gofry!!!

Witajcie! Czy któras z was ma gofrownice firmy : MPM? Czy wiecie jaki poziom temperatury ustawić zeby gofry wyszly idealne? Chodzi o to że temperature ustawia się od 1 do 6 i nie wiem na jaki numer ustawic a w instrukcji obslugi nie ma nic napisane. Robilam juz kilka razy gofry z roznych przepisow i mi nie wyszly wiec wydaje mi sie ze trzeba ustawic odpowiedni poziom temperatury. Jesli wiecie to napiszcie;) z gory dzieki

36 odpowiedzi na pytanie: gofry!!!

jusstyna Dodane ponad rok temu,

Ja ustawiam na 6,a tak po ok.minucie pieczenia otwieram żeby odparowało.A po całkowitym upieczeniu stawiam pionowo żeby ostygły.

nelly1988 Dodane ponad rok temu,

dzieki za odpowiedz;)

jaiza Dodane ponad rok temu,

A macie sprawdzony przepis na gofry? wypróbowałam z 10, żaden mnie nie zachwycił…brałam wszystkie z netu.

aktyde Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez jaiza:A macie sprawdzony przepis na gofry? wypróbowałam z 10, żaden mnie nie zachwycił…brałam wszystkie z netu.

Od dawna już piekę z tego przepisu -http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry—lekkie-i-chrupiace

Naprawdę są świetne,ja tylko zamiast dwóch szkl mleka daję jedną ,a dolewam szkl wody gazowanęj.

aktyde Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez nelly1988:Witajcie! Czy któras z was ma gofrownice firmy : MPM? Czy wiecie jaki poziom temperatury ustawić zeby gofry wyszly idealne? Chodzi o to że temperature ustawia się od 1 do 6 i nie wiem na jaki numer ustawic a w instrukcji obslugi nie ma nic napisane. Robilam juz kilka razy gofry z roznych przepisow i mi nie wyszly wiec wydaje mi sie ze trzeba ustawic odpowiedni poziom temperatury. Jesli wiecie to napiszcie;) z gory dzieki

Gofry pieczemy zawsze na najwyższej temperaturze.A jeśli gofrownica jest słabsza,700W to trzeba dłużej je piec.I dobrze jest na chwilę uchylić gofrownicę,tak jak napisała Jusstyna.
Ja nie stawiam na pion gofrów ale pojedynczo rozkładam na kratce by ostygły. W tym stawianiu w pion to chyba chodzi o to, by się gofry nie zniekształciły.

k-j Dodane ponad rok temu,

ja też robie z tego przepisu co aktyde podała.
jednak dodaje jeszcze cukier waniliowy
gofrownice-nie wiem jaki model mam-tez temp do 6
pieke na 4
jak dla mnie na 6 za szybko sie palą….może przez ten cukier:Hmmm…:

jaiza Dodane ponad rok temu,

dzięki za przepis, spróbuję jutro. Narobiłyście mi smaka 🙂

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aktyde:Gofry pieczemy zawsze na najwyższej temperaturze.A jeśli gofrownica jest słabsza,700W to trzeba dłużej je piec.I dobrze jest na chwilę uchylić gofrownicę,tak jak napisała Jusstyna.
Ja nie stawiam na pion gofrów ale pojedynczo rozkładam na kratce by ostygły. W tym stawianiu w pion to chyba chodzi o to, by się gofry nie zniekształciły.

Dokladnie.
Najwyzsza i najlepiej ciagla moc.
jak gofrownica ma slaba moc to nie ma sily. Z kazdego przepisu guma wyjdzie.

jaiza Dodane ponad rok temu,

Ja mam własnie 700W, chyba dlatego żaden przepis się u mnie nie sprawdza 🙁

nelly1988 Dodane ponad rok temu,

ja wczoraj robilam gofry. Przepis ok ale nie wiem dlaczego gofry nie wychodza mi chrupiace tylko miękkie?
Przetrzymalam nawet dluzej w gofrownicy majac nadzieje ze beda chrupkie ale niestety wyszly takie same. Ale i tak przepis nie jest zly bo nie wychodza zakalcowate.

