Do JaEwa…prośba o przepis na skrzydełka z mąką kukurydzianą.

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #98069

    kasialublin

    W 2006 r pisałaś że robisz skrzydełka z mąką kukurydzianą. MOże masz gdzieś w swoich zbiorach ten przepis i mogłabyś mi go udostępnić. Niestety link który mi go kiedyś podałaś nie otwiera się. Poratuj mnie proszę. Tu na forum jest także inny przepis z mąką kukurydzianą ale on ma w swoim składzie jeszcze maggi, a to nie ten przepis który pamiętam. Robiłam te skrzydełka ale mój przepis wyparował. Będę wdzięczna za pomoc.
    Pozdrawiam KAsia i …

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

    #2342018

    jaewa

    Proszę bardzo:

    1 kg skrzydełek (odciąć końcówki i przeciąć na pół)
    3 łyżki Maggi
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3 jajka
    pieprz
    Wszystkie składniki dobrze wymieszać, włożyć skrzydełka, zostawić na min 2 godziny

    Panierka:
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wyjąć skrzydełka z marynaty, dodać składniki panierki, dobrze wymieszać i znów włożyć
    skrzydełka. Wyjmować skrzydełka z ciasta i smażyć na dużej ilości oleju z obu stron- ja smażyłam 20 minut na głębokiej patelni (co około 5 minut odwracać). We frytkownicy oczywiście krócej się smażą i mniej smrodku smażonego oleju jest w domu. Wychodzą rewelacyjnie, mięsko mięciutkie, a panierka chrupiąca. Według tego przepisu wychodzą łagodne, więc kto woli pikantne to czymś trzeba jeszcze doprawić. Ten przepis wśród moich znajomych jest hitem 🙂

    Smacznego!



    #2342019

    kasialublin

    Wielkie dzięki….jestem twoją dłużniczką….;)Myślisz że można zrobić to samo z podudziami kurzęcymi?
    Pozdrawiam KAsia i

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

    #2342020

    jaewa

    Zamieszczone przez KasiaLublin
    Wielkie dzięki….jestem twoją dłużniczką….;)Myślisz że można zrobić to samo z podudziami kurzęcymi?
    Pozdrawiam KAsia i

    Dominik 16.12.1996/Kubuś 24.07.2003

    Nie wiem, spróbuj i mi powiedz czy wyszło 🙂

    A tak na serio to myślę że tak, tylko nie wiem o ile wydłużyć czas smażenia. Ja zawsze robię skrzydełka i chyba przy nich zostanę, bo wolę zjeść więcej kawałeczków właśnie ze względu na tą panierkę niż najeść się 1-2 kawałkami kurczaka. Ja z mężem 1 kg skrzydełek smażymy to po 3 godzinach już nic nie ma.

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close