Faworki…

Witam, ja znów z prośbą: czy któraś z Was Szanowne Koleżanki zna łatwy przepis na faworki??

77 odpowiedzi na pytanie: Faworki…

beamama Dodane ponad rok temu,

Też prosiłam….w daniach karnawałowych :Hmmm…:
Z tego przepisu co mam, to wychodzą takie gumowe :Hmmm…:

magda Dodane ponad rok temu,

🙂 Na neice jest dużo przepisów ale jakoś nie mam zaufania:)
No może ktoś jeszcze napisze..:D

szaldi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez magdaimateusz:Witam, ja znów z prośbą: czy któraś z Was Szanowne Koleżanki zna łatwy przepis na faworki??

3 szkl. mąki
4 czubate łyżki margaryny
szczypta soli
4 żółtka
ok. 1 szklanki śmietany słodkiej 18%
łyżka octu (dzięki niemu mniej piją tłuszcz)

Przepis sprawdzony przez moję babcię, mamę i mnie 😉
Chruściki wychodzą chrupiące.

magda Dodane ponad rok temu,

Super:) Dziękuje bardzo, może jeszcze dziś je upieke:)

sole Dodane ponad rok temu,

Dodam ze we wloszech dodaja lyzeczke mocnego koniaku lub moszczu winnego , wtedy maja niesamowity smak. Polecam dodac maly kieliszek koniaku zamiast octu, ma takie same wlasciwosci co do tluszczu jak ocet a zostawi alkohol po sobie super zapach i smak koniaku.

gosia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez sole:Dodam ze we wloszech dodaja lyzeczke mocnego koniaku lub moszczu winnego , wtedy maja niesamowity smak. Polecam dodac maly kieliszek koniaku zamiast octu, ma takie same wlasciwosci co do tluszczu jak ocet a zostawi alkohol po sobie super zapach i smak koniaku.

Moja mama dodaje spirytus. Zawsze jej wychodzą chrupiące i smaczne.

szkocik Dodane ponad rok temu,

To przepis od mojej Ś.P. Babci Marysi. Wszyscy się nimi zachwycają , tylko trzeba cieniutko wałkować ciasto:
2,5 szkl.mąki
6 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
łyżka spirytusu(ewentualnie octu, gdyby ktoś nie miał spirytusu)
Zagnieść ciasto, wałkować cienkie plastry, kroić i smażyć.
Pycha, polecam gorąco.
Ja potem jeszcze odsączam tłuszcz, kładąc je od razu po wyjęciu z tłuszczu, na ręczniczki papierowe.
Smacznego.
Kurczę, sama chęci nabrałam.

kiara Dodane ponad rok temu,

gdzies mialam bardzo podobny przepis – faworki wychodzily przepyszne:)

Dodane ponad rok temu,

a nikt nie tłucze ciasta ? :Niepewny:

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez majowamama:przepis babci podobny do mojego. Faktycznie wychodzą idealne, pod warunkiem, że cieniutko rozwałkowane 🙂

2 szkl. mąki
8 łyżek śmietany — kwaśna
2 łyżki octu (spirytusu, ew. koniaku)
1 szczypta soli
6 szt. żółtka

wyrobic na gładkie ciasto, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem z wanilią

Strasznie dużo śmietany :Strach: na pewno 8 łyżek?

beamama Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:a nikt nie tłucze ciasta ? :Niepewny:

No leje się ciasto, leje :Wow!:
Można się wyżyć :Wow!:

kiara Dodane ponad rok temu,

Znalazlam przepis na faworki, ktore zrobilam w zeszlym roku i wyszly smaczne:)
2 szkl maki
3 zoltka +cale jajko
4-5 lyzek smietany
2 lyzki octu

Wyrobic ciasto, zawinac w scierke i wstawic na 30 min. do lodowki.
Po usmazeniu posypac cukrem pudrem

bociek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara2003:
Wyrobic ciasto, zawinac w scierke i wstawic na 30 min. do lodowki.
Po usmazeniu posypac cukrem pudrem

A właśnie, oświećcie mnie laika – w czym smażyć faworki? Chodzi mi o tłuszcz a nie o naczynie ;). Olej? Smalec?

hakami Dodane ponad rok temu,

Robilam dzisiaj faworki i jak zwykle wyszły pychotka. To sprawdzony sposób z dziada pradziada….

