dobre ciasto drożdżowe?

Ostatnio naszła mnie ochota na drożdżówkę,więc szukam przepisu jak w temacie – na dobre ciasto drożdżowe.
Zależy mi na tym, żeby to był naprawdę dobry, sprawdzony przepis, taki żeby to ciasto nie było zbyt suche, czy twarde.
Ostatnio jadłam takie dobre ciasto ale kupne, chciałabym sama takie wyczarować
Do tej pory robiłam jakieś tam, ale nie powalało mnie ono z nóg, było właśnie takie – suche:(

17 odpowiedzi na pytanie: dobre ciasto drożdżowe?

  1. polecam przepis Majowejmamy 🙂
    dla mnie rewelacja 🙂

    • Zamieszczone przez Asik.
      polecam przepis Majowejmamy 🙂
      dla mnie rewelacja 🙂

      Dokladnie!!!!!!!!!!!!!!

      • Zamieszczone przez Asik.
        polecam przepis Majowejmamy 🙂
        dla mnie rewelacja 🙂

        Zamieszczone przez ahimsa
        Dokladnie!!!!!!!!!!!!!!

        No ba. Najlepsiejsze!
        Asik! Wrzuć i tu przepis 😀 Bo jakby gdzieś zginęło to masakra 😉

        • Zamieszczone przez Bep
          No ba. Najlepsiejsze!
          Asik! Wrzuć i tu przepis 😀 Bo jakby gdzieś zginęło to masakra 😉

          Podłączam się, bo coś przez wyszukiwarkę nie mogę znaleźć, albo linka do postu…

          • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

            szczerze powiedziawszy tez nie potrafię znaleźć tutaj juz nic

            masz od nowa ;):
            Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

            Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

            10 dkg drożdży
            1 szkl. cukru
            1 szkl. oleju
            4 jaja (mozna ubic białka osobno)
            3/4 szkl. mleka
            cukier waniliowy
            5 szkl. mąki

            kruszonka: maslo, mąka, cukier

            przygotowanie:
            wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
            Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

            • Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna
              szczerze powiedziawszy tez nie potrafię znaleźć tutaj juz nic

              masz od nowa ;):
              Błyskawiczne ciasto drożdżowe:

              Pracy 10 minut + rośnięcie i pieczenie

              10 dkg drożdży
              1 szkl. cukru
              1 szkl. oleju
              4 jaja (mozna ubic białka osobno)
              3/4 szkl. mleka
              cukier waniliowy
              5 szkl. mąki

              kruszonka: maslo, mąka, cukier

              przygotowanie:
              wszystkie skladniki wsypujemy do miski w podanej kolejności (to istotne). Nie mieszamy!, zostawiamy na 4 godziny (moze byc nawet dłuzej) i zapominamy o drożdżówce oddając się innhym uciechom
              Potem szybko mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy kruszonkę łącząc odrobinę masła z cukrem i mąką, zagniatamy rękami, wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, posypujemy kruszonką i do nagrzanego (160 stopni) piekarnika na ok. 35 minut.

              Czyni się… Nałóg
              Ale mam wymówkę. Chłopcy mi się pochorowali na żołądek. A to ciasto mogą jeść bo robię na wodzie Też jest pyszna

              • Halina -wielkie dzięki!! Jutro z rana nawrzucam do michy

                Przyznam się, że ostatnio spisałam z kalendarza od mamy taki przepis, bo zainteresowało mnie to wrzucanie i czekanie – z różnicą w ilości mąki – tam były 4 szkl i czasem oczekiwania – 7 godz. Dwa dni szukałam i przed chwilą właśnie odnalazłam tą karteczkę – “nowe ciasto drożdżowe” -tak było zatytułowane w kalendarzu. No i tam pisało – “wylać” ciasto na blachę, pewnie przez mniejszą ilość mąki

                Ale na oko – przepis bardzo ciekawy, ciekawa jestem co mi z niego wyjdzie.

                • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                  Zamieszczone przez aqnieszka
                  Halina -wielkie dzięki!! Jutro z rana nawrzucam do michy

                  Przyznam się, że ostatnio spisałam z kalendarza od mamy taki przepis, bo zainteresowało mnie to wrzucanie i czekanie – z różnicą w ilości mąki – tam były 4 szkl i czasem oczekiwania – 7 godz. Dwa dni szukałam i przed chwilą właśnie odnalazłam tą karteczkę – “nowe ciasto drożdżowe” -tak było zatytułowane w kalendarzu. No i tam pisało – “wylać” ciasto na blachę, pewnie przez mniejszą ilość mąki

                  Ale na oko – przepis bardzo ciekawy, ciekawa jestem co mi z niego wyjdzie.

                  z tą mąką moze nie glupie, mniej suche na moje oko by wyszło…

                  • Już wsypałam do miski, nie przeczytałam wcześniej ostatniego postu, więc jest 5 szklanek, ale i tak mówicie że dobre, więc odliczam minuty 🙂 Mam tylko nadzieję, że nie wyrośnie zbyt duże w misce – żeby mi z niej nie uciekło

                    Planuję jeszcze dodać jabłka pod kruszonkę, chyba nie będzie przeszkadzało?

