Garnek rzymski

juz zadałam to pytanie na POLECAM.. ale nikt sie nie zgłosił. chce upić mamie do pieczenia chleba. Ale widze za na allegro jest duzo rodzajów. i podobno jest to świetne do zapiekania. czy macie jakies doświadczenia?

6 odpowiedzi na pytanie: Garnek rzymski

  1. Zamieszczone przez aborka
    juz zadałam to pytanie na POLECAM.. ale nikt sie nie zgłosił. chce upić mamie do pieczenia chleba. Ale widze za na allegro jest duzo rodzajów. i podobno jest to świetne do zapiekania. czy macie jakies doświadczenia?

    a ja czekam aż ktoś Ci odpowie bo sama jestem bardzo ciekawa 🙂

    • Mam garnek rzymski i bardzo,bardzo go sobie cenię. Nie piekłam w nim chleba ale robiłam różności jednogarnkowe.Jest super pod tym względem. Można coś upitrasić pełne danie w jednym garze.
      Robiłam żeberka z kiszona kapustą i ziemniaczkami.
      Golonkę z ziemniaczkami, rybę w warzywach i rózne inne cuda.Również można robić w nim wszelkiego rodzaju zapiekanki.
      Polecam jeśli ktoś ma w okolicy Almę to garnki mają po 59 zł.

      • Zamieszczone przez zuzik2007
        Mam garnek rzymski i bardzo,bardzo go sobie cenię. Nie piekłam w nim chleba ale robiłam różności jednogarnkowe.Jest super pod tym względem. Można coś upitrasić pełne danie w jednym garze.
        Robiłam żeberka z kiszona kapustą i ziemniaczkami.
        Golonkę z ziemniaczkami, rybę w warzywach i rózne inne cuda.Również można robić w nim wszelkiego rodzaju zapiekanki.
        Polecam jeśli ktoś ma w okolicy Almę to garnki mają po 59 zł.

        no to teraz pytania

        * czym sie rózni od naczyń zaroodpornych
        * czy masz pokrywke?
        * czy te z Almy sa podobnej jakości jak te frimowe, niemieckie. Bo ja znalazłam najtańszy za 105 (brytwanka do chleba bez pokrywy a z pokrywa ok 150)

        Moja mama piecze nam chleb na zakwasie.. cudo. chce jej dac na święta. I moze i sobie bym zakupiła bo ja lubie zapiekanki

        • Garnek rzymski jest wykonany z czystej gliny nie szkliwionej. Nie wolno go myc w płynach tylko wodą. Moczy się go 15 min w wodzie ny nasączył się wodą która potem uwalniana jest do potrawy dzięki temu nie potrzeba dokładać żadnego tłuszczu.

          Pokrywkę mam bo być musi. Potrawy nie wysychają nie mam tylko pewności czy właśnie jako wyjątek chleb nie wymaga przykrycia.

          Tak jakość jest porównywalna.

          • Drogie to to
            Faktycznie chleb lepszy wychodzi?

            • Przepis na chleb z ulotki dołączonej do mojego gara

              Przepis na chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika
              Chleb

              Składniki:

              * 0,5 kg mąki pszennej,
              * 5 dag drożdży świeżych,
              * 0,5 łyżki cukru,
              * 1 szkl. wody,
              * 1 łyżeczka soli
              * dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika, ser żółty.

              Temperatura pieczenia 250°C

              Czas pieczenia ok. 1,5 godz.

              Należy sporządzić zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek, ziarenka słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy w wodzie (przez 15 minut). Do naczynia wkładamy ciasto chlebowe, na wierzchu posypujemy startym serem żółtym, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika.

              na pv moge podac link do swojego gara który posiadam.W Almie 59 zł w necie nawet 90 zł.

              To kolejny przepis

              Przepis na zapiekankę mięsną

              Składniki:

              * 4 średnie ziemniaki,
              * 3 duże cebule,
              * 3 średnie kabaczki,
              * 600g mięsa mielonego (wołowina i indyk),
              * 250g sera żółtego tartego,
              * przyprawy: sól, pieprz, oregano

              Temperatura pieczenia 250-300°C

              Czas pieczenia od 1,5 – 2,5 godz.

              Danie do złudzenia przypomina Grecką musakę. Jak większość bardzo popularnych dań – ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie. Garnek Rzymski namoczyć w wodzie, a następnie:

              1. ułożyć bakłażany pokrojone w 1 cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym,
              2. ułożyć ziemniaki pokrojone w 0,5 cm plastry,
              3. podsmażyć mięso mielone z przyprawami na oliwie z oliwek, wyłożyć je na warstwę ziemniaków, po czym posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym,
              4. ułożyć kabaczki pokrojone w 0,5 cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym,
              5. ułożyć świeże (sparzone i obrane ze skóry) pomidory pokrojone w 0,5 cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym. Przykryć garnek pokrywką, włożyć do piekarnika. W czasie pieczenia nie mieszać zawartości.

              Znasz odpowiedź na pytanie: Garnek rzymski

              Dodaj komentarz

              Angina u dwulatka

              Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

              Czytaj dalej →

              Mozarella w ciąży

              Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

              Czytaj dalej →

              Ile kosztuje żłobek?

              Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

              Czytaj dalej →

              Dziewczyny po cc – dreny

              Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

              Czytaj dalej →

              Meskie imie miedzynarodowe.

              Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

              Czytaj dalej →

              Wielotorbielowatość nerek

              W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

              Czytaj dalej →

              Ruchome kolano

              Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

              Czytaj dalej →
              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
              Logo
              Enable registration in settings - general