Ponieważ jesteśmy łakomczuchami, to robimy z kg mąki. Urobi się człowiek, ale później jest niezła wyżerka:Hyhy:

1kg mąki (ja używam pszenną szymanowską)
10 żółtek
700gr śmietany (30%)
łyżka octu

Zagniatamy ciasto na gładką jednolitą masę. Robię z tego taki wałek i tłukę wałkiem aby ciasto nabrało powietrza (są bardziej kruche). Ciasto tnę na kawałki i wkładam do woreczków i na pół godz do zamrażalnika. Pózniej wyjmuję po jednym kawałku, walkuję je bardzo cienko i kroję radełkiem (takie falowane kółeczko na trzonku, ktore powoduje że faworki są falowane). Do głębokiej patelni wlewam ze 2 litry oleju kujawskiego i rozgrzewam tłuszcz na maxa. Oczywiście faworki są już przygotowane (najlepiej jak się robi we dwie osoby, mi moj mąż asystuje bo biorę go szntażem, jak nie pomoże to niech sobie kupi w cukierni:Cwaniak:) Smaże na złocisty kolor z obydwu stron (przekładam widelcem) i odkładam na tacę wyłożoną ręcznikami kuchennymi papierowymi, żeby nadmiar tłuszczu spłynął. Jak faworki ostygną, to każdego z osobna obtaczam w cukrze pudrze przesianym przez sitko z odrobiną cukru waniliowego.

Dom śmierdzi tłuszczem przestrasznie, ale coooo tam:Wow!:

I ważne, że faworki wychodzą zawsze kruchutkie a nie takie kluchy, bleee

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Bociek:A właśnie, oświećcie mnie laika – w czym smażyć faworki? Chodzi mi o tłuszcz a nie o naczynie ;). Olej? Smalec?

Ja na oleju smaze:)

hakami Dodane ponad rok temu,

A z białek, które zostają rozbię bezy, które właśnie są w piekarniku:Wow!:

Dodane ponad rok temu,

ale bym zjadła….
chyba zrobię niebawem – a bez tego radełka da sie?

ciapa Dodane ponad rok temu,

Proszę o usunięcie tego posta bo ślinotoku dostaje 😀
A one takie tłuste i tuczace….

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez vieshack:ale bym zjadła….
chyba zrobię niebawem – a bez tego radełka da sie?

da sie – nozem mozesz wykroic:)
podzielam slinotok:D

hakami Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez vieshack:ale bym zjadła….
chyba zrobię niebawem – a bez tego radełka da sie?

Pewnie, że się da, ale nie są tak ładne.

st0kr0tk4 Dodane ponad rok temu,

Z takiego ciasta faworkowego można jeszcze piękne różyczki zrobić..:)
Wycina się kółeczka (3 różne wielkości) i składa razem zlepiając tylko na środku.. Brzegi nacina się coby wyszły płatki.. Jak się usmaży to one tak się ładnie rozkładają..
Po ostygnięciu oczywiście cukier puder 🙂 a w środek mały kleksik z powideł..
Też pycha:) – wczoraj sąsiadka mi przyniosła 😀 hehe

hakami Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Proszę o usunięcie tego posta bo ślinotoku dostaje 😀
A one takie tłuste i tuczace….

