dobre ciasto drożdżowe?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)
  • Autor
    Wpisy
  • #112994

    aqnieszka

    Ostatnio naszła mnie ochota na drożdżówkę,więc szukam przepisu jak w temacie – na dobre ciasto drożdżowe.
    Zależy mi na tym, żeby to był naprawdę dobry, sprawdzony przepis, taki żeby to ciasto nie było zbyt suche, czy twarde.
    Ostatnio jadłam takie dobre ciasto ale kupne, chciałabym sama takie wyczarować:Fiu fiu:
    Do tej pory robiłam jakieś tam, ale nie powalało mnie ono z nóg, było właśnie takie – suche:(

    #5118423

    asik

    polecam przepis Majowejmamy 🙂
    dla mnie rewelacja 🙂



    #5118424

    ahimsa

    Zamieszczone przez Asik.
    polecam przepis Majowejmamy 🙂
    dla mnie rewelacja 🙂

    Dokladnie!!!!!!!!!!!!!!:Wow!:

    #5118425

    bep

    Zamieszczone przez Asik.
    polecam przepis Majowejmamy 🙂
    dla mnie rewelacja 🙂

    Zamieszczone przez ahimsa
    Dokladnie!!!!!!!!!!!!!!:Wow!:

    No ba. Najlepsiejsze!
    Asik! Wrzuć i tu przepis 😀 Bo jakby gdzieś zginęło to masakra 😉

    #5118426

    aqnieszka

    Zamieszczone przez Bep
    No ba. Najlepsiejsze!
    Asik! Wrzuć i tu przepis 😀 Bo jakby gdzieś zginęło to masakra 😉

    Podłączam się, bo coś przez wyszukiwarkę nie mogę znaleźć, albo linka do postu…

    #5118427

    halinasuperdziewczyna

    szczerze powiedziawszy tez nie potrafię znaleźć tutaj juz nic

    masz od nowa ;):
    Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

    Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

    10 dkg drożdży
    1 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    4 jaja (mozna ubic białka osobno)
    3/4 szkl. mleka
    cukier waniliowy
    5 szkl. mąki

    kruszonka: maslo, mąka, cukier

    przygotowanie:
    wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
    Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.



    #5118428

    bep

    Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
    szczerze powiedziawszy tez nie potrafię znaleźć tutaj juz nic

    masz od nowa ;):
    Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

    Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

    10 dkg drożdży
    1 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    4 jaja (mozna ubic białka osobno)
    3/4 szkl. mleka
    cukier waniliowy
    5 szkl. mąki

    kruszonka: maslo, mąka, cukier

    przygotowanie:
    wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
    Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

    Czyni się… Nałóg :Wstyd:
    Ale mam wymówkę. Chłopcy mi się pochorowali na żołądek. A to ciasto mogą jeść :Hyhy: bo robię na wodzie :Śmiech: Też jest pyszna :Fiu fiu:

    #5118429

    aqnieszka

    Halina -wielkie dzięki!! Jutro z rana nawrzucam do michy :Hura!:

    Przyznam się, że ostatnio spisałam z kalendarza od mamy taki przepis, bo zainteresowało mnie to wrzucanie i czekanie – z różnicą w ilości mąki – tam były 4 szkl i czasem oczekiwania – 7 godz. Dwa dni szukałam i przed chwilą właśnie odnalazłam tą karteczkę – „nowe ciasto drożdżowe” -tak było zatytułowane w kalendarzu. No i tam pisało – „wylać” ciasto na blachę, pewnie przez mniejszą ilość mąki

    Ale na oko – przepis bardzo ciekawy, ciekawa jestem co mi z niego wyjdzie.