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

moc, moc i jeszcze raz moc
przy mocy 1300 wychodzą piękne nawet z wody z mąką 😉

aktyde Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:moc, moc i jeszcze raz moc
przy mocy 1300 wychodzą piękne nawet z wody z mąką 😉

Również się zgadzam 😀 Przy gofrownicy na 700 nie ma co marzyć o dobrych gofrach …

aktyde Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez k.j:ja też robie z tego przepisu co aktyde podała.
jednak dodaje jeszcze cukier waniliowy
gofrownice-nie wiem jaki model mam-tez temp do 6
pieke na 4
jak dla mnie na 6 za szybko sie palą….może przez ten cukier:Hmmm…:

Myślę że na pewno przez cukier 🙂 Ja z pączkami tak chciałam kiedyś sobie dosłodzić i doooopa ,z wierzchu się spiekały a w środku prawie surowe :Foch:
Ale to były czasy gdy nie byłam zbyt biegła w sztuce kulinarnej :Fiu fiu:

paulinka-z Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aktyde:Również się zgadzam 😀 Przy gofrownicy na 700 nie ma co marzyć o dobrych gofrach …

Dokładnie kupując gofrownicę trzeba brać pod uwagę moc. A po upieczeniu stdzić w pionie albo na kratce żeby nie sparowały.

nelly1988 Dodane ponad rok temu,

moja ma 1000 wiec tez nie jest najgorsza. Żaluje ze moj maz nie kupil lepszej z lepsza moca. Pewnie w ogole na to nie patrzyl. ehh faceci

k-j Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aktyde:Myślę że na pewno przez cukier 🙂 Ja z pączkami tak chciałam kiedyś sobie dosłodzić i doooopa ,z wierzchu się spiekały a w środku prawie surowe :Foch:
Ale to były czasy gdy nie byłam zbyt biegła w sztuce kulinarnej :Fiu fiu:

nie no az tak złe nei są 🙂
zakalca nei ma.
ale są jakby przepieczone,mino własnie nawet niższej temp.
teraz sprawdziałam ,moja ma moc 850w
wiec tez kicha co nie ….
no ale cóż…

Dodane ponad rok temu,

Moja ciocia z 10 lat sprzedawała gofry. Dostałam od niej oryginalny przepis i starą, mega ciężką gofrownicę. niestety te, co są teraz w sklepach to porażka. W szkole robię gofry, niby ten sam przepis a moje są jak kupione , te z dziwnych gofrownic- średnie.

podam przepis, jakby któraś chciała spróbować:
1 litr ciepłej wody
3 kopiaste łyżki mleka w proszku
3 kopiaste łyżki cukru ( ja daje 2 łyżki)
2 całe jaja
cukier waniliowy 30 g
to wszystko miksujemy przez chwilkę,żeby wszystko sie połączyło

wsypujemy powoli makę ok 1 kg ( WAŻNE TYP 500)
pół proszku do pieczenia
miksujemy,,,,gdy bedą robic się bąbelki z ciasta dodajemy 1/2 roztopionej , ciepłej margaryny
i dalej dosypujemy makę ,aby ciasto miało konsystencję śmietany.

Jak ciasto za geste- dolewamy wodę.

Dajemy na 2 godz do lodówki.

wlewamy pierwszą warstwę ciasta, nie zamykamy gofrownicy, tylko czekamy, aż zacznie sie ciasto ścinać i dolewamy powoli. Dopiero teraz mocno zamykamy.

jaiza Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aktyde:Od dawna już piekę z tego przepisu -http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry—lekkie-i-chrupiace Naprawdę są świetne,ja tylko zamiast dwóch szkl mleka daję jedną ,a dolewam szkl wody gazowanęj.Zrobiłam dziś, z samym mlekiem, bo nie miałam pod ręką wody gazowanej. Nawet w mojej gofrownicy wyszły dobre. Mąż się obraził, że smaczne, a JAK ZWYKLE za mało. Bez komentarza :)Dzięki za przepis 🙂

aktyde Dodane ponad rok temu,

Ja zawsze robię min z półtorej porcji 😀 A woda może być i niegazowana .Moim zdaniem wychodzą bardziej chrupkie z wodą niż tylko gdy są na samym mleku.

szopka Dodane ponad rok temu,

kurczę, to mam za słabą gofrownicę 🙁 muszę sobie sprawić mocniejszą

m-amp-m-s Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez HalinaSuperdziewczyna:moc, moc i jeszcze raz moc
przy mocy 1300 wychodzą piękne nawet z wody z mąką 😉

potwierdzam – kupiłam starej dobrej polskiej firmy dezal – jest rewelacyjna – nie ważne jaki przepis – gofry są idealne. Jest brzydka, cieżka, duża ale nie wyobrażam sobie innej.

