Dziś z okazji Dnia Chłopca postanowiłam skupić się na cieście francuskim.
Na początek padło na paluszki serowe. Znacie? Coś rewelacyjnego i banalnie prostego 🙂
Składniki:
* 2 płaty ciasta francuskiego, nie mrożonego (ja miałam takie 275g)
* ok.250 g startego żółtego sera (jeśli kto lubi, można dać więcej, ilość dowolna)
* papryka słodka do smaku
* roztrzepane jajko do smarowania ciasta
Wykonanie:
Na blat oprószony mąką wykładamy jeden płat ciasta, smarujemy jajkiem, posypujemy startym serem i lekko papryką – dociskam do ciasta aby się przykleiło. Kładziemy na to drugi płat ciasta i to samo 🙂 jajko, ser, papryka- dociskamy.
Ciasto kroimy na 1-1,5cm paseczki. Łapiemy za dwa końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach, tak aby powstała sprężyka. Układamy w odstępie 3 cm na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Końce przyciskamy do blaszki, aby ciasto się nie rozwinęło.
Pieczemy w 200?C 13-15 minut (aż do zarumienienia sera).
Łatwe, szybkie i przepyszne ! 🙂
Nadaje się do wina, jako starter z dipem do kolacji, do pracy, na przekąskę, dzieciakom do szkoły.
POLECAM !
Zdjęcia posiadam z internetu, bo swoim wypiekom nie zdążyłam zrobić, tak szybko znikały
28 odpowiedzi na pytanie: Francuskie paluszki serowe
wygląda bardzo apetycznie i na pewno tez tak smakuje 🙂
dzisiaj chyba zajadę do biedronki po ciasto francuskie 🙂
są proste i smaczne 🙂
daj znać jak wyszły 🙂
ja to robię jeszcze tak:
zamiast sera i papryki podsmażam na patelni czerwoną pokrojoną cebulkę i ok. 2-3 łyżki amarantusa (popping)
i to jest do środka
podaje z czosnkowym sosem
wymiata na zimno i na ciepło
mniammmmmmmmm
zrobiłam już 2 razy, wyszły super, smakują całej rodzince (i nie tylko :))
zrobiłam bez papryki, za to przed włożeniem do piekarnika posypałam całość odrobiną soli 🙂
bardzo się cieszę
Za chwilę zabieram sie za robotę:)
Marnat, wyszły pyszne:)
Dawid wcinał aż Mu się uszy trzęsły, a małż nie pogardził:)
Cieszę się niezmiernie
ale…
po co ja tu wchodziłam !
Dietuję od wczoraj, a tu takie zdjęcia
i to sama je wstawiałam
chyba wyrzucę te zdjęcia z pierwszego posta
Cudniste też się skuszę
Po takiej utracie kg to Ci się należy 🙂
ja zrzucę chociaż połowę tego co Ty to też powiem że mi się należy
wczoraj zrobiłam, wyszły pyszne.
a z mrożonego ciasta wyjdzie?… chłopa na zakupy wysłac, nie mam pojęcia gdzie on takie znalazł…
oszzzzz!
znów zapomniałam kupić ciasto francuskie
mój za pierwszym razem też takie kupił
ale ja z niego nie robiłam, obawiałam się że mogą nie wyjść, a MUSIAŁY się udać, bo były na imprezę.
Jeśli zaryzykujesz ze nie będą wyglądały tak dobrze jak smakowały (bo ciasto mrożone ich smaku nie zepsuje) to zrób z mrożonego 🙂
Poczekaj tylko chwilę aż trochę zacznie rozmarzać, zanim zaczniesz skręcać paluszki, żeby Ci ciasto nie popękało.
Daj znać jak wyszły 🙂
żałuj żałuj
u nas to ostatnio hit każdej imprezy
a do tego sos czosnkowy
To i ja spróbuję:) a sos czosnkowy sama robisz? czy gotowy kupujesz?
sama sama
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku, jak ktoś lubi mocno czosnkowe można więcej 🙂
sól, pieprz
i gotowe 🙂 taki sosik lubię najbardziej.
czasami wrzucę bazylię + oregano (tak lubi mąż)
Zrobiliśmy dziś na kolację…. takie najzwyklejsze. Ser i keczup;-)
Do tego surówka
mniamuśnie – wszystkie zniknęły
robiłam kiedyś wersję uboższą -takie paluchy do chrupania-poskręcane paseczki posmarowane jajkiem sypałam makiem albo sezamem…tez pychotka:)
Też takie robimy i lubimy.
Moze byc też wersja na slodko- posypane cukrem i cynamonem.
Znasz odpowiedź na pytanie: Francuskie paluszki serowe