Greckie klimaty- MUSAKA:)

Robiłam wczoraj pierwszy raz z mężem:) Bardzo nam smakowało, choć następnym razem dodamy więcej przypraw, by było bardziej pikantnie:)
Wcale nie jest trudne, choć za pierwszym razem może zabierać trochę czasu:) pozytywnie zaskoczył mnie ten sos beszamelowy, który robiłłam pierwszy raz. Bardzo prosty a po zapieczeniu wychodzi taki puszysty, lekki- pycha!!!
Oto mój przepis ( z kilku przeczytanych w necie stworzyłam swój własny)

SKŁADNIKI:
5-6 ziemniaków
1-2 bakłażany
0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
pomidory w puszce bez skórki
3 łyzki przecieru pomidorowego
lampka białego wina
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek ( nie z pierwszego tłoczenia)
przyprawy:sól,pieprz, gałka muszkatołowa ( szczypta),cynamon ( szczypta), oregano, bazylia
lisc laurowy, ziele angielskie, goździki

SOS BESZAMELOWY
100g masła
5 łyżek mąki
2 szklanki mleka
3 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
starty żółty ( kilka łyżek)

SPOSÓB WYKONANIA
Ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie, odsączamy tłuszcz, układamy na dnie, trochę solimy, pieprzymy, posypujemy oregano, bazylią. To samo z bakłażanami, tylko układamy na ziemniakach.
Cebulkę kroimy, smażymy, dodajemy mięso i wyciśniety czosnek, potem dajemy pomidory, przecier, wino, przyprawy i trochę dusimy ( liść, goździki i ziele owinęłam w gazę i związałam, by łatwiej było potem wyciągnąć z mięsa.
Mięso kładziemy na bakłażany.
Sos:
Masło podgrzewamy w rondelku, dodajemy po łyżce mąki i roztrzepujemy trzepaczką, potem wlewamy mleko- cały czas mieszając, potem roztrzepane jaja i na koncu ser. Solimy, pieprzymy i dajemy trochę gałki. Sos wylewamy na mięso.
Całosc pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.

Jeszcze wrzucę link, bo wzorowałam się na tym gościu:)
[Zobacz stronę]

12 odpowiedzi na pytanie: Greckie klimaty- MUSAKA:)

  1. zaslinilam monitor!

    • Zamieszczone przez nelly
      zaslinilam monitor!

      Ja też !!!

      • Kurcze, fajniutko wyglada i smakuje pewnie tez. Z tym beszamelem to robie lasagne, ale nie taka “przepisowa ksiazkowa”, tylko po swojemu domowemu. A Twoj przepis koniecznie wyprobuje.

        • a dopiero oglądałam w telewizxji w programie z magda gesler i teraz juz wiem co po niedzieli bede gotowac 🙂 🙂 🙂

          • Zamieszczone przez agazyla
            a dopiero oglądałam w telewizxji w programie z magda gesler i teraz juz wiem co po niedzieli bede gotowac 🙂 🙂 🙂

            też oglądałam i w sumie zachęciło mnie to do zrobienia musaki:):):)
            Jeszcze M. Gesler ma ciekawy przepis na kurczaka w piwie, ale to było chyba we wcześniejszym odcinku:)

            • u mnie musaka na porzadku dziennym (bo to lokalna potrawa w sumie;)), ale robie bez ziemniakow i zamiast beszamelu, daje gesty jogurt z jajkiem, odrobina maki, sola, pieprzem i galka muszkatolowa

              jeden z moich uczniow doniosl mi, ze musaka”sie nie liczy” jak sie ja poda bez przybrania z pietruszki (na kawlku polozyc listek i juz:))

              bardzo wszytskim polecam, a szczegolnie do wyprobowania (bo roznie trafia w gusta) oryginalna wersje z jagniecina zamiast mielonego mieszanego wolowo-wieprzowego

              • nie wyszła mi i wiecej robic nie bede -marze zeby ktos mnie ja poczęstował -ktos kto umie zrobic smacznie 🙂 bo moja był fatalna
                marna kucharka jestem 🙁

                • Zamieszczone przez agazyla
                  nie wyszła mi i wiecej robic nie bede -marze zeby ktos mnie ja poczęstował -ktos kto umie zrobic smacznie 🙂 bo moja był fatalna
                  marna kucharka jestem 🙁

                  Ja ci zrobie- przyjedź:)
                  A co ci w niej nie wyszło. Ja tez się potrafie zrazić jak mi cos nie wyjdzie za pierwszym razem. Ostatnio robiłam krewetki- nie wyszły, już nie mam ochoty robic wiecej.

                  • Zamieszczone przez missi_g
                    Ja ci zrobie- przyjedź:)
                    A co ci w niej nie wyszło. Ja tez się potrafie zrazić jak mi cos nie wyjdzie za pierwszym razem. Ostatnio robiłam krewetki- nie wyszły, już nie mam ochoty robic wiecej.

                    no to przyjeżdzam 🙂

                    za tłusta była..cos nie tak z mięsem (może powinnam go odsączyc ) i ten sos beszamelowy mi bez smaku wyszedł:) więc ogólne wrazenie :nikt w domu sie nie chwycił i zjadł kosz:)
                    pachniało fajnie:)

                    • Zamieszczone przez agazyla
                      no to przyjeżdzam 🙂

                      za tłusta była..cos nie tak z mięsem (może powinnam go odsączyc ) i ten sos beszamelowy mi bez smaku wyszedł:) więc ogólne wrazenie :nikt w domu sie nie chwycił i zjadł kosz:)
                      pachniało fajnie:)

                      hmm

                      ja mieso mielone zazwyczaj sama mielę, albo kupuję tam, gdzie mi mielą na miejscu kawałki w całosci które kupię- wiec może od mięsa dużo zależy. Do tego gotowego mielonego nie mam zaufania- kilka razy też mi wyszło okropne, śmierdziało podczas pieczenia, więc się zraziłam.

                      Sos i mięso trzeba dobrze przyprawić, inaczej musaka wyjdzie za “mdła”. Choć właśnie taka podobno jedzą Grecy.

                      A Jaworzno nie tak daleko Krakowa, więc czekam na wizytę:)

                      • Zamieszczone przez missi_g
                        hmm

                        A Jaworzno nie tak daleko Krakowa, więc czekam na wizytę:)

                        nawet bardzo bliskoooo 🙂

                        • Zamieszczone przez agazyla
                          nawet bardzo bliskoooo 🙂

                          To co kiedy przyjeżdzasz:) Z dzieciakami czy bez, bo nie wiem czy zrobić dwie musaki czy jedną
                          Podam ci numer na priv:)

                          Znasz odpowiedź na pytanie: Greckie klimaty- MUSAKA:)

                          Dodaj komentarz

                          Angina u dwulatka

                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                          Czytaj dalej →

                          Mozarella w ciąży

                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                          Czytaj dalej →

                          Ile kosztuje żłobek?

                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                          Czytaj dalej →

                          Dziewczyny po cc – dreny

                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                          Czytaj dalej →

                          Meskie imie miedzynarodowe.

                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                          Czytaj dalej →

                          Wielotorbielowatość nerek

                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                          Czytaj dalej →

                          Ruchome kolano

                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                          Czytaj dalej →
                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                          Logo
                          Enable registration in settings - general