DYNIA na pierwszym planie :)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)
  • Autor
    Wpisy
  • #115919

    superbasiek

    kupiłam dynię, raptem prawie 14kg 🙂 … pokroiłam, obrałam ( jestem nieżywa)… i co dalej???

    … co wy robicie z dyni??? myślę tu bardziej o zamknięciu jej do słoiczków… tylko z czym???:Hmmm…:

    Pozdrówki 🙂

    #5381059

    ronda

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    kupiłam dynię, raptem prawie 14kg 🙂 … pokroiłam, obrałam ( jestem nieżywa)… i co dalej???

    … co wy robicie z dyni??? myślę tu bardziej o zamknięciu jej do słoiczków… tylko z czym???:Hmmm…:

    Pozdrówki 🙂

    ja uwielbiam krem z dyni i placek dyniowy 🙂



    #5381060

    superbasiek

    Zamieszczone przez Ronda
    ja uwielbiam krem z dyni i placek dyniowy 🙂

    no to poproszę o sprawdzone przepisy 🙂

    Pozdrówki 🙂

    #5381061

    Anonim

    A proszę bardzo

    #5381062

    tora

    ciasto z dyni

    #5381063

    paulinka-z

    Jadłam pyszną zupę dyniową…pikantną z prazonymi pestkami dyni…niestety sama nie umiem takiej zrobić 🙁



    #5381064

    ronda

    Zamieszczone przez SuperBasiek
    no to poproszę o sprawdzone przepisy 🙂

    Pozdrówki 🙂

    jesli chodzi o krem z dyni to po prostu kroje dynie na kawałki (jak leci – wieksze, mniejsze), rzucam to na rozgrzane masło w garnku z grubszym dnem, do tego dodaje np. pokrojona na kawały gruszkę (albo i 2) lub zamiast gruszki ziemniaki, po krótkim uprazeniu na masełku zalewam woda (tak z centymetr nad dynie), wrzucam kostke rosołowa i gotuje ok. 20 min. Blenduje, dodaje smietany gestej, gałki muszkatałowej, soli, pieprzu, zawsze troche curry i szczypte chili (lubie jak troche jest pikantna) 🙂 to w zasadzie cała filozofia zupy krem 🙂 do zupy mozna wsypac (bezposrednio na talerzu) np. groszek ptysiowy lub cornflakes’y albo zrobic grzanki 🙂

    jesli chodzi o placek dyniowy, który lubie to musze wyszperac przepis 🙂

    #5381065

    maduxia

    fajne przepisy na dynię są na blogu the food haven (wypróbowałam prawie wszystkie, polecam bardzo, a najbardziej pan di zucca i sernik dyniowy, rewelacja!) i w jesiennym numerze Sielskiego życia. Na stronie Marthy Stewart przepyszna świąteczna tarta z musem dyniowym(zostałam zmuszna przez siostrę do złożenia obietnicy, że będę ją co roku na Boże Narodzenie robić).
    Obecnie zbieram się, za jakis czas, do zrobienia francuskiej tarty dyniowej z książki „Jamie Oliver does Spain, Italy….”, jakiś łatwy przepis, jak będę mieć chwilę to przetłumaczę i wrzucę.

    wiele amerykańskich przepisów wykorzystuje dynię w ciastach, najczęściej niedostępny u nas mus dyniowy. Ja go robię sama i mrożę: dynię przepolowić, wybrać nasiona, postawić w piekarniku na blaszce (jesli jest ogromna to trzeba przekroić na ćwiartki i na raty robić) i piec, aż na środku zrobi sie jeziorko a cała dynia nieco oklapnie 🙂 ostudzić, wybrać miąższ łyżką, odsączyć na sitku, popakowac do torebek i zamrozić.

    #5381066

    maduxia

    jeszcze mi się przypomniało, kiedyś pisałam o tym, ale dawno.
    z takiej pieczonej dyni wychodzą rewelacyjne kluseczki! dodatek do mięsa albo na słodko, robi się jak kopytka, tyle, że z dyni. Śliczne pomarańczowe są, moje dzieci lubią.
    Pamietam, że na blogu the food haven też chyba jest przepis na kluski dyniowe z masłem szałwiowym (rewelacyjne połączenie!) ale ja zawsze na oko robię

    #5381067

    kantalupa

    dynia pokrojona w kostki
    wrzuc na lekko natarta oliwa blaszke
    wrzuc troche masla w malych kawaleczkach
    przypraw sola / brazowym cukrem (niewiele), sproszkowanym imbirem, galka muszkatolowa i spora iloscia cynamonu
    mozna dorzucic do teo kawalki cebuli i zielonego selera
    zapiecz w piekarniku bez foli (dynia zmieknie, nadmiar cieczy wyparuje

    dobre do mies z pieca zamiast jesiennej salatki:)

    edytuje, bo dojrzalam we wpisie maduxi: doprawi wszystko swieza szalwia: jeny!!!! ale dobre



    #5381068

    gobin

    Zamieszczone przez kantalupa
    dynia pokrojona w kostki
    wrzuc na lekko natarta oliwa blaszke
    wrzuc troche masla w malych kawaleczkach
    przypraw sola / brazowym cukrem (niewiele), sproszkowanym imbirem, galka muszkatolowa i spora iloscia cynamonu
    mozna dorzucic do teo kawalki cebuli i zielonego selera
    zapiecz w piekarniku bez foli (dynia zmieknie, nadmiar cieczy wyparuje

    dobre do mies z pieca zamiast jesiennej salatki:)

    edytuje, bo dojrzalam we wpisie maduxi: doprawi wszystko swieza szalwia: jeny!!!! ale dobre

    moja wersja była uboższa muszę sprawdzić twój przepis :Wow!:

    #5381069

    tora

    Zamieszczone przez kantalupa
    dynia pokrojona w kostki
    wrzuc na lekko natarta oliwa blaszke
    wrzuc troche masla w malych kawaleczkach
    przypraw sola / brazowym cukrem (niewiele), sproszkowanym imbirem, galka muszkatolowa i spora iloscia cynamonu
    mozna dorzucic do teo kawalki cebuli i zielonego selera
    zapiecz w piekarniku bez foli (dynia zmieknie, nadmiar cieczy wyparuje

    dobre do mies z pieca zamiast jesiennej salatki:)

    edytuje, bo dojrzalam we wpisie maduxi: doprawi wszystko swieza szalwia: jeny!!!! ale dobre

    z takimi kawalkami jadlam swietna salatke.

    szpinak, te kosteczki wlasnie + kozi ser + suszone borowki.



    #5381070

    superbasiek

    pół dyni wylądowało w słoikach jako dżem dyniowy z galaretką pomarańczową ( mam nadzieję, że zimą będzie tak samo pyszny jak dziś, czyt.: nie zepsuje się), dziś będę robić wieczorem ciasto dyniowe i dżem dyniowy z kardamonem…. jak mi ktoś sprezentuje jakąś dynię to mam w planie dżem dyniowy z egzotyczną nutą 🙂 …

    Pozdrówki 🙂

    #5381071

    maduxia

    wrzuciłam w tarty przepis na dyniową, polecam

    #5381072

    ciapa

    Mam 22 kg skurczybyka do zaopiekowania i zero koncepcji na środek
    Skóra cierpnie na myśl o zjedzeniu dyni, nawet nie wiem czy chce mi sie bawic w tarty, placuszki bo marne szanse na to, że sie ktoś tego u mnie czepi
    I już jestem mokra jak pomyślę o jutrzejszym patroszeniu

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close