Garnek rzymski

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)
  • Autor
    Wpisy
  • #106235

    aborka

    juz zadałam to pytanie na POLECAM.. ale nikt sie nie zgłosił. chce upić mamie do pieczenia chleba. Ale widze za na allegro jest duzo rodzajów. i podobno jest to świetne do zapiekania. czy macie jakies doświadczenia?

    #3953533

    piggy

    Zamieszczone przez aborka
    juz zadałam to pytanie na POLECAM.. ale nikt sie nie zgłosił. chce upić mamie do pieczenia chleba. Ale widze za na allegro jest duzo rodzajów. i podobno jest to świetne do zapiekania. czy macie jakies doświadczenia?

    a ja czekam aż ktoś Ci odpowie bo sama jestem bardzo ciekawa 🙂



    #3953534

    zuzik2007

    Mam garnek rzymski i bardzo ,bardzo go sobie cenię .Nie piekłam w nim chleba ale robiłam różności jednogarnkowe.Jest super pod tym względem.Można coś upitrasić pełne danie w jednym garze.
    Robiłam żeberka z kiszona kapustą i ziemniaczkami.
    Golonkę z ziemniaczkami, rybę w warzywach i rózne inne cuda.Również można robić w nim wszelkiego rodzaju zapiekanki.
    Polecam jeśli ktoś ma w okolicy Almę to garnki mają po 59 zł.

    #3953535

    aborka

    Zamieszczone przez zuzik2007
    Mam garnek rzymski i bardzo ,bardzo go sobie cenię .Nie piekłam w nim chleba ale robiłam różności jednogarnkowe.Jest super pod tym względem.Można coś upitrasić pełne danie w jednym garze.
    Robiłam żeberka z kiszona kapustą i ziemniaczkami.
    Golonkę z ziemniaczkami, rybę w warzywach i rózne inne cuda.Również można robić w nim wszelkiego rodzaju zapiekanki.
    Polecam jeśli ktoś ma w okolicy Almę to garnki mają po 59 zł.

    no to teraz pytania

    * czym sie rózni od naczyń zaroodpornych
    * czy masz pokrywke?
    * czy te z Almy sa podobnej jakości jak te frimowe, niemieckie. Bo ja znalazłam najtańszy za 105 (brytwanka do chleba bez pokrywy a z pokrywa ok 150)

    Moja mama piecze nam chleb na zakwasie.. cudo. chce jej dac na święta. I moze i sobie bym zakupiła bo ja lubie zapiekanki

    #3953536

    zuzik2007

    Garnek rzymski jest wykonany z czystej gliny nie szkliwionej.Nie wolno go myc w płynach tylko wodą.Moczy się go 15 min w wodzie ny nasączył się wodą która potem uwalniana jest do potrawy dzięki temu nie potrzeba dokładać żadnego tłuszczu.

    Pokrywkę mam bo być musi.Potrawy nie wysychają nie mam tylko pewności czy właśnie jako wyjątek chleb nie wymaga przykrycia.

    Tak jakość jest porównywalna.

    #3953537

    ciapa

    Drogie to to
    Faktycznie chleb lepszy wychodzi?



    #3953538

    zuzik2007

    Przepis na chleb z ulotki dołączonej do mojego gara

    Przepis na chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika
    Chleb

    Składniki:

    * 0,5 kg mąki pszennej,
    * 5 dag drożdży świeżych,
    * 0,5 łyżki cukru,
    * 1 szkl. wody,
    * 1 łyżeczka soli
    * dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika, ser żółty.

    Temperatura pieczenia 250°C

    Czas pieczenia ok. 1,5 godz.

    Należy sporządzić zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek, ziarenka słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy w wodzie (przez 15 minut). Do naczynia wkładamy ciasto chlebowe, na wierzchu posypujemy startym serem żółtym, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika.

    na pv moge podac link do swojego gara który posiadam.W Almie 59 zł w necie nawet 90 zł.

    To kolejny przepis

    Przepis na zapiekankę mięsną

    Składniki:

    * 4 średnie ziemniaki,
    * 3 duże cebule,
    * 3 średnie kabaczki,
    * 600g mięsa mielonego (wołowina i indyk),
    * 250g sera żółtego tartego,
    * przyprawy: sól, pieprz, oregano

    Temperatura pieczenia 250-300°C

    Czas pieczenia od 1,5 – 2,5 godz.

    Danie do złudzenia przypomina Grecką musakę. Jak większość bardzo popularnych dań – ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie. Garnek Rzymski namoczyć w wodzie, a następnie:

    1. ułożyć bakłażany pokrojone w 1 cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym,
    2. ułożyć ziemniaki pokrojone w 0,5 cm plastry,
    3. podsmażyć mięso mielone z przyprawami na oliwie z oliwek, wyłożyć je na warstwę ziemniaków, po czym posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym,
    4. ułożyć kabaczki pokrojone w 0,5 cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym,
    5. ułożyć świeże (sparzone i obrane ze skóry) pomidory pokrojone w 0,5 cm plastry i posypać solą, pieprzem, oregano i startym serem żółtym. Przykryć garnek pokrywką, włożyć do piekarnika. W czasie pieczenia nie mieszać zawartości.

Postów wyświetlanych: 7 - od 1 do 7 (wszystkich: 7)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close