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez szopka:kurczę, to mam za słabą gofrownicę 🙁 muszę sobie sprawić mocniejszą

Moja ma 700 mocy, a gofry zawsze wychodzą mi kruche.

jaiza Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara:Moja ma 700 mocy, a gofry zawsze wychodzą mi kruche.Kiara, a z jakiego przepisu robisz? Ja wypróbowałam ten podany przez dziewczyny, z mlekiem były bardzo dobre, z wodą i mlekiem (pół na pół) trochę za delikatne, ale specjalnie kruche w mojej gofrownicy nie wyszły…

kiara Dodane ponad rok temu,

kostka masła lub margaryny,
1 op.proszku do pieczenia,
1 szkl cukru,
2 op.cukru waniliowego ,
0,5 kg mąki,
2 niepełne szkl wody
4 jajka

masło roztopić i przestudzić. Białka ubić. Składniki połączyć, zmiksować, na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać.
zawsze stawiam gofry pionowo jeden opierając o drugi by odparowały.

asia548 Dodane ponad rok temu,

Próbowałam już parę różnych przepisów ale zawsze wychodzą mi takie ‘sflaczałe’ – zapewne to wina gofrownicy ;(

k-j Dodane ponad rok temu,

strasznie dużo proszku do pieczenia :Szok:

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

robiłam wczoraj “na szybko” dla córki i jej koleżanki:

2 jajka (miałam wsiowe, one lepiej się ubijają)
3 łyżki mąki
odrobina proszku do pieczenia
trochę mleka (jedno chluśnięcie :Śmiech:)
trochę cukru wanilliowego (sypałam na oko, ale to było chyba koło małej łyżeczki)

białka ubiłam z cukrem (dość długo, aż biała masa wyszła), do tego dodałam resztę (proszek wcześniej wymieszany z mąką) i zmiksowałam, ale niestarannie 😉
Ciast było dość gęste – raczej musiałam je rozsmarowywać, nie rozlewało się samo.
Gofrownicę posmarowałam olejem, nie dawałam żadnego tłuszczu do ciasta.
Wyszły z tego 3 podwójne gofry.
Pyszne, chrupiące 🙂

jaiza Dodane ponad rok temu,

Podczas urodzin Zojki zrobiłam towarzystwu gofry. Niestety, rozbawiona dzieciarnia niczego jeść nie chciała, wiec sporo gofrów zostało. Na drugi dzień odgrzałam w gofrownicy – tak dobrych gofrów w życiu nie jadłam. Robiłam z tego przepisu, który podała aktyde na 1 stronie, już kilka razy (zastąpiłam 1/4 mleka wodą gazowaną) i mimo małej mocy gofrownicy dzięki temu podgrzaniu były fantastyczne. Polecam sposób.(coś mi się wydaje, że zrobię jutro z 2 porcji, będzie deser na czwartek :))

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez jaiza: Na drugi dzień odgrzałam w gofrownicy – tak dobrych gofrów w życiu nie jadłam.

Hmmm… naleśniki odsmażane też są najlepsze, więc może coś w tym jest 🙂

Smarowałaś gofrownicę jakimś tłuszczem, czy dawałaś do suchej?

jaiza Dodane ponad rok temu,

Przed pierwszymi goframi posmarowałam cienko olejem, potem już nie.

doninka Dodane ponad rok temu,

czy zrobię gofry z opiekaczu do tostów??zawsze mi się wydawało, że się da ale nigdy nie spróbowałam:)

halinasuperdziewczyna Dodane ponad rok temu,

Z opiekaczu sie nie da.

ramona85 Dodane ponad rok temu,

Uwielbiam domowe gofry z dżemem wiśniowym i do tego obowiązkowo 🙂 takie dobrej jakości na pewno będzie nam smakować nie tylko na śniadanie, ale tak samo do deserów

ramona85 Dodane ponad rok temu,

Ja dostałam ostatnio na urodziny gofrownicę i zamierzam się do zrobienia takich marchewkowych 🙂 no i wiadomo do tego obowiązkowo kakao, ja kupuję tylko takie ekologiczne jak np. i wszystkim smakuje 😀

alicjamy Dodane ponad rok temu,

Wypróbowałam, z domową nutellą są najpyszniejsze 🙂 smakują całej rodzinie 🙂

mamuskam Dodane ponad rok temu,

ja też piekę zawsze na 6 ale dużo też zależy od przepisu,próbowałam już kilku i zawsze wychodzą inne…a najlepsza metoda to właśnie po wyjęciu postawić je pionowo aby trochę odparowały i od razu zjadać bo po kilkunastu minutach znów wilgotnieją

Znasz odpowiedź na pytanie: gofry!!!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Tape a l'oeil - rezygnacja z newslettera
Kiedyś coś kupiłam w tym sklepie, dostałam kartę, ale potem jakoś nie zaglądałam specjalnie do sklepu lub nic mi nie przypadło do gustu - dlatego chciałam zrezygnować z newslettera. Problem
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Nocne wedrowki 5latki!!!
Czesc!Chcialam proscic o rade...moja prawie 5 letnia corka od jakiegos czasu budzi sie w nocy i nie moze zasnac;no i zaczyna sie chodzenie do mamy do lozka;odprowadzam u z uporem
Czytaj dalej