Fasolka po bretońsku

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #101190

    kiara

    Fasole mocze przez noc, rano wstawiam na gaz i gotuje ( w tej samej wodzie ) z sola i pieprzem. na patelni smaze pokrojony w kostke boczek ( na sychej zeby tluszcz sie wytopil) i kielbase. Jak sie podsmaza dodaje pokrojona w paseczki cebule i nadal smaze, az bedzie miekka. Zawartosc patelni dodaje do fasolki zeby sie to razem pogotowalo. Dodaje koncentrat pomidorowy do smaku oraz majeranek. Na koniec zageszczam maka rozrobiona z woda.
    I wsio

    Smacznego:)

    #2759351

    moni2003

    to ja robię tak:

    moczę fasolę całą noc; rano w tej samej wodzie gotuje z: jakąs kościa z mięskiem, z boczkiem, z 2 marchewkami, 2 ziemniakami i cebulką… (najpierw obgotowuję samo mięso z fasolką i czekam aż przestanie się piana robić… wtedy warzywa i odrobinę wegety dodaję); jak warzywa będą miękkie odławiam razem z boczkiem i mięskiem; czekam aż fasolka będzie miękka; w tym czasie kiełbaskę w plasterki i smażę i do fasolki; obsmażam też ten obgotowany boczek (odcinam ten wierzch z tłuszczykiem; kroję w kostkę) i do fasolki; jak fasoka jest miękka odławiam ze 2-3 porządne garści; skubię mięsko z kości, kroję i do fasolki… wcześniej odłowione warzywa z odłowioną fasolką miksuję na papkę… rozrabiam z „wodą” z fasolki i siup do fasolki… ta „papka” genialnie zagęszcza bez mąki; na koniec koncentrat pomidorowy, przyprawy do smaku – majeranek koniecznie i wsio… jest BAAAARDZO sycąca

    SMACZNEGO

    kiara, taką fasolkę jak Twoja robi się w moim domku rodzinnym, też pyszności…



    #2759352

    kiara

    Zamieszczone przez moni2003
    to ja robię tak:

    moczę fasolę całą noc; rano w tej samej wodzie gotuje z: jakąs kościa z mięskiem, z boczkiem, z 2 marchewkami, 2 ziemniakami i cebulką… (najpierw obgotowuję samo mięso z fasolką i czekam aż przestanie się piana robić… wtedy warzywa i odrobinę wegety dodaję); jak warzywa będą miękkie odławiam razem z boczkiem i mięskiem; czekam aż fasolka będzie miękka; w tym czasie kiełbaskę w plasterki i smażę i do fasolki; obsmażam też ten obgotowany boczek (odcinam ten wierzch z tłuszczykiem; kroję w kostkę) i do fasolki; jak fasoka jest miękka odławiam ze 2-3 porządne garści; skubię mięsko z kości, kroję i do fasolki… wcześniej odłowione warzywa z odłowioną fasolką miksuję na papkę… rozrabiam z „wodą” z fasolki i siup do fasolki… ta „papka” genialnie zagęszcza bez mąki; na koniec koncentrat pomidorowy, przyprawy do smaku – majeranek koniecznie i wsio… jest BAAAARDZO sycąca

    SMACZNEGO

    kiara, taką fasolkę jak Twoja robi się w moim domku rodzinnym, też pyszności…

    🙂
    Przepis wkleilam dla bruni zeby nie szukala na pogaduchach, byc moze skorzysta z Twojej „bogatszej” wersji:)

    Z miesem nie robie, bo nie lubie;)

    #2759353

    moni2003

    Zamieszczone przez kiara
    🙂
    Przepis wkleilam dla bruni zeby nie szukala na pogaduchach

    :Wstyd: oj to przepraszam za wtrącanie się… myślałam, że to taki „zwyczajny” kucharski wątek, coby swoje pomysły na dane danie dać…

    #2759354

    kiara

    Zamieszczone przez moni2003
    :Wstyd: oj to przepraszam za wtrącanie się… myślałam, że to taki „zwyczajny” kucharski wątek, coby swoje pomysły na dane danie dać…

    Wtracaj wtracaj!!!!

    Moze twoja fasolka bardziej przypadnie do gustu brunce i nie tylko Jej:)

    #2759355

    dorota27

    Zamieszczone przez kiara
    Fasole mocze przez noc, rano wstawiam na gaz i gotuje ( w tej samej wodzie ) z sola i pieprzem. na patelni smaze pokrojony w kostke boczek ( na sychej zeby tluszcz sie wytopil) i kielbase. Jak sie podsmaza dodaje pokrojona w paseczki cebule i nadal smaze, az bedzie miekka. Zawartosc patelni dodaje do fasolki zeby sie to razem pogotowalo. Dodaje koncentrat pomidorowy do smaku oraz majeranek. Na koniec zageszczam maka rozrobiona z woda.
    I wsio

    Smacznego:)

    robie podobnie..tylko fasole gotuje z boczkiem..moni bardziej udoskonalona;)
    lubie tez dodac przyprawy do fasoli i cos pikantnego
    i zamiast kielbasy wole kabanosy



    #2759356

    jaewa

    Ja robię podobnie, lubimy z dużą ilością boczku.

    Niedawno odkryłam, że fasolkę z puszki w sosie pomidorowym można wykorzystać do fasolki po bretońsku.

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close