A tam od razu tłuste… Przecież pisałam, że po wyjęciu z patelni osącza się je na ręczniku papierowym:Śmiech:

Ja tam będę się tego trzymać:Hyhy:

kotus Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez jola76:3 szkl. mąki
4 czubate łyżki margaryny
szczypta soli
4 żółtka
ok. 1 szklanki śmietany słodkiej 18%
łyżka octu (dzięki niemu mniej piją tłuszcz)

Przepis sprawdzony przez moję babcię, mamę i mnie 😉
Chruściki wychodzą chrupiące.
zrobiłam dzisiaj i musze przepisik pochwalić:)

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez jola76:3 szkl. mąki
4 czubate łyżki margaryny
szczypta soli
4 żółtka
ok. 1 szklanki śmietany słodkiej 18%
łyżka octu (dzięki niemu mniej piją tłuszcz)

Przepis sprawdzony przez moję babcię, mamę i mnie 😉
Chruściki wychodzą chrupiące.

Wyszło pyszne-tylko olej mi wyszedł z garnka….no i musiałam dodać mąki orkiszowej, bo mi się zwykła skończyła.

Dodane ponad rok temu,

Nabrałam smaka – jutro piekę 🙂

ps. na czym smażyć…olej? smalec????

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:Nabrałam smaka – jutro piekę 🙂

ps. na czym smażyć…olej? smalec????

ja zawsze /dawno, dawno temu;-)/ na oleju.

Edytuję, bo chcę jeszcze zapytać W CZYM smażycie /naczynie/?:Hmmm…:

bejka Dodane ponad rok temu,

łatwy przepis :Kciuki:

żółtka wbiajamy do szklanki
dolewamy tyle piwa żeby objętość była równa objętości żółtek
do tego dodajemy mąkę – tyle ile zabierze ciasto.

wyrabiamy mocno i wałkujemy żeby wyszło cieniutkie.

resztę piwa … oddajemy komuś kto się wałkowaniu z pasją poświęci :Fiu fiu:

ja smażę na oleju, w płaskim szerokim garnku

bejka Dodane ponad rok temu,

spróbuj :Wow!:
moim zdaniem warto

bep Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Mamrotka:Nabrałam smaka – jutro piekę 🙂

ps. na czym smażyć…olej? smalec????
Olej moze być. Smalec też. Ale najlepsza planta. Serio serio…

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bejka:łatwy przepis :Kciuki:

żółtka wbiajamy do szklanki
dolewamy tyle piwa żeby objętość była równa objętości żółtek
do tego dodajemy mąkę – tyle ile zabierze ciasto.

wyrabiamy mocno i wałkujemy żeby wyszło cieniutkie.

resztę piwa … oddajemy komuś kto się wałkowaniu z pasją poświęci :Fiu fiu:

ja smażę na oleju, w płaskim szerokim garnku

:Hyhy: – podoba mi się. Zrobię w weekend:Fiu fiu: już nawet wiem kto będzie wałkował :Cwaniak:

Tylko napisz z ilu żółtek Ty robisz? i jaka ilośc z tego wychodzi?

bejka Dodane ponad rok temu,

biorę około 6 żółtek.
i wychodzi kilka dużych talerzy.
Moim zdaniem sekret dobrych faworków tkwi też w monotonnym wyrabianiu ciasta i wałkowaniu na cieniutki placuszek…

a z białek można zrobić bezy ( żeby nic się nie zmarnowało ):Hyhy:

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Proszę o usunięcie tego posta bo ślinotoku dostaje 😀
A one takie tłuste i tuczace….

:Śmiech::Śmiech::Śmiech:
[QUOTE]a z białek można zrobić bezy ( żeby nic się nie zmarnowało )[/QUOTE]

albo kokosanki…:Hyhy:

bejka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mamia::Śmiech::Śmiech::Śmiech:

albo kokosanki…:Hyhy:

dawaj przepis !
tylko ma być prosty :Fiu fiu:

bejka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ciapa:Proszę o usunięcie tego posta bo ślinotoku dostaje 😀

cały kącik trzeba by było wyciąć :Hyhy:

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bejka:dawaj przepis !
tylko ma być prosty :Fiu fiu:

no…jak na bezy – tylko dosypujesz kokos…duuuużo kokosu:Hmmm…:

:Fiu fiu:

bejka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mamia:no…jak na bezy – tylko dosypujesz kokos…duuuużo kokosu:Hmmm…:

:Fiu fiu:

serio ?