    #5118430

    halinasuperdziewczyna

    Zamieszczone przez aqnieszka
    Halina -wielkie dzięki!! Jutro z rana nawrzucam do michy :Hura!:

    Przyznam się, że ostatnio spisałam z kalendarza od mamy taki przepis, bo zainteresowało mnie to wrzucanie i czekanie – z różnicą w ilości mąki – tam były 4 szkl i czasem oczekiwania – 7 godz. Dwa dni szukałam i przed chwilą właśnie odnalazłam tą karteczkę – „nowe ciasto drożdżowe” -tak było zatytułowane w kalendarzu. No i tam pisało – „wylać” ciasto na blachę, pewnie przez mniejszą ilość mąki

    Ale na oko – przepis bardzo ciekawy, ciekawa jestem co mi z niego wyjdzie.

    z tą mąką moze nie glupie, mniej suche na moje oko by wyszło…

    #5118431

    aqnieszka

    Już wsypałam do miski, nie przeczytałam wcześniej ostatniego postu, więc jest 5 szklanek, ale i tak mówicie że dobre, więc odliczam minuty 🙂 Mam tylko nadzieję, że nie wyrośnie zbyt duże w misce – żeby mi z niej nie uciekło:Hmmm…:

    Planuję jeszcze dodać jabłka pod kruszonkę, chyba nie będzie przeszkadzało?

    Powiedzcie mi jeszcze:
    – ciasta wychodzi na dużą blaszkę?
    – jaki miałyście najdłuższy czas oczekiwania? Te 7 godz. to nie przegięcie? Pytam, bo coś mi się kojarzy, że czytałam – że ciasto można przygotować dzień wcześniej, tylko teraz nie pamiętam, czy tak było w kalendarzu, czy przy innym cieście :Hmmm…:



    #5118432

    halinasuperdziewczyna

    Zamieszczone przez aqnieszka
    Już wsypałam do miski, nie przeczytałam wcześniej ostatniego postu, więc jest 5 szklanek, ale i tak mówicie że dobre, więc odliczam minuty 🙂 Mam tylko nadzieję, że nie wyrośnie zbyt duże w misce – żeby mi z niej nie uciekło:Hmmm…:

    Planuję jeszcze dodać jabłka pod kruszonkę, chyba nie będzie przeszkadzało?

    Powiedzcie mi jeszcze:
    – ciasta wychodzi na dużą blaszkę?
    – jaki miałyście najdłuższy czas oczekiwania? Te 7 godz. to nie przegięcie? Pytam, bo coś mi się kojarzy, że czytałam – że ciasto można przygotować dzień wcześniej, tylko teraz nie pamiętam, czy tak było w kalendarzu, czy przy innym cieście :Hmmm…:

    Blaszka wychodzi duza
    Czas oczekiwania najdłuzszy pewno z 8 godzin mialam, przed polnocą wsypalam, a drożdzówa byla na sobotnie sniadanko

    #5118433

    aqnieszka

    No i zrobiłam – i jestem bardzo zadowolona z przepisu, z jabłkami było ok, nawet na drugi dzień całkiem dobre. Trochę tylko czułam drożdże, ale to mogło być przez małe niedopieczenie, nie chciałam spalić, więc jak tylko się nie kleiło to wyciągnęłam.

    Dzięki dziewczyny za przepis, innego już nie muszę szukać 🙂



    #5118434

    halinasuperdziewczyna

    Zamieszczone przez aqnieszka
    No i zrobiłam – i jestem bardzo zadowolona z przepisu, z jabłkami było ok, nawet na drugi dzień całkiem dobre. Trochę tylko czułam drożdże, ale to mogło być przez małe niedopieczenie, nie chciałam spalić, więc jak tylko się nie kleiło to wyciągnęłam.

    Dzięki dziewczyny za przepis, innego już nie muszę szukać 🙂

    Ano.
    W tym przepisie jest w sumie podwojna ilosc drozdzy. Ja tez je wyczuwam.

    #5118435

    tosia

    Wczoraj na noc zasypałam, dziś rano upiekłam – PYSZNE!!!! :Wow!:

    #5118436

    m-amp-p

    a jak jest z wyrabianiem tego ciasta?
    trzeba je wyrabiać tak jak tradycyjne drożdżowe aż się będzie od miski odrywać czy po prostu wymieszać aby składniki były połączone ?

    na jak dużej blaszce to pieczecie bo właśnie sobie przypomniałam że wyrzuciłam blachę a mam tylko taką niewielką tortownicę więc to raczej z połowy ciasta powinno być (chyba) :Niepewny:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 18)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close