Gluten

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
  • #98960

    tokoferolka

    Dziewczyny ja Małemu chciałabym wprowadzać już gluten. I nie wiem czy dobrze planuję. Na początek dam pół łyżeczki kaszy manny. Później zwiększę do dwóch do jednego posiłku dziennie. Ale mam pytanie czy są kaszki zbożowe glutenowe jakiejś firmy które mozna podać dziecku uczulonemu na białko mleka krowiego? Czy wszystkie mają już w składzie mleko? Bo nawet Kaszka 8 zbóż ma w składzie śladowe ilości.
    I czy spotkałyście się z kleikiem glutenowym? Jak tak to jakiej firmy i proszę o dokładną nazwę.
    Czy może poprzestać tylko na kaszy mannie? Jeżeli tak to w jakim czasie zwiększać jej ilość i do jakiej ilości maksymalnie?

    #2466041

    goooosia

    Zamieszczone przez tokoferolka
    Dziewczyny ja Małemu chciałabym wprowadzać już gluten. I nie wiem czy dobrze planuję. Na początek dam pół łyżeczki kaszy manny. Później zwiększę do dwóch do jednego posiłku dziennie. Ale mam pytanie czy są kaszki zbożowe glutenowe jakiejś firmy które mozna podać dziecku uczulonemu na białko mleka krowiego? Czy wszystkie mają już w składzie mleko? Bo nawet Kaszka 8 zbóż ma w składzie śladowe ilości.
    I czy spotkałyście się z kleikiem glutenowym? Jak tak to jakiej firmy i proszę o dokładną nazwę.
    Czy może poprzestać tylko na kaszy mannie? Jeżeli tak to w jakim czasie zwiększać jej ilość i do jakiej ilości maksymalnie?

    dawalam sama kasze manna/manne(?;)) do zupy i „na oko”.
    jak zobaczylam ze nie szkodzi to od razu bardzo konkretnie zaczelam zageszczac ta zupe.
    p.s. pare razy zrobilam manne na wodzie i mleku, ale nie wchodzilo wiec odpuscilam.



    #2466042

    tokoferolka

    Ja zupki daję gotowe, więc mannę zrobię na wodzie i wtedy dodam do słoiczka. Tak myślę:Niepewny:

    #2466043

    mata-hari

    A czemu akurat tak na glutenie Ci zależy? Nie lepiej dawać coś potencjalnie bezpieczniejszego, jak np. kaszkę ryżową, czy kukurydzianą? Ryżowe i kukurydziane jak najbardziej dostaniesz bezmleczne i też możesz je przecież stosować jako zagęszczacz. Są też takie kleiki.

    #2466044

    bep

    Zamieszczone przez Mata_Hari
    A czemu akurat tak na glutenie Ci zależy? Nie lepiej dawać coś potencjalnie bezpieczniejszego, jak np. kaszkę ryżową, czy kukurydzianą? Ryżowe i kukurydziane jak najbardziej dostaniesz bezmleczne i też możesz je przecież stosować jako zagęszczacz. Są też takie kleiki.

    To ja się wtrącę.
    Podejrzewam, że wcale nie zależy tylko zgodnie z owym harmonogramem dziecku butelkowemu, które skończyło 6 miesięcy należy pomału wprowadzać gluten. Koleżanka odczekała nawet miesiąc dłużej i pomalutku może się przymierzać do glutenowych nowości. A że alergia na mleko nie idzie w parze z glutenem to posunięcie nie za bardzo ryzykowne.
    A wszelkie nieglutenowe kleiki strasznie zapychają i mulą wiec kaszka manna wydaje się być dobrym rozwiązaniem.

    #2466045

    bep

    Zamieszczone przez garcia
    dawalam sama kasze manna/manne(?;)) do zupy i „na oko”.
    jak zobaczylam ze nie szkodzi to od razu bardzo konkretnie zaczelam zageszczac ta zupe.
    p.s. pare razy zrobilam manne na wodzie i mleku, ale nie wchodzilo wiec odpuscilam.

    Garcia! Krajanko! Jak ja się z Tobą zgadzam 🙂 Manna to jest to.
    Chociaż ja próbowałam podać Matiśkowi tę kaszkę 8 zbóż i na noc za ciężka – bolał Go brzuszek. W dzień raczej było OK. Ale to była łyżeczka do innej kaszki.
    A polecam w tej kwestii allegro. Do kupienia mnóstwo kaszek bezmlecznych w tym glutenowe 😀



    #2466046

    aggi

    A nam pediatra kazała dawać pół łyżeczki kaszy manny do zupy.I tak daje już od 2 tyg.Powiedziała ,ze takie są teraz zalecenia.

    #2466047

    Anonim

    Zamieszczone przez Mata_Hari
    A czemu akurat tak na glutenie Ci zależy? Nie lepiej dawać coś potencjalnie bezpieczniejszego, jak np. kaszkę ryżową, czy kukurydzianą? Ryżowe i kukurydziane jak najbardziej dostaniesz bezmleczne i też możesz je przecież stosować jako zagęszczacz. Są też takie kleiki.

    czasy sie zmienily:)
    kiedys gluten od 10 miecha byl, a teraz od 7…
    ja wiem,ze i tak bede musiala czekac dluzej:(z racji silnej reakcji ze strony starszego….

    #2466048

    bep

    Zamieszczone przez nelly
    czasy sie zmienily:)
    kiedys gluten od 10 miecha byl, a teraz od 7…
    ja wiem,ze i tak bede musiala czekac dluzej:(z racji silnej reakcji ze strony starszego….

    Od 7 to dla butelkowych. Cycowe jeszcze wcześniej. Ale nie wiem od kiedy bo mój z flaszką za pan brat :Śmiech:

    #2466049

    tokoferolka

    Zamieszczone przez Mata_Hari
    A czemu akurat tak na glutenie Ci zależy? Nie lepiej dawać coś potencjalnie bezpieczniejszego, jak np. kaszkę ryżową, czy kukurydzianą? Ryżowe i kukurydziane jak najbardziej dostaniesz bezmleczne i też możesz je przecież stosować jako zagęszczacz. Są też takie kleiki.

    Kaszki i kleiki wsuwa od 5 miesiąca życia. Chciałam juz wprowadzić gluten a nie zagęścić mleczko. Jeżeli wystąpi jakaś reakcja alergiczna to poczekam parę miesięcy i spróbuję znowu.
    Weszlam na Allegro i faktycznie są tam kaszki glutenowe bez mleczne. Zastanowię się. Może po jakimś czasie spróbuję



    #2466050

    mata-hari

    Ja jestem raczej za „starym harmonogramem” jeśli chodzi o gluten. Gluten nie jest takim samym składnikiem diety, jak każdy inny, a problemy związane z przedwczesnym jego wprowadzeniem mogą mieć bardzo poważne reperkusje dla organizmu. Tym bardziej, że często problemów związanych z jego trawieniem (a raczej nie trawieniem), często można nie zauważyć nawet na przełomie lat (nie przesadzam w tym miejscu).
    Nie będę jednak nikogo tutaj do niczego przekonywać, bo każdy z nas jest dorosły i chyba wie, co robi 😉
    Życzę spokoju dla rodziców i smacznego maluszkom 🙂

    #2466051

    bratek

    ja tez jestem za póżniejszym wprowadzaniem
    nie przekonują mnie te nowe zalecenia
    miałam przez 4 lata dziecko na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej
    koszmar!

Postów wyświetlanych: 12 - od 1 do 12 (wszystkich: 12)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close