Robiłam wczoraj pierwszy raz z mężem:) Bardzo nam smakowało, choć następnym razem dodamy więcej przypraw, by było bardziej pikantnie:)
Wcale nie jest trudne, choć za pierwszym razem może zabierać trochę czasu:) pozytywnie zaskoczył mnie ten sos beszamelowy, który robiłłam pierwszy raz. Bardzo prosty a po zapieczeniu wychodzi taki puszysty, lekki- pycha!!!
Oto mój przepis ( z kilku przeczytanych w necie stworzyłam swój własny)
SKŁADNIKI:
5-6 ziemniaków
1-2 bakłażany
0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
pomidory w puszce bez skórki
3 łyzki przecieru pomidorowego
lampka białego wina
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek ( nie z pierwszego tłoczenia)
przyprawy:sól,pieprz, gałka muszkatołowa ( szczypta),cynamon ( szczypta), oregano, bazylia
lisc laurowy, ziele angielskie, goździki
SOS BESZAMELOWY
100g masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
starty żółty ( kilka łyżek)
SPOSÓB WYKONANIA
Ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie, odsączamy tłuszcz, układamy na dnie, trochę solimy, pieprzymy, posypujemy oregano, bazylią. To samo z bakłażanami, tylko układamy na ziemniakach.
Cebulkę kroimy, smażymy, dodajemy mięso i wyciśniety czosnek, potem dajemy pomidory, przecier, wino, przyprawy i trochę dusimy ( liść, goździki i ziele owinęłam w gazę i związałam, by łatwiej było potem wyciągnąć z mięsa.
Mięso kładziemy na bakłażany.
Sos:
Masło podgrzewamy w rondelku, dodajemy po łyżce mąki i roztrzepujemy trzepaczką, potem wlewamy mleko- cały czas mieszając, potem roztrzepane jaja i na koncu ser. Solimy, pieprzymy i dajemy trochę gałki. Sos wylewamy na mięso.
Całosc pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Jeszcze wrzucę link, bo wzorowałam się na tym gościu:)
[Zobacz stronę]
12 odpowiedzi na pytanie: Greckie klimaty- MUSAKA:)
zaslinilam monitor!
Ja też !!!
Kurcze, fajniutko wyglada i smakuje pewnie tez. Z tym beszamelem to robie lasagne, ale nie taka “przepisowa ksiazkowa”, tylko po swojemu domowemu. A Twoj przepis koniecznie wyprobuje.
a dopiero oglądałam w telewizxji w programie z magda gesler i teraz juz wiem co po niedzieli bede gotowac 🙂 🙂 🙂
też oglądałam i w sumie zachęciło mnie to do zrobienia musaki:):):)
Jeszcze M. Gesler ma ciekawy przepis na kurczaka w piwie, ale to było chyba we wcześniejszym odcinku:)
u mnie musaka na porzadku dziennym (bo to lokalna potrawa w sumie;)), ale robie bez ziemniakow i zamiast beszamelu, daje gesty jogurt z jajkiem, odrobina maki, sola, pieprzem i galka muszkatolowa
jeden z moich uczniow doniosl mi, ze musaka”sie nie liczy” jak sie ja poda bez przybrania z pietruszki (na kawlku polozyc listek i juz:))
bardzo wszytskim polecam, a szczegolnie do wyprobowania (bo roznie trafia w gusta) oryginalna wersje z jagniecina zamiast mielonego mieszanego wolowo-wieprzowego
nie wyszła mi i wiecej robic nie bede -marze zeby ktos mnie ja poczęstował -ktos kto umie zrobic smacznie 🙂 bo moja był fatalna
marna kucharka jestem 🙁
Ja ci zrobie- przyjedź:)
A co ci w niej nie wyszło. Ja tez się potrafie zrazić jak mi cos nie wyjdzie za pierwszym razem. Ostatnio robiłam krewetki- nie wyszły, już nie mam ochoty robic wiecej.
no to przyjeżdzam 🙂
za tłusta była..cos nie tak z mięsem (może powinnam go odsączyc ) i ten sos beszamelowy mi bez smaku wyszedł:) więc ogólne wrazenie :nikt w domu sie nie chwycił i zjadł kosz:)
pachniało fajnie:)
hmm
ja mieso mielone zazwyczaj sama mielę, albo kupuję tam, gdzie mi mielą na miejscu kawałki w całosci które kupię- wiec może od mięsa dużo zależy. Do tego gotowego mielonego nie mam zaufania- kilka razy też mi wyszło okropne, śmierdziało podczas pieczenia, więc się zraziłam.
Sos i mięso trzeba dobrze przyprawić, inaczej musaka wyjdzie za “mdła”. Choć właśnie taka podobno jedzą Grecy.
A Jaworzno nie tak daleko Krakowa, więc czekam na wizytę:)
nawet bardzo bliskoooo 🙂
To co kiedy przyjeżdzasz:) Z dzieciakami czy bez, bo nie wiem czy zrobić dwie musaki czy jedną
Podam ci numer na priv:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Greckie klimaty- MUSAKA:)