domowe gofry

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)
  • Autor
    Wpisy
  • #77198

    ewik75

    Kto zna wypróbowany przepis na gofry do zrobienia na domowej gofrownicy ??

    [obrazek][/obrazek]
    Ewa i Patrysia 29 maja 2003r

    #1029296

    kingaok

    Re: domowe gofry

    Ja robie takie ciasto jak na naleśniki tylko bardziej geste.

    Czekam z utęsknieniem…Mój drugi dom



    #1029297

    klucha

    Re: domowe gofry

    podam ci dwa przepisy, pierwszy przepis ściągnęłam gdzies z netu jest dobry, ale z tego drugiego (przepis forumowy) to gofry wychodzą mniam, mniam. Jednak częściej robię ten pierwszy bo jest mniej roboty.

    Przepis 1:
    2 jajka
    2 szkl. mąki (500 ml)
    pół szkl. oleju (125 ml)
    1 3/4 szkl. mleka (450 ml)
    1 łyżka cukru
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczka soli
    – mieszasz i smażysz,

    Przepis 2:
    pół kostki rozpuszczonej margaryny
    pół opakowania proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 gram mąki
    1 szklanka wody
    2 jajka
    – białka oddzielić od żółtka, Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować. Białka ubić na sztywno i wmieszać łyżką w ciasto. I można smażyc goferki.

    Izka i Zuzia 3latka10m 🙂

    #1029298

    ewike

    Moje pytanie

    Też męczy mnie temat gofrów. Moje dla odmiany nie są chrupiące tylko takie flakowate (robię z przepisu załaczonego do gofrownicy). Czy to jest wina ciasta czy czegoś innego?

    Ewa z Przemkiem i Mileną

    #1029299

    klucha

    Re: Moje pytanie

    wiesz z tego „2 przepisu” co podałam gofry wychodzą tak sztywne i chrupiące że hej,

    natomiast te gofry z 1 przepisu jak już są usmażone to kłade na takiej kratownicy, np. od grilla z kuchenki aby trochę przestygły (przewiew z dwóch stron) i to też pomaga, ale takiej sztywnosci i chrupkości jak z „2 przepisu” nie mają.

    Izka i Zuzia 3latka10m 🙂

    #1029300

    kiara

    Re: domowe gofry

    Ja robie tak:
    4 jajka
    1 smietana
    0,5 szkl.cukru
    0,25 szkl.oleju
    1,5 szkl.maki
    2 lyzeczki pr.do pieczenia

    Ubijam piane z bialek,w oddzielnym naczyniu ucieram zoltka z cukrem(ja daje cukier puder) sypie make z proszkiem dodajac smietane i olej.Na koncu ubita piane.



    #1029301

    kiara

    Re: domowe gofry

    250 g maki to ile szklanek?Mam ochote zrobic gofry wg Twojego 2 przepisu

    #1029302

    ewik75

    Re: domowe gofry

    pół opakowania proszku do pieczenia — Dużego czy małego ? bo u nas sa 36 i 18 gram

    [obrazek][/obrazek]
    Ewa i Patrysia 29 maja 2003r

    #1029303

    klucha

    Re: domowe gofry

    wiesz co ja to na wadze te 250 g

    Izka i Zuzia 3latka10m 🙂

    #1029304

    klucha

    Re: domowe gofry

    tego małego

    Izka i Zuzia 3latka10m 🙂



    #1029305

    kiara

    Re: domowe gofry

    Zrobilam wczoraj te 2 gofry.dodalam chyba za duzo maki(250g.na oko),ale wyszly calkiem niezle.Chociaz moje tez sa dobre,a moze troszke lepsze:)Tyle,ze czasami wychodza flakowate ale nie ujmuje im to smaku.

    Pozdrawiam:Ania i Dawidek(20.09.2005)

    #1029306

    klucha

    Re: domowe gofry

    😉 ocenimy

    Izka i Zuzia 3latka10m 🙂



    #1029307

    ewik75

    Re: domowe gofry

    śmietana mała czy duża ? słodka czy może być kwaśna ?

    #1029308

    kiara

    Re: domowe gofry

    Przepraszam,ze nie odpidywalam,niestety komp byl zepsuty:(.Smietane daje mala,,tylko jak ciasto jest za geste daje wiecej.I nie wiem czy kwasna czy slodka-daje taka jaka mam pod reka.

    Pozdrawiam:ania i Dawidek-7m.

    #1029309

    mik3

    Re: domowe gofry

    Klucha dziekuje za super przepis na gofry:))

    Dzisiaj zrobilam te z drugiego przepisu i wyszly przepyszne, nastepnym razem sprobuje zrobic te pierwsze.

    Pozdrawiamy

    Marta, Kasper 2l 8m i Kevin 13m

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 17)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close