Grilla czas zaczac

Idzie weekend majowy…
Chcialabym zrobic grilla, i jak zwykle bedzie karkowka, ale ja chcialabym cos warzywnego….
dawajcie przepisy….

25 odpowiedzi na pytanie: Grilla czas zaczac

nikeewa2009-04-29 09:53:12

Pieczarki z nadzieniem
Do środka pieczarkowych kapeluszy włożyć kilka kwadracików szynki, szczyptę vegety (można dodać pieprz, paprykę w proszku). Przykryć to tartym żółtym serem. Grillować dopóki pieczarki nie nabiorą ciemnawego koloru, a ser ładnie się roztopi.Najlepiej poukładać je na tacy lub folii.

Żeberka + cukinia
Składniki
4 duże żeberka wieprzowe (ok. 0.5 kg)
2 średnie cukinie
15 dag pomidorów
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Żeberka posolić i dodać pieprz, miód wymieszać z musztardą. Piec żeberka na grillu przez 20 minut co trochę przewracając i smarując pastą musztardową.
Cukinie umyć i przekroić na pół w poprzek, każdą połówkę trzykrotnie naciąć wzdłuż i w nacięcia włożyć pokrojone w plastry pomidory. Oliwę wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku i startą skórką z cytryny. Cukinie ułożyć na folii aluminiowej, posmarować sosem, zawinąć szczelnie w folię i grillować ok. 10 minut.
Smacznego

nikeewa2009-04-29 10:12:13

Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

2009-04-29 12:54:08

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

uwielbiam to:)
ale na grila to kiepsko:)
w tym roku jesc nie bedziemy, bo zawsze na mazurach jadamy….pychota….

bep2009-04-29 14:34:45

Bakłażan.
Plastry (umytego wcześniej bakłażana) grubości ok 1-1,5 cm lekko posolić i zostawić na chwilę, potem wytrzeć z soku i lekko posmarować oliwą lub olejem. Jeżeli ktoś lubi to może jeszcze dosolić, posypać ulubionymi przyprawami/ziołami. Opiec po jednej stronie, odwrócić na drugą, a na stronę opieczoną położyć plasterek pomidor i sera. Ma się piec aż ser się rozpuści…
Place lizać.

2009-04-29 14:48:10

Zamieszczone przez nelly:Idzie weekend majowy…
Chcialabym zrobic grilla, i jak zwykle bedzie karkowka, ale ja chcialabym cos warzywnego….
dawajcie przepisy….

cukinia – w plastry 1 cm, osolić, poczekać 10-15 min
przed wrzuceniem na grilla lekko zwilżyć oliwą z oliwek

towarzystwo cukiniożerne u nas, ze 3 kg muszę zakupić :Fiu fiu:

kantalupa2009-04-29 18:24:57

a jesli masz ochote na deserek z grilla, propouje banany
w calosci na kratke, poczekac az zrobia sie absolutnie ohydnie czarne (miazsz sie topi w taka goraca i slodka papke)
delikatnie naciac od gory wzdluz
nalac jakiegos slodkiego alku
albo syropu czekoladowego

jaewa2009-04-29 19:49:48

Zamieszczone przez kantalupa:a jesli masz ochote na deserek z grilla, propouje banany
w calosci na kratke, poczekac az zrobia sie absolutnie ohydnie czarne (miazsz sie topi w taka goraca i slodka papke)
delikatnie naciac od gory wzdluz
nalac jakiegos slodkiego alku
albo syropu czekoladowego

Nie próbowałam tego, ale koleżanka mi opowiadała, że kostki czekolady przez nacięcia wciska.

kasia2009-04-29 20:35:47

ja też lubię upieczony czosnek – normalnie całą główkę, później rozsmarować na bagietce, mniam

agaz2009-04-30 20:06:15

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

u nas nazywa sie to pieczone

ale nie dajemy buraków(choc w okolicach Trzebini daja ) kminku oregano i bazylii ..

za to dajemy kiełbase (czasami udka),ziemniaki ,marchew cebule ,boczek i sol pieprz ,pietruszke zielona,majeranek i na góre liscie kapuchy ….na to darń z trawy i do ogniska

ciku2009-04-30 20:21:21

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

U nas nazywa się to “prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

yoko2009-05-01 07:58:07

Zamieszczone przez CIKU:U nas nazywa się to “prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

a u nas pieczonki:)

aggi2009-05-01 09:34:46

Zamieszczone przez bruni:a u nas pieczonki:)
u nas też
uwieeeeeeeeeeeeeeeelbiam – ale mam teraz na nie smaka no 🙂

dziś tylko grill, ale za tydzień kto wie kto wie 🙂

jaewa2009-05-01 09:41:11

Zamieszczone przez CIKU:U nas nazywa się to “prażone”, świetne na imprezy w ogrodzie.

