dziejowa zapiekanka z cukinii

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #109345

    dziej

    Składniki:

    – 2 mniejsze cukinie lub jedna większa
    – ser feta – 1 opakowanie
    – 3 jajka
    – 5 łyżek kaszy manny (w zasadzie to tyle, żeby nie było za rzadkie)
    – dużo koperku, bazylii, itp
    – 2 ząbki czosnku
    do tego oczywiście sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, czosnek

    Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm np w blaszce do tarty. Piec 40 min w 180 st.C

    Można w środek, albo na wierzch dołożyć ser żółty.
    Dla tych, co danie bez mięsa to nie danie – do środka można również zapiec boczek pokrojony w plastry.

    Podawać na ciepło z sosem czosnkowym

    #4759110

    regi

    coś tu jest minięte w przepisie 🙂

    Cukinie utrzeć i rozumiem wymieszac z ta feta jajkami i kasza manna?



    #4759111

    dziej

    Zamieszczone przez Reginka
    coś tu jest minięte w przepisie 🙂

    Cukinie utrzeć i rozumiem wymieszac z ta feta jajkami i kasza manna?

    Oczywiście – wszystko wrzucić do michy i wymieszać 🙂

    #4759112

    picaporte

    Brzmi pysznie!
    W weekend zaserwuję na obiad :Cwaniak:

    #4759113

    olusia

    Robił ktoś tą zapiekankę dodając mięso mielone???

    #4759114

    bep

    No to mam pomysł jak wykorzystać 2 piękne cukinie od mojej Mamy 🙂 :Wow!:
    Robię jeszcze dziś!



    #4759115

    kevlar-girl

    Zamieszczone przez Olusia
    Robił ktoś tą zapiekankę dodając mięso mielone???

    ja robiłam z szynką
    a mielone to jakbyś chciała dać, takie już podsmażone na patelni czy surowe?

    #4759116

    olusia

    Zrobiłam z mielonym (wcześniej podsmażony) pycha 🙂

    #4759117

    regi

    ja zrobilem te zapiekanke ale chyba za duzo cukini mialam W trakcie pieczenia jeszcze odlewalam wode i dodawalam kaszy ale i tak nie upiekla mi sie tak „na sztywno” tylko rozwalająca się była.

    A jaką fetę dajecie taką pradziwą czy np Favita wystarczy? Ja dodalam favite i bylam zdzwiona ze slone mi to nie wyszło Jeszcze dosalalłam zapiekanke :Śmiech:

    #4759118

    dziej

    Tą cukinię po przetarciu można lekko posolić i odstawić na pół godziny do odcedzenia.



    #4759119

    maduxia

    robię w weekend :Cwaniak:

    #4759120

    yoko

    Zamieszczone przez Dziej
    Tą cukinię po przetarciu można lekko posolić i odstawić na pół godziny do odcedzenia.

    rzekłabym, że nawet trzeba:)



    #4759121

    dziej

    można posolić, trzeba odstawić 🙂

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close