Duńska zupa z porów-pycha.

Polecam wam coś super, można tą zupkę podac nawet na domowej imprezce, na urodzinach mojego męża wszscy się zajadali.

Skład:

3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu
Kawałek szynki – 15 dag pokrojona w paski
10 dag łagodnego sera topionego
1 /3 szklanki gęstej śmietany
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki startego żółtego sera
natka pietruszki

Wykonanie:

Z porów odcinamy zielone części i kropimy na ukośne
plastry o grubości 0,5 cm. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pory i cebule,
doprowadzając do zeszklenia. Warzywa przekładamy do garnka,
zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną szynkę i gotujemy przez
20 minut na średnim ogniu. Kiedy pory są miękkie dodajemy
topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia. Przyprawiamy zupę.
Następnie dodajemy osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami
zupy śmietanę. Doprowadzamy zupę do zagotowania.
Na talerzu zupę posypujemy żółtym serem + grzanki

Marzenka i Marysia ur16.01.2004

Jedno- i dwulatki
A co z kukurydzą?
Ugotowałam dziś kukurydzę , taka w kolbach , no i Marcel , ten straszny niejadek, który gardzi wszystkimi warzywami, i owocami też (no tylko banan i jabłko przełknie), zajadał sie
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
4 lata kończą Ola i Asia mamy qqqqqqqqq
Serdeczne życzenia urodzinowe!!!!!!! [img]/images/forum/icons/smile.gif[/img] Asia i Oliwierek 14.01.04 [img]http://foto.onet.pl/upload/26/95/_319540_n.jpg[/img]
Czytaj dalej