                    Powiedzcie mi jeszcze:
                    – ciasta wychodzi na dużą blaszkę?
                    – jaki miałyście najdłuższy czas oczekiwania? Te 7 godz. to nie przegięcie? Pytam, bo coś mi się kojarzy, że czytałam – że ciasto można przygotować dzień wcześniej, tylko teraz nie pamiętam, czy tak było w kalendarzu, czy przy innym cieście

                    • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                      Zamieszczone przez aqnieszka
                      Już wsypałam do miski, nie przeczytałam wcześniej ostatniego postu, więc jest 5 szklanek, ale i tak mówicie że dobre, więc odliczam minuty 🙂 Mam tylko nadzieję, że nie wyrośnie zbyt duże w misce – żeby mi z niej nie uciekło

                      Planuję jeszcze dodać jabłka pod kruszonkę, chyba nie będzie przeszkadzało?

                      Powiedzcie mi jeszcze:
                      – ciasta wychodzi na dużą blaszkę?
                      – jaki miałyście najdłuższy czas oczekiwania? Te 7 godz. to nie przegięcie? Pytam, bo coś mi się kojarzy, że czytałam – że ciasto można przygotować dzień wcześniej, tylko teraz nie pamiętam, czy tak było w kalendarzu, czy przy innym cieście

                      Blaszka wychodzi duza
                      Czas oczekiwania najdłuzszy pewno z 8 godzin mialam, przed polnocą wsypalam, a drożdzówa byla na sobotnie sniadanko

                      • No i zrobiłam – i jestem bardzo zadowolona z przepisu, z jabłkami było ok, nawet na drugi dzień całkiem dobre. Trochę tylko czułam drożdże, ale to mogło być przez małe niedopieczenie, nie chciałam spalić, więc jak tylko się nie kleiło to wyciągnęłam.

                        Dzięki dziewczyny za przepis, innego już nie muszę szukać 🙂

                        • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                          Zamieszczone przez aqnieszka
                          No i zrobiłam – i jestem bardzo zadowolona z przepisu, z jabłkami było ok, nawet na drugi dzień całkiem dobre. Trochę tylko czułam drożdże, ale to mogło być przez małe niedopieczenie, nie chciałam spalić, więc jak tylko się nie kleiło to wyciągnęłam.

                          Dzięki dziewczyny za przepis, innego już nie muszę szukać 🙂

                          Ano.
                          W tym przepisie jest w sumie podwojna ilosc drozdzy. Ja tez je wyczuwam.

                          • Wczoraj na noc zasypałam, dziś rano upiekłam – PYSZNE!!!!

                            • a jak jest z wyrabianiem tego ciasta?
                              trzeba je wyrabiać tak jak tradycyjne drożdżowe aż się będzie od miski odrywać czy po prostu wymieszać aby składniki były połączone?

                              na jak dużej blaszce to pieczecie bo właśnie sobie przypomniałam że wyrzuciłam blachę a mam tylko taką niewielką tortownicę więc to raczej z połowy ciasta powinno być (chyba)

                              • halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

                                Zamieszczone przez M&
                                a jak jest z wyrabianiem tego ciasta?
                                trzeba je wyrabiać tak jak tradycyjne drożdżowe aż się będzie od miski odrywać czy po prostu wymieszać aby składniki były połączone?

                                na jak dużej blaszce to pieczecie bo właśnie sobie przypomniałam że wyrzuciłam blachę a mam tylko taką niewielką tortownicę więc to raczej z połowy ciasta powinno być (chyba)

                                wystarczy lekko mikserem ze spiralnymi koncówkami je bzyknąć
                                zeby sie dobrze polaczyly skladniki

                                • Ja robię wg tego przepisu:
                                  Rozczyn:
                                  30g drożdży
                                  10g cukru
                                  1łyżka mąki
                                  1 łyżka mleka
                                  Ciasto:
                                  3 żółtka
                                  75g cukru
                                  400g mąki
                                  1/2 szklanki mleka
                                  100g stopionego masła
                                  Kruszonka:
                                  1szklanka mąki
                                  1szklanka cukru
                                  100g masła.

                                  Wrzucam do mikrofali masło i mleko. Kruszę do jednego kubka drożdże, dodaje co w rozczynie, mieszam i zostawiam do wyrośnięcia.
                                  Żółtka ucieram z cukrem i dodaję to do przesianej mąki. Wlewam rozczyn i mleko. Gdy składniki się połączą dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam.
                                  To ciasto się nie klei, wyrabiam ręką w misce ale można z powodzeniem na blacie.
                                  Blaszkę taką standardową prostokątną smaruję masłem i wysypuję bułką tartą (nigdy mi się nie przypaliło)
                                  Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozciągam na blaszce, układam owoce i posypuję kruszonką.
                                  Jak mam czas zostawiam na 15minut jak nie od razu wstawiam do pieca.
                                  Piekę w 180stopniach, górna i dolna grzałka z termoobiegiem ok 45minut, do suchego patyczka.

                                  Smacznego 😉

                                  • Ja na początku wymieszałam łyżką, później ręką, ale myślę, że dobrze łyżką też wystarczy. Mikser też pewnie będzie ok.

                                    Piekłam na blaszce o wymiarach 35×25 cm

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: dobre ciasto drożdżowe?

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general