ciasto
1 szklanka mąki (daję pół na pół z jakaś razową)
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
solidna szczypta soli
Zagnieść, schłodzić, wylepić formą z niewielkim rancikiem, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach.
2 duże cukinie (albo więcej, nie ma mowy, żeby cukinii było za dużo)
2-3 łyzki oliwy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
opakowanie fety- takie chyba 270g
3 jajka
mięta (listki, garść, albo suszona, powiedzmy łyżeczka czubata)
Z nieobranej cukinii odkroić kilka plasterków- albo paseczków takim ustrojstwem do obierania- i odlożyć na później. Całą resztę zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać solą, odstawić. Po kwadransie odcisnąć ile się da. Na patelni poddusić do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek, dodać odciśnietą cukinię i dusić 10-15 minut. Chodzi o porządne oparowanie soku i tyle.
W dużej misce rozgnieść fetę i wymieszać z jajkami- ręcznie najlepiej- dodać posiekaną miętę i cukinię z patelni, wymieszać dokładnie, wylać na podpieczone ciasto. Piec aż się zezłoci nieco, jak juz będzie w sumie dobra ozdobić wierzch cukinią, która została- olbo poukładać kółeczka na wierzchu albo z paseczków zrobić kratkę, albo w paski ulożyć… skropić oliwą i na 5 minut do pieca jeszcze.
Najlepsza jak trochę ostygnie, solidna, sycąca. A- ja tej masy do środka nie solę, bo dużo fety, jadnakowoż szczypta pieprzu pewnie nie zaszkodzi 🙂
4 odpowiedzi na pytanie: grecka tarta z cukinią, fetą i mietą
Uwielbiam tarty (właśnie w piekarniku piecze się porowa ), uwielbiam cukinię, więc Twoją zrobię na pewno, zastanawiam się tylko nad miętą, za którą nie przepadam… Myślisz, że jak jej nie dodam to będzie straszna profanacja? 🙂
to nie będzie zadna profanacja 😀
a porową z czym robisz? bo ja mam przepis na taką na cieście francuskim z duszonymi porami i camembertem czy jakoś tak…
dawaj na porową przepis, moja zlota
tarty rulez, osobiście uwielbiam, każde, podoba mi sie, że je się najpierw je oczami, że ładne są
Moja porowa niezbyt wyszukana, przepis jest wklejony w TARTACH/ Tarty różne. Tam jest też bardzo dobra tarta kantalupy 😀
Robię podobną, ale bez mięty
i ciasto trochę inne 🙂
next tajm wypróbuję Twój przepis 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: grecka tarta z cukinią, fetą i mietą