GOFRY DLA NATALKI

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #114865

    kanapka

    Czy zna ktos przepis na „idealne „gofry ?
    sprawdzilam juz wiele przepisow z netu,ale ani jedne gofry nie smakowaly tak jak kupione w kawiarni czy budce,
    zawsze wychodza mi takie ciapowate,a nie chrupiace.
    Moja corcia jadla takie pyyyyyszneeeeee z bita smietana na wycieczce szkolnej i strasznie jej zasmakowaly,

    specjalnie kupilam gofrownice i mi nie wychodza:Fiu fiu:

    Te co ja robie sa dla corci beeeee

    #5273170

    piggy

    Kanapka, ja tez długo szukałam przepisu i wszystkie wydawały mi się do bani, aż nie odkryłam, że gofrów w żadnym wypadku po wyjęciu nie można kłaść, nawet na kratce bo będzie guma i żaden super przepis nie pomoże.
    Gofry po wyjęciu trzeba postawić w miarę pionowo, najlepiej dwa oprzeć o siebie, tak jakbyś chciała budować domek z kart, chwilę poczekać aż odparują, będą chrupiące i smaczne, zobaczysz 🙂



    #5273171

    marnat

    Zamieszczone przez Piggy
    Gofry po wyjęciu trzeba postawić w miarę pionowo, najlepiej dwa oprzeć o siebie, tak jakbyś chciała budować domek z kart, chwilę poczekać aż odparują, będą chrupiące i smaczne, zobaczysz 🙂

    doooookładnie 🙂

    #5273172

    kanapka

    jestescie kochane!
    sprawdzilam !
    juz 2 Natalka zjadla,no i Oliverek tez:Wow!: ale im smakuje…!
    postawilam pionowo po upieczeniu i sa mega pyszne!

    zrobilam z tego przepisu (forumowego)


    Składniki:
    – 0,5 kg mąki,
    – 2 jajka,
    – 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
    – 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    – woda.

    Jak przyrządzić?
    Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę. ”

    .

    #5273173

    marnat

    Zamieszczone przez Kanapka
    jestescie kochane!
    sprawdzilam !
    juz 2 Natalka zjadla,no i Oliverek tez:Wow!: ale im smakuje…!
    postawilam pionowo po upieczeniu i sa mega pyszne!

    widzisz jakie to proste 🙂

    smacznego 🙂

    #5273174

    kiara

    Ja tam kładę na talerzu i zawsze są chrupiące:)
    przepisu nie podam, bo u teściowej jestem



    #5273175

    kanapka

    Zamieszczone przez kiara
    Ja tam kładę na talerzu i zawsze są chrupiące:)
    przepisu nie podam, bo u teściowej jestem

    to jak bedziesz miala przepis to prosze podaj nam

    ja musze stwierdzic,ze jak dodawalam do ciasta mleko to czesto mi sie przyklejaly do gofrownicy wafle,ten przepis z woda jest pod tym wzgledem super,nie musze czyscic czy drapac maszynki

    .

    #5273176

    aktyde

    Ja również nie stawiam gofrów a są chrupiące 😀 Nie wiem czy to jest tego zasługa ale zawsze w trakcie smażenia otwieram gofrownicę by uleciało trochę pary 😉
    No i nie robię z samego mleka ale pół na pół z wodą mineralną 🙂

    #5273177

    kanapka

    A z czym podajecie gofry?
    moje dzieciaczki uwielbiaja z cukrem pudrem
    ja uwielbiam z owocami

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close