Czy zna ktos przepis na “idealne “gofry ?
sprawdzilam juz wiele przepisow z netu,ale ani jedne gofry nie smakowaly tak jak kupione w kawiarni czy budce,
zawsze wychodza mi takie ciapowate,a nie chrupiace.
Moja corcia jadla takie pyyyyyszneeeeee z bita smietana na wycieczce szkolnej i strasznie jej zasmakowaly,
specjalnie kupilam gofrownice i mi nie wychodza
Te co ja robie sa dla corci beeeee
8 odpowiedzi na pytanie: GOFRY DLA NATALKI
Kanapka, ja tez długo szukałam przepisu i wszystkie wydawały mi się do bani, aż nie odkryłam, że gofrów w żadnym wypadku po wyjęciu nie można kłaść, nawet na kratce bo będzie guma i żaden super przepis nie pomoże.
Gofry po wyjęciu trzeba postawić w miarę pionowo, najlepiej dwa oprzeć o siebie, tak jakbyś chciała budować domek z kart, chwilę poczekać aż odparują, będą chrupiące i smaczne, zobaczysz 🙂
doooookładnie 🙂
jestescie kochane!
sprawdzilam !
juz 2 Natalka zjadla,no i Oliverek tez ale im smakuje…!
postawilam pionowo po upieczeniu i sa mega pyszne!
zrobilam z tego przepisu (forumowego)
”
Składniki:
– 0,5 kg mąki,
– 2 jajka,
– 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
– 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– woda.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę. ”
.
widzisz jakie to proste 🙂
smacznego 🙂
Ja tam kładę na talerzu i zawsze są chrupiące:)
przepisu nie podam, bo u teściowej jestem
to jak bedziesz miala przepis to prosze podaj nam
ja musze stwierdzic, ze jak dodawalam do ciasta mleko to czesto mi sie przyklejaly do gofrownicy wafle,ten przepis z woda jest pod tym wzgledem super,nie musze czyscic czy drapac maszynki
.
Ja również nie stawiam gofrów a są chrupiące 😀 Nie wiem czy to jest tego zasługa ale zawsze w trakcie smażenia otwieram gofrownicę by uleciało trochę pary 😉
No i nie robię z samego mleka ale pół na pół z wodą mineralną 🙂
A z czym podajecie gofry?
moje dzieciaczki uwielbiaja z cukrem pudrem
ja uwielbiam z owocami
Znasz odpowiedź na pytanie: GOFRY DLA NATALKI