Kobitki:))
Rosnie pieknie w piecu, kiedy go wyjmuje jest super wysokie, a po 5 minutach – klap! O polowe nizsze…co robie zle?
W przypadku biszkopta to akurat wiem, ze nalezy temp. podniesc na ostatnie 5 minut pieczenia zeby “zestalic ” wysokosc, ale np. taki zwykly murzynek????? Siada okropnie w dol. A chyba to nie jest kwestia ze daje za duzo maki bo przeciez pod jej ciezarem (gdyby bylo za duzo ) to nawet by nie wyrosl. Napewno wiecie dziewczyny co zrobic w takiej sytuacji. Prosze pomozcie mi…
8 odpowiedzi na pytanie: dlaczego ciasto opada???
Re: dlaczego ciasto opada???
ja po upieczeniu nie wyjmuje ciasta (jakiegokolwiek) tylko uchylam piekarnik by zmniejszała sie temp. stopniowo. Ciasto Ci opada bo za duza róznica temperatur.
Pam & Karolcia 11-2003
Re: dlaczego ciasto opada???
To jest faktycznie mozliwa przyczyna. Sadzilam ze wiecej osob mi odpowie…… Nie wierze ze nikt tu piec nie umie. Moze jeszcze ktos cos napisze, bo np. inna przyczyna wg mnie to niedokladne rozmieszanie proszku do piecz. z maka, lub tez otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia, ale tego nie robie…..sprobuje Pam nastepnym razem Twojego sposobu. papa
Re: dlaczego ciasto opada???
Ja mialam taki problem, ale na pewno ci nie pomoge. Bo moj piekarniczek jest maly z termoobiegiem. Ciasto siadalo prawie zawsze, cale lub tylko z jednej strony. Od kiedy wylaczylam termoobieg -nie siada, ale to na pewno nie o to chodzi u ciebie…
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Re: dlaczego ciasto opada???
Ciekawostka! Bo ja robiłam w piątek drożdżówkę – wyrosła pięknie, ale jak wyciągnęłam z piekarnika to na środku opadła i się zrobił zakalec.
Myślałam, że może za krótko piekłam (40 min na 170 stopni z nawiewem) – ale to może też przez ten nawiew. (Przepraszam, jeśli mylę nawiew z termoobiegiem).
Jestem zafascynowana moim nowym piekarnikiem i z radością wypróbowuję nowe funkcje, w tym ten wiatraczek. Ale zdaje się, że przy nim ciasto mi się wypieka na brzegach, a środek zostaje surowy.
Spróbuję wyłączyć nastęnym razem.
Kinga i maluszek [~08.02.2004]
Re: dlaczego ciasto opada???
no wlasnie, ja tez byalm zdziwiona ze to tak “wieje” i naprawde jak wylaczylam to nie siadalo…
kleeo i Natalia (ur.26.07.02)
Re: dlaczego ciasto opada???
w tym wypadku ten wiatraczek to bardzo prawdopodobna przyczyna bo drozdzowe ciasto lubi miec ciepelko i spokoj do rozniecia sobie:)
Re: dlaczego ciasto opada???
Ciasta biszkoptowe powinno sie piec w temp. 170 – 180 C, a pod koniec pieczenia aby cisto sie odpowiednio zestalilo podniesc temp. 180 – 200 C. Dotyczy sie to biszkoptow od 30 mm grubosci.
Podczas pieczenia nie powinno sie poruszac blachami ani za czesto zagladac do piekarnika bo moze to spowodowac oopadniecie, a nawet zakalec. Wypieczone wyroby powinno sie wyjmowac po 20 – 30 min. ochladzania.
TO bylo tak bardziej ksiazkowo a z doswiadczenia wiem, ze biszkopt lubi klapnac jak jest za duzo maki w nim i jest wtedy za ciezki zeby sobie mogl podrosnac.
Dorota i Zosia <16.07.2003.>
Re: dlaczego ciasto opada???
“Wypieczone wyroby powinno sie wyjmowac po 20 – 30 min. ochladzania” – chodzi Ci o wyjmowanie z pieca po takim czasie od jego wylaczenia czy o wyjecie z brytfanny ( ale domyslam sie ze to pierwsze).Dzieki za wiadomosc:)
Znasz odpowiedź na pytanie: dlaczego ciasto opada???