Zamieszczone przez bruni:a u nas pieczonki:)

a u mnie tego nie ma.

2009-05-01 09:58:56

wlasnie pieczonki, mniam….pamietam jak jako dziecko bedac u cioci na slasku to jadalismy….najpiekniejsze wakacje mojego zycia….

ciapa2009-05-01 10:27:11

U mnie tylko mięcho robię, warzywa przygotowuję osobno w formie jakiś sałatek – próbowałam robić ale nam nie smakowały, a cukinia czy banan z grilla to juz porażka zupełna… ale pewnie zalezy od gustu kulinarnego

2009-05-02 08:07:59

Zamieszczone przez ciapa:U mnie tylko mięcho robię, warzywa przygotowuję osobno w formie jakiś sałatek – próbowałam robić ale nam nie smakowały, a cukinia czy banan z grilla to juz porażka zupełna… ale pewnie zalezy od gustu kulinarnego
ciapa, ja normalnie tez tylko miecho,ale teraz w ciazy jakos mi sie miecha nie chce….
wiec z racji takiej ze zadnych cukini nie dostalam, zrobie salatke, do tego maslo czosnkowe na chlebek sobie wrzuce, i bede miala pozywienie:)

yoko2009-05-02 08:43:36

nelly, ja od czosnku trzymam sie z daleka!! umarłabym po zjedzeniu:(
dzis zjem moja kaszankę i cukinie…
kocham cukinie!

ciapa, może coś skiepściłaś jak ją robiłaś?
mam fajny przepis na kurczaka z cukinią (gdzies po watku MM krązył – tez w wersji z bakłażanem….mniam)…

2009-05-03 19:36:49

Zamieszczone przez bruni:nelly, ja od czosnku trzymam sie z daleka!! umarłabym po zjedzeniu:(
dzis zjem moja kaszankę i cukinie…
kocham cukinie!

ciapa, może coś skiepściłaś jak ją robiłaś?
mam fajny przepis na kurczaka z cukinią (gdzies po watku MM krązył – tez w wersji z bakłażanem….mniam)…
pożarłam 4 :Hyhy:
z tzatziki

asik2009-05-04 11:02:53

Zamieszczone przez kasia.:ja też lubię upieczony czosnek – normalnie całą główkę, później rozsmarować na bagietce, mniam

O też lubię, mniam

ja32009-05-04 11:27:08

U mnie cukinie wylądowały bynajmniej nie w naszych brzuchach.
A co do sałatek to sprawdziły się rewelacyjnie , łącznie z przepisem na żeberka.

kotus2009-05-05 13:27:08

Zamieszczone przez nelly: chcialabym cos warzywnego….
dawajcie przepisy….

najprościej z makro grilowana papryka w oleju,suszone pomidory , czosnek z zalewy i cukinia posolona wrzucona na ruszt:)

czarna1112009-05-06 09:21:34

Żeberka ugotować w piwie, aż się piffko wygotuje
potem wymieszać słoik dżemu morelowego i słoik musztardy, dodać majeranek wg uznania, w to zimne żeberka, zostawić na trochę (2 godz np) i na grilla
mniam

agat792009-05-08 19:58:32

A ja do tych wszystkich specjalow polecam maselko ziolowo-czosnkowe wlasnej roboty- kostka masla, duuuzo zielonego- pietruszka, koperek, szczypiorek, czosnek granulowany, sol i przeprz do smaku. Fajne do chleba, ale tez do rozpuszczenia na grillowanym miesku, badz warzywach. Ja kupuje do tego maslo irlandzke”kerry gold”- jest miekkie nawet z lodowki i latwo je wymieszac, ale mozna tez kupic zwykle smietankowe- tez smakuje!

viccy2009-05-12 19:51:35

Zamieszczone przez nikeewa:Bardzo mi smakują warzywa