Ostatnio naszła mnie ochota na drożdżówkę,więc szukam przepisu jak w temacie – na dobre ciasto drożdżowe.
Zależy mi na tym, żeby to był naprawdę dobry, sprawdzony przepis, taki żeby to ciasto nie było zbyt suche, czy twarde.
Ostatnio jadłam takie dobre ciasto ale kupne, chciałabym sama takie wyczarować
Do tej pory robiłam jakieś tam, ale nie powalało mnie ono z nóg, było właśnie takie – suche:(
17 odpowiedzi na pytanie: dobre ciasto drożdżowe?
polecam przepis Majowejmamy 🙂
dla mnie rewelacja 🙂
Dokladnie!!!!!!!!!!!!!!
No ba. Najlepsiejsze!
Asik! Wrzuć i tu przepis 😀 Bo jakby gdzieś zginęło to masakra 😉
Podłączam się, bo coś przez wyszukiwarkę nie mogę znaleźć, albo linka do postu…
szczerze powiedziawszy tez nie potrafię znaleźć tutaj juz nic
masz od nowa ;):
Błyskawiczne ciasto drożdżowe:
Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie
10 dkg drożdży
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
4 jaja (mozna ubic białka osobno)
3/4 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 szkl. mąki
kruszonka: maslo, mąka, cukier
przygotowanie:
wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.
Czyni się… Nałóg
Ale mam wymówkę. Chłopcy mi się pochorowali na żołądek. A to ciasto mogą jeść bo robię na wodzie Też jest pyszna
Halina -wielkie dzięki!! Jutro z rana nawrzucam do michy
Przyznam się, że ostatnio spisałam z kalendarza od mamy taki przepis, bo zainteresowało mnie to wrzucanie i czekanie – z różnicą w ilości mąki – tam były 4 szkl i czasem oczekiwania – 7 godz. Dwa dni szukałam i przed chwilą właśnie odnalazłam tą karteczkę – “nowe ciasto drożdżowe” -tak było zatytułowane w kalendarzu. No i tam pisało – “wylać” ciasto na blachę, pewnie przez mniejszą ilość mąki
Ale na oko – przepis bardzo ciekawy, ciekawa jestem co mi z niego wyjdzie.
z tą mąką moze nie glupie, mniej suche na moje oko by wyszło…
Już wsypałam do miski, nie przeczytałam wcześniej ostatniego postu, więc jest 5 szklanek, ale i tak mówicie że dobre, więc odliczam minuty 🙂 Mam tylko nadzieję, że nie wyrośnie zbyt duże w misce – żeby mi z niej nie uciekło
Planuję jeszcze dodać jabłka pod kruszonkę, chyba nie będzie przeszkadzało?
Powiedzcie mi jeszcze:
– ciasta wychodzi na dużą blaszkę?
– jaki miałyście najdłuższy czas oczekiwania? Te 7 godz. to nie przegięcie? Pytam, bo coś mi się kojarzy, że czytałam – że ciasto można przygotować dzień wcześniej, tylko teraz nie pamiętam, czy tak było w kalendarzu, czy przy innym cieście
Blaszka wychodzi duza
Czas oczekiwania najdłuzszy pewno z 8 godzin mialam, przed polnocą wsypalam, a drożdzówa byla na sobotnie sniadanko
No i zrobiłam – i jestem bardzo zadowolona z przepisu, z jabłkami było ok, nawet na drugi dzień całkiem dobre. Trochę tylko czułam drożdże, ale to mogło być przez małe niedopieczenie, nie chciałam spalić, więc jak tylko się nie kleiło to wyciągnęłam.
Dzięki dziewczyny za przepis, innego już nie muszę szukać 🙂
Ano.
W tym przepisie jest w sumie podwojna ilosc drozdzy. Ja tez je wyczuwam.
Wczoraj na noc zasypałam, dziś rano upiekłam – PYSZNE!!!!
a jak jest z wyrabianiem tego ciasta?
trzeba je wyrabiać tak jak tradycyjne drożdżowe aż się będzie od miski odrywać czy po prostu wymieszać aby składniki były połączone?
na jak dużej blaszce to pieczecie bo właśnie sobie przypomniałam że wyrzuciłam blachę a mam tylko taką niewielką tortownicę więc to raczej z połowy ciasta powinno być (chyba)
wystarczy lekko mikserem ze spiralnymi koncówkami je bzyknąć
zeby sie dobrze polaczyly skladniki
Ja robię wg tego przepisu:
Rozczyn:
30g drożdży
10g cukru
1łyżka mąki
1 łyżka mleka
Ciasto:
3 żółtka
75g cukru
400g mąki
1/2 szklanki mleka
100g stopionego masła
Kruszonka:
1szklanka mąki
1szklanka cukru
100g masła.
Wrzucam do mikrofali masło i mleko. Kruszę do jednego kubka drożdże, dodaje co w rozczynie, mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
Żółtka ucieram z cukrem i dodaję to do przesianej mąki. Wlewam rozczyn i mleko. Gdy składniki się połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam.
To ciasto się nie klei, wyrabiam ręką w misce ale można z powodzeniem na blacie.
Blaszkę taką standardową prostokątną smaruję masłem i wysypuję bułką tartą (nigdy mi się nie przypaliło)
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozciągam na blaszce, układam owoce i posypuję kruszonką.
Jak mam czas zostawiam na 15minut jak nie od razu wstawiam do pieca.
Piekę w 180stopniach, górna i dolna grzałka z termoobiegiem ok 45minut, do suchego patyczka.
Smacznego 😉
Ja na początku wymieszałam łyżką, później ręką, ale myślę, że dobrze łyżką też wystarczy. Mikser też pewnie będzie ok.
Piekłam na blaszce o wymiarach 35×25 cm
Znasz odpowiedź na pytanie: dobre ciasto drożdżowe?