Fasolka vel szabelek

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)
  • Autor
    Wpisy
  • #109645

    goracakawa

    Witam

    ja wiem..wiem….to prosta rzecz ale nigdy nie robiłam.
    Jak gotujecie i podajecie świeżą fasolkę ( w Poznaniu szabelek się mówi).
    Kupiłam i jutro chcę zrobić.

    #4809406

    ztforka

    Ale taką zwykłą, szparagową?

    Bo taką gotuję w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i pół łyżki soli, do miękkości. Najpierw oczywiście obieram – czyli obcinam końcówki z obu stron. A potem podaję albo z bułką tartą na maśle, albo z masłem samym albo czystą np. zamiast ziemniaków do obiadu 🙂



    #4809407

    goracakawa

    Zamieszczone przez ztforka
    Ale taką zwykłą, szparagową?

    Bo taką gotuję w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i pół łyżki soli, do miękkości. Najpierw oczywiście obieram – czyli obcinam końcówki z obu stron. A potem podaję albo z bułką tartą na maśle, albo z masłem samym albo czystą np. zamiast ziemniaków do obiadu 🙂

    Tak – chodzi o szparagową .
    Mi coś chodzi po głowie że mama octu dodawała do gotowania.

    #4809408

    kiara

    Odkrajam z obu stron końcówki, myję i wrzucam do gotującej sie osolonej wody.
    i tak do miękkości, albo na pół twardo – zależnie na jaka mam ochotę.
    lubię z bułką tartą na masełku/margarynie albo czystą.
    w necie jest wiele przepisów na fasolkę szparagową 🙂

    #4809409

    zuzia81

    Zamieszczone przez rudasek2
    Tak – chodzi o szparagową .
    Mi coś chodzi po głowie że mama octu dodawała do gotowania.

    octu dodaję do zupy szabelkowej (moja mama z poznańskiego 😉 ) gotujesz jarzynową (marchew, pietruszka, seler, por) wrzucasz fasolkę pokrojoną na kawałki 2-3 cm, na końcu ziemniaki bo najkrócej się gotują. do tego 2 albo 3 łyżki octu i tyle samo cukru. Na koniec zasmażka z mąki – pyyyyyyyyyyycha :Wow!:

    #4809410

    pasiasta

    Ja szabelek gotuję równocześnie z pyrami – tyle samo czasu i tak samo – z solą, a podaję z bułką tartą na masełku – mniam:Wow!:



    #4809411

    jaewa

    Kiedyś dawalam tu przepis na fajną sałatkę. Robię ja tylko w sezonie świeżej fasolki i prawdziwych pomidorów- wtedy jest najsmaczniejsza.

    Na płaskim półmisku kladę warstwowo:
    – ugotowaną fasolkę- 4-5 cm kawałeczki
    – jajko na twardo
    – pomidor
    – na to troszkę solki i pieprzu i lekko pochlapać majonezem

    Sałatka bardzo prosta i smaczna. Moze być jako danie główne bo sycąca.

    #4809412

    roksana

    Wow nigdy nie gotowałam fasoli z cukrem 🙂 Ja taką fasolkę wprost uwielbiam 😀 najczęściej robię na parze, bo najzdrowiej i moim zdaniem najsmaczniej. Potem solę na talerzu i dodaję bułki tartej na maśle 😀

Postów wyświetlanych: 8 - od 1 do 8 (wszystkich: 8)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close