok z cytryny i trochę pieprzu oraz soli. Dusić chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać dwa rozmącone żółtka. Okrągłe bułeczki naciąć z wierzchu, nieco wydrążyć i włożyć nadzienie z pieczarek. Zacisnąć otwór, by wyglądały jak całe, posmarować masłem, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Gdy się zrumienią, podawać gorące. Można bułeczki także podpiec w mikrofalówce ok 2 min.
Buleczki podalam z piersiami z kurczaka w ciemnym sosiku.
Podsmazone miesko- 4 osolone i posypane pieprzem i czosnkiem piersi wrzucam do garnuszka i zalewam rozpuszczona kostka bulionowa drobiowa. Dodaje sosik pieczeniowy ciemny Winiary, zabielam maka z mlekiem i doprawiam do smaku.Wszystko dusze kilka minut pod przykryciem.
Smacznego!
Buziaki
Monika i Styczniowa Majeczka
– 30 dag pieczarek,
– 1/2 szklanki śmietany,
– łyżka mąki pszennej,
– 8 bułeczek (najlepiej kajzerek),
– cebula,
– 3-4 zabki czosnku
– 2 łyżki masła,
– sok z połowy cytryny,
– 2 żółtka,
– pieprz,
– sól.
10 odpowiedzi na pytanie: Dla wielbicielek pieczarek
Re: Dla wielbicielek pieczarek
Na pewno wyprobuje, bardzo przypadl mi do gustu ten przepis, bo nie trzeba wyrabiac ciasta na buleczki ;-)) moze nawet uda mi sie dzisiaj wieczorkiem. Lubimy pieczarki, wiec chetnie zjemy je pod ta postacia:-) Jak tylko wyprobuje, podziele sie wrazeniami, pozdrawiam!
Ola (16.10.03)
Re: Dla wielbicielek pieczarek
Buleczki wyprobowane i polkniete w ilosci 8 sztuk-ja 2,5, reszte maz. Bardzo nam smakowaly, maz az sie rozplywal nad nimi, zadziwil mnie ;-)) dziekujemy i pozdrawiamy:-))
Ola (16.10.03)
Ciesze sie:)
Fajnie, z e wam smakowaly! Moj maz z tesciem rowniez je polkneli!
Buziaki
Monika i Styczniowa Majeczka
Re: Dla wielbicielek pieczarek
Robiłam wczoraj – pyszne. Tak się najedliśmy, że hej.
Dziekujemy za przepis.
bianka i Bartuś (05.12.2003)
Re: Dla wielbicielek pieczarek
dzisiaj moze w koncu wyprobuje ten przepisik
musze tylko pobiec po buleczki!
Dana&Gabi 23.09.03
Re: Dla wielbicielek pieczarek
Zrobilam wyszlo bardzo dobre. Mniam, mniam, polecam.
Mam jednak kilka pytan – uwag jak kto woli. Mialam troche problemow z iloscia skladnikow:
-po pierwsze z tej ilosci skladnikow wyszlo za malo farszu do 8 bulek. Nastepnym razem zrobie z wiekszej ilosci
– po drugie…… Nic, w sumie to okazalo sie jednak oki.
Pisze to dlatego, ze gdyby ktos robil to moze moja uwaga pomoze mu uniknac problemu z iloscia farszu. Ja sie ratowalam w ten sposob ze dodalam troche podrobionej bulki zeby zwiekszyc ilosc.
Re: Dla wielbicielek pieczarek
Moniczko to jest pyyyyyyyyyyyyyyyszne :o) ja robilam je juz kilka razy i dodam tylko ze jak sie doda do tych buleczek po plasterku szynki najlepiej konserwowej i posypie sie to wszystko zoltym startym serem tez jest pycha pozdr goraco Marzena :o)
Re: Dla wielbicielek pieczarek
zrobilam-pychotka!!!!
zgadzam się z CIKU, ze troche za malo pieczarek, myśle ze na 8 bułek to ok. 50dkg jest dobrze, ale ja lubię duuuzo farszu, wiec to też pewnie kwestia smaku. Zrobilam też bez czosnku (bo akurat nie lubię) i posypłam serkiem…
Re: Dla wielbicielek pieczarek
No i już wiem, co zrobię na piątkową kolację forumową 🙂 Dzięki!
Asia i Ola (2 latka i 9 m-cy!)
Re: Dla wielbicielek pieczarek
Dopisuje jeszcze – przypomniał mi sie mały szczególik. Nastepnym razem farsz zrobie troszkę bardziej pikantny, wiecej pieprzu, rzeczywiście cosik konserwowego by tu grało…..ja lubie z nutka pikanterii… 🙂 Bardzo dobry przepis.
Kacperek 12.02.04
Znasz odpowiedź na pytanie: Dla wielbicielek pieczarek