gołąbki

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)
  • Autor
    Wpisy
  • #70568

    pipi1234

    To jest moje ulubione danie, zawsze je sobie zamawiałam u mojego taty i gdy rodzice do nas przyjeżdżają, to zawsze z wałówką gołabków
    No ale wreszcie odważyłam się zrobić je sama, oczywiście pod dyktando mojego taty

    A więc
    główka kapusty
    mięso mielone
    ryż
    sól, pieprz
    przecier pomidorowy
    śmietana
    masło

    Najpierw obgotowywujemy główke kapusty (wycinamy taka dziurkę w miejscu głąba kapusty). Wody lejemy mniej więcej do połowy kapusty. Jak juz lekko zmięknie odcinamy nożem liście i wyciągamy z wody. Między czasie możemy zrobic farsz. Na 1 kg mielonego mięsa 5 łyżek ryżu. Ja dosypuje nieobgotowany ryż, gołabki wystarczjąco dlugo będa się gotowac by ryż był miękki. Do mięsa dosypujemy troche vegety, soli i pieprzu do smaku. Mięso zawijamy w liście kapusty w tzw. gołabki . Swoją droga zadziwiająca jest ta nazwa . Układamy na dnie garnka liście, potem gołabki. Gotujemy w tej samej wodzie co podgotowywana była kapusta. Dodajemy łyzkę masła i na malutkim ogniu dusimy co najmniej 2 h. Na koniec zalewamy przecierem pomidorowym. Nie ukrywam że najlepszy jest własny domowy, no ale oczywiście może być tez koncentrat, tylko trzeba próbowac żeby nie zrobic za kwaśnego sosu. I na koniec całą śmietanę z łyżką mąki. Zagotować.
    Dla mnie pycha, moje dzieci i mąz równiez je uwielbiają. No jest jeszcze jeden plus obiad z głowy na trzy dni

    a może macie jakieś inne propozycje farszu do gołabków lub sosów ???

    Monika + Julka 7 lat i Antoś 21 m-cy

    #911972

    joaska23

    Re: gołąbki

    Do warszu dodaję również pokrojoną i usmażoną w kosteczkę cebule i pieczarki.
    Jeśli robię gołąbki z młodej kapusty to duszę je lekko ponad godzinę jeśli ze starej to ok.2godź W PIEKARNIKU

    Jeśli chodzi o 2 sposób podania to ja robię tak:
    Gołąbki w sosie szarym.
    Farsz JW
    Każdego gołąbka(surowego) obsmażam na patelni z obydwu stron (na oleju) następnie przekładam do wysokiego garnka i zalewam wywarem z rosołka lub vegety. Wszytko dusić pod przykryciem ok 40min. aż kapusta będzie miękka. Powoli wyciągnąć gołąbki z garnka, wywar zaprawić zasmażką z 1łyżki mąki (na tej samej patelni co smażyliśmy gołąbki).Z powrotem je włożyć.
    PYCHA podawać z chlebem bądź z ziemniakami

    Aska z Dawidkiem



    #911973

    mlodzia

    Re: gołąbki

    Ale narobiłaś mi smaka na gołąbki. Na pewno w najbliższym czasie zrobię!
    Pozdrawiam…

    Tola i Mela

    #911974

    natinka

    Re: gołąbki

    Mniam moje ulubione danie :)))

    Nati i Kamilka 05.04.04

    #911975

    miroslawa

    Re: gołąbki

    jest jeszcze wersja z kaszą (jęczmienną chyba), też pycha:)

    Mirosława i Oliwier (09.10.2003)

    #911976

    ciku

    Re: gołąbki

    Ja daje pół na pół ryz i kaszę. Robiłam gołabki w zeszłym tygodniu i jutro znowu kupuje składniki na nie. Uwielbiam:))

    Kacperek 12.02.04



    #911977

    amber

    Re: gołąbki

    Uwielbiam!!
    Zainspirowana tym wątkiem namówiłam mamę (ona jest mistrzynią gołąbkową)…i cóż…pozostało po gołąbkach jedynie wspomnienie…

    Beata i Maciek (11.02.2004)

    #911978

    kingaok

    Na dwa sposoby

    Do zwykłych golabkow robie farsz podobnie jak ty z tym ze mieszam ryz z kasza pol/pol. Pozniej zawijam w kapuste i wkładam do geslarki, albo innego naczynia, zalewam woda i dusze. Jak są gotowe to albo z tej wody robie sos pomidorowy albo grzybowy ( ten bardziej lubie 😀 )
    a jesli chodzi o drogi sposob to farsz j/w z tym ze kapuste siekam bardzo drobno i dodaje do farszu, wszystko mieszam i robie takie kulki, cos podobnego jak sie robi z mielonych, tez bardzo dobre i nawet wydaje mi sie ze mniej czasu zajmuje.

    Pełen relaks aż do maja 😀

    #911979

    pipi1234

    Re: Na dwa sposoby

    na ten drugi sposób kiedys zrobili gołabki moi rodzice. Ale że ja bardzo lubię kapustę to wole tę tradycyjna wersję. Zamiast kapusty białej mozna uzyć włoskiej, tez dobre i szybciej sie gotuja

    Znowu mi się zachciało gołabków, chyba jutro je zrobię

    Monika + Julka 7 lat i Antoś 22 m-cy

Postów wyświetlanych: 9 - od 1 do 9 (wszystkich: 9)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close