Dopsz, daje przepis na granola.
Składniki
450 gr płatków owsianych najlepiej takich duzych, zdaje się górskie
120 gr pestek slonecznika
250 g migdalow
Garść orzechów laskowych
Garść orzechów wloskich
Może być 120 gr ziarensezamu
Może być 120 gr pestek dyni
No co kto ma
200_300 gr rodzynek
Tyle samo albo zamiast żurawiny
175 gr musi jabłkowego -ja daje 1,5 szklanki sokujablkowego takiego z fuzlami
2 lyzeczki cynamonu
100 gr cukru brązowego
4 lyzki miodu plynnego
2 lyzki oleju z pestek slonecznika ale może być ryżowy albo z pestek winogron
W dużej miscewymieszac wszystkie skladniki oprócz rodzynek (żurawiny)
Wysypac wszystko na blachę wylozona papierem doo pieczenia
Wstawić do piekarnika nagrz
anego do 170 st po ok 20 minutach przenosząc i wstawić następne
20-30 minut…..ja mieszam częściej.
Ma być takie na zloty kolor i chrupiace i pozklejane w takie grudki niewielkie…..
Wyjąć i wrzucić rodzynki ew żurawinę.
KONIEC
20 odpowiedzi na pytanie: granola
bardzo fajny przepis, musi byc pyszne
wiedziałam, że ja to będę uwielbiać :Kocham:
sok/mus jabłkowy nadaje tym wszystkim “wiórom” boski zapach i smak, miód oczywiście wzmacnia smaki również
Proste i szybkie.
Mniam
o j tak…..
ostatnio dałam za dużo otrębów
juz kończę słoik
wiec teraz zrobie bez nich…
mniam mniam
Robię praktycznie tak samo. 🙂 A z czym jesz najczęściej? Ja uwielbiam z waniliowym Bieluchem albo z jogurtem robionym przez moją kuzynkę (pyszny jej wychodzi, a ja sama nie umiem :(), ale znam też ludzi co z mlekiem wcinają zamiast płatków. 🙂
z mlekiem wciągałam…..
ale teraz nie moge mleka bo lekarz podejrzewa nietolerancję laktozy u mnie:( cierpie strasznie
córka ma z jogurtem naturalnym….
wrzuciłam do środka jabłek, polałam miodem i zapiekłam.
Pyszne było
ale do takiej juz zrobionej?
he,he
odwrotnie.
wrzuciłam nie DO granoli tylko granoli DO ŚRODKA wydrążonych jabłek
O… Właśnie miałam zamiar zapytać, czy ktoś nie zna jakiegoś przepisu na taka paścię – a tu jest 🙂
Robię zakupy i biorę się do zapiekania 🙂
TO POWODZENIA WOBEC TEGO
dobre wychodzi…..:)
kupuję granolę w sklepie
Mi ta sklepowa margaryną śmierdzi… A że córka żre tonami 😉 to jej wolę zrobić – mam nadzieję, że taka posmakuje…
e tam, mi nie śmierdzi 😉
zrobiłam trochę inaczej i za bardzo się przypiekło (lekko gorzkie się zrobiło )
ale nie jest złe skoro już prawie nie ma
teraz zrobię z tego przepisu
jestem ciekawa tego musu/soku jabłkowego
ja też przeważnie kupuję, ale chyba warto zrobić, przynajmniej wiemy co w niej jest (mniej więcej)
Madzia…. to ma być taki sok z fuzlami….. jakas antonówka czy coś w ten deseń…..
a najlepiej jak sama wyciśniesz
dałam taki mus jak na szarlotkę, bo mi się jabłka czarne zrobiły
pyszne wyszło
a po co olej?
z miodem już się dobrze klei
kiedyś wykorzystałam też mus jabłkowy z dziecięcego słoiczka. Również było zacne
może dla zdrowotności
no…. dobry pomysł…..
potrzeba matką wynalazku jak mówi stare przysłowie pszczół….:)
z musami nie próbowałam, a na pewno będzie smaczne, dzięki za inspirację
Znasz odpowiedź na pytanie: granola