:Śmiech::Śmiech::Śmiech:
nigdy nie robiłam ani nie szukałam przepisu. hihi no to już wiem. dzięki.
A suszy się je tak jak bezy czy jest jakaś inna technika pieczenia ?

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez bejka:serio ?

:Śmiech::Śmiech::Śmiech:
nigdy nie robiłam ani nie szukałam przepisu. hihi no to już wiem. dzięki.
A suszy się je tak jak bezy czy jest jakaś inna technika pieczenia ?

Ja robiłam kiedyś…hm, piekłam je, aż złapały kolor, a potem na chwilę suszyłam – to prawda, ale nie za długo, bo nie lubię “suchych” kokosanek.

jak znajdę dokładny przepis to wrzucę go. 🙂

ty-gry-sek Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mamia:no…jak na bezy – tylko dosypujesz kokos…duuuużo kokosu:Hmmm…:

:Fiu fiu:

pytanie z serii bardzo głupie-jak się robi bezy :Wstyd::Śmiech:
wiem,że się suszy w piekarniku,ale jaka temp i ile czasu

mamia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ty-gry-sek:pytanie z serii bardzo głupie-jak się robi bezy :Wstyd::Śmiech:
wiem,że się suszy w piekarniku,ale jaka temp i ile czasu


białka ubijamy ze szczyptą soli(naprawdę szczypta bo chodzi tylko o lepsze ubicie, zbyt duża ilość może popsóć smak i konsystencje masy) bardzo długo aż nie powstanie nam puszysta piana, która nie wypada z miseczki po odwróceniu dnem do góry, następnie dodajemy stopniowo cukier ciąglę ubijając mikserem masę. Po dodaniu całego cukru ubijamy tak długo aż nie powstanie nam dość gęsta masa bez widocznych kryształków cukru. Oczywiście jeśli chcemy przygotować mniejszą ilość to odpowiednio dobieramy proporcje czyli:
1 białko przypada na 50 g cukru
Po przygotowaniu masy wyciskamy są za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka (z dziurką wyciętą na końcu) na wyłażoną pergaminem i wysmarowaną tłuszczem blachę (lepiej będzie się odklejać bezy dzięki natłuszczeniu). Beziki pieczemy w termoobiegu w temperaturze 110st. C około 2,5 godziny, z tym,że po około pół godziny zmniejszamy temperaturę do około 90st. C
Beziki wychodzą z tego przepisu chrupiące i bez leistej masy w środku.
Życzę smacznego!!!

ty-gry-sek Dodane ponad rok temu,

mamia dziękuję za podpowiedź jak robić bezy i mam jeszcze pytanie czy piekarnik ma byc cały czas zamknięty czy go otwierać do suszenia :Wstyd:

robienie bezów to będzie mój największy wyczyn :Śmiech::Śmiech::Śmiech:

Znasz odpowiedź na pytanie: Faworki…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Blog Roku - prosimy o wsparcie :-)
Można już głosować na blog [URL="http://www.zuzienka.pl/"][B][COLOR="Red"]Świat Zu[/COLOR][/B][/URL] ! Głosowanie w tym etapie Konkursu polega na wysłaniu SMS na numer [COLOR="Red"][B]7144.[/B][/COLOR] W treści SMS konieczne jest podanie numeru bloga [COLOR="Red"][B]A00374[/B][/COLOR] W
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Pomoc w angielskim
Dziewczyny mam problem - otoz musze napisac CV po angielski a ze moj angielski jest taki przecietny raczej to nie moge sobie poradzic z paroma słowkami. Chodzi mi o przetlumaczenie
Czytaj dalej