Dynia-jak robicie?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 32)
  • Autor
    Wpisy
  • #106005

    anek79

    Mam wielka ochotę na dynie, ale jedyne co potrafię z niej zrobić to zupa mleczna z zacierkami, która już robiłam. Chcę czymś zaskoczyć męża i zrobić coś nowego.
    Jak Wy robicie duńkę? Macie sprawdzone przepisy?

    #3919106

    szkocik

    Ja robię dynię marynowaną, której sama nie jem, bo nie lubię, ale mąż za to bardzo. Niestety nie podam przepisu, bo został w PL (ale przeszuakm moje tutejsze przepisy, moze się gdzieś zapodział ).
    Ale Ty jeśli możesz, to napisz jak robisz tę zupkę z zacierkami. Pamiętam ją z dzieciństwa, moja babcia mi taką robiłą, niestety mama nie pamięta jak się ją robiło .



    #3919107

    anek79

    Zamieszczone przez szkocik
    Ja robię dynię marynowaną, której sama nie jem, bo nie lubię, ale mąż za to bardzo. Niestety nie podam przepisu, bo został w PL (ale przeszuakm moje tutejsze przepisy, moze się gdzieś zapodział ).
    Ale Ty jeśli możesz, to napisz jak robisz tę zupkę z zacierkami. Pamiętam ją z dzieciństwa, moja babcia mi taką robiłą, niestety mama nie pamięta jak się ją robiło .

    Dynię kroisz w kosteczkę i gotujesz w małej ilości wody. Jak zmięknie miksujesz z tą wodą na papkowatą konsystencję (wody malutko co by nie było zbyt rzadkie).
    Gotujesz mleko i zagniatasz zacierki (mąka i zimna woda) dość gęste, tak żeby można było zetrzeć na tarce ( ja wkładam na trochę do zamrażalki). Trę zacierki na gotujące mleko, dodaję zmiksowaną dynię, odrobinę soli i gotowe. Nie zostawiaj na kuchence, bo cholernie łatwo się przypala…spaliłam garnek:Wstyd:

    #3919108

    kantalupa

    dynia w kosteczke na blache, troche masla rownomiernie na to, posypuje brazowym cukrem, cynamonem, imbirem, sola i jesli mam pod reka, dodaje drobno siekanej swiezej szalwii
    i do pieca, zeby sie slicznie skarmelizowalo

    #3919109

    redyna

    Zamieszczone przez szkocik
    Ja robię dynię marynowaną, której sama nie jem, bo nie lubię, ale mąż za to bardzo. Niestety nie podam przepisu, bo został w PL (ale przeszuakm moje tutejsze przepisy, moze się gdzieś zapodział ).
    Ale Ty jeśli możesz, to napisz jak robisz tę zupkę z zacierkami. Pamiętam ją z dzieciństwa, moja babcia mi taką robiłą, niestety mama nie pamięta jak się ją robiło .

    Ja robię marynowaną. Przepis na zalewę: 3 szkl. wody, 1.1/2 szkl. cukru i 3/4, szkl. octu, szczypta cynamonu, kilka goździków. Dynię kroję w grubą kostkę, wrzucam ją na 5 minut na wrzątek, odcedzam, wkładam do słoików i zalewam zalewą. Pasteryzuję.

    #3919110

    kotus

    Z dyni robiłam jedynie budyń i krem budyniowy do ciasta.Nic innego w moim domu nie przeszłoby do żołądka
    Kantalupa ,a do czego jadacie taka zapieczona dynie??



    #3919111

    bep

    Zupka! Mlask. Dynia rozgotowana w małej ilości wody i zmiksowana z rozpuszczonym serkiem topionym. Do tego trochę zezłoconej cebulki i pulpeciki gotowane na parze (takie malutkie).

    #3919112

    dorotka1

    ja polecam znow to

    #3919113

    anek79

    Zamieszczone przez Bep
    Zupka! Mlask. Dynia rozgotowana w małej ilości wody i zmiksowana z rozpuszczonym serkiem topionym. Do tego trochę zezłoconej cebulki i pulpeciki gotowane na parze (takie malutkie).

    Jaki serek kupujesz i ile go dodajesz? Ile tej dyni…jakie proporcje?

    #3919114

    bep

    Zamieszczone przez anek79
    Jaki serek kupujesz i ile go dodajesz? Ile tej dyni…jakie proporcje?

    Ostatnio na jedną dynię (taką mniejszą – ok 1,5 kg) dałam 2 serki ziołowe i ze 4 podsmażone cebulki… Zazwyczaj eksperymenty robię na oko. I ten smakował bardzo moim chłopcom 😉



    #3919115

    anek79

    Zamieszczone przez Bep
    Ostatnio na jedną dynię (taką mniejszą – ok 1,5 kg) dałam 2 serki ziołowe i ze 4 podsmażone cebulki… Zazwyczaj eksperymenty robię na oko. I ten smakował bardzo moim chłopcom 😉

    A serki jakiej firmy?

    #3919116

    bep

    Zamieszczone przez anek79
    A serki jakiej firmy?

    Dowolnie byleby były miękkie-takie się łatwiej rozpuszczają (a co się nie rozpuści to razem z dynią i tak miksujesz na gładki krem)… Możesz dać smakowe np. ziołowe to ożywi smak zupy



    #3919117

    gobin

    Zamieszczone przez kantalupa
    dynia w kosteczke na blache, troche masla rownomiernie na to, posypuje brazowym cukrem, cynamonem, imbirem, sola i jesli mam pod reka, dodaje drobno siekanej swiezej szalwii
    i do pieca, zeby sie slicznie skarmelizowalo

    muszę spróbować brzmi smacznie

    ja kroję w kostkę, masełko i albo na patelnię albo do piekarnika – miodzio

    #3919118

    anek79

    Zamieszczone przez Bep
    Dowolnie byleby były miękkie-takie się łatwiej rozpuszczają (a co się nie rozpuści to razem z dynią i tak miksujesz na gładki krem)… Możesz dać smakowe np. ziołowe to ożywi smak zupy

    Pytam czy mają to być te małe trójkąty, czy te długie, prostokątne większe serki. Sorki, ale nigdy nie robiłam nic z serków topionych, w ogóle mało kupuje .

    #3919119

    bep

    Zamieszczone przez anek79
    Pytam czy mają to być te małe trójkąty, czy te długie, prostokątne większe serki. Sorki, ale nigdy nie robiłam nic z serków topionych, w ogóle mało kupuje .

    Ja dałam 2 prostokątne bo miał być gar zupy na 2 dni 😉 Ale jak masz małą dynię to możesz dać te mniejsze. A jak będzie mało to spróbować i dodawać wg własnego upodobania.

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 32)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close