DOMOWE SPOSOBY NA MASECZKI

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #71635

    kluseczka21

    Dziewczyny czy znacie jakieś przepisy na domową maseczkę do twarzy (oczywiście)??

    Agnieszka i Kubuś (30.11.2004)

    #930213

    kansia

    Re: DOMOWE SPOSOBY NA MASECZKI

    Ostatnio czytałam w jakiejś leciwej gazecie o takich maseczkach. Wieczorkiem spróbuje poszukać i przepisać, albo jak się da to może wkleje jako zdjęcie. Nie sprawdzałam ich, ale przepisy brzmiały rozsądnie.
    Pozdrawiam :))))

    Kansia



    #930214

    dna

    3maseczki i tonik!

    ostatnio wyprobowane:
    Oczyszczajaca pory:
    rozdrobnione2,3 aspiryny bayera+jogurt.

    sciagajaca i nawilzajaca
    jogurt+banan+cytryna

    oczyszczajaca, wygladzajaca:
    drozdze rozpuszczone w cieplym mleku(rewelacja!)

    jak znajde swoja sciage to napisze wiecej…

    polecam rewelacyjny tonik na twarz:
    ocet jablkowy +woda. wymieszac przetrzec wacikiem twarz. nie splukiwac!
    fantastyczny!!!!!

    Dana&Gabi 23.09.03

    #930215

    kluseczka21

    Re: 3maseczki i tonik!

    Wielkie dzięki!!! A z ta aspieryna to strasznei mnie zaciekawilo . Jak masz cos jeszzcze to czekam

    Pozdrawiam

    Agnieszka i Kubuś (30.11.2004)

    #930216

    porky

    Re: DOMOWE SPOSOBY NA MASECZKI

    a ja znalazłam coś takiego:

    [i]Domowe nie znaczy lepsze
    Zastanawiasz się: kupić maseczkę w drogerii czy przygotować ją sama ze świeżych owoców lub warzyw? Bezpieczniejsze dla skóry są gotowe preparaty ze sklepu. Dlaczego? Ponieważ skomponowane są z wyselekcjonowanych składników w proporcjach najskuteczniejszych w pielęgnacji skóry i zawierają wyciągi z roślin pochodzących z ekologicznych upraw, wolnych od zanieczyszczeń. Tymczasem domowe maseczki, przygotowane ze świeżych owoców i warzyw, mogą zawierać szkodliwe środki ochrony roślin (pestycydy) lub zanieczyszczenia (metale ciężkie, np. ołów). Nie znaczy to, że musisz zrezygnować z domowych maseczek. Podczas ich przygotowywania pamiętaj jednak o kilku zasadach:
    Maski owocowe i warzywne stosuj tylko w sezonie, wtedy gdy owoców i warzyw jest najwięcej. Nowalijki zawierają zwykle mniej cennych składników odżywczych i więcej zanieczyszczeń niż owoce w pełni sezonu.
    Wszystkie składniki, których chcesz użyć do zrobienia maseczki, powinny być świeże. Mleko czy śmietanę otwórz w dniu, w którym przygotowujesz maseczkę, owoce i warzywa wybieraj zdrowe, dojrzałe; dokładnie je umyj i, jeśli to możliwe, obierz ze skórki.
    Nie rób maseczki na zapas. Przygotuj ją tuż przed nałożeniem na twarz, a resztki wyrzuć albo pokryj nimi szyję, dekolt, ramiona i dłonie. Przechowywana, nawet w lodówce, szybko straci swoje właściwości odżywcze.
    Do sporządzania i nakładania maseczki na twarz używaj, w miarę możliwości, szklanych naczyń (miseczki, tarki, szpatułki, łyżeczki). Metal i plastik mogą wchodzić w reakcje chemiczne z kwasami owocowymi i tłuszczami zawartymi w masce, tworząc związki niekorzystnie wpływające na cerę.[/i]

    Juleczka (Puchatek) 12.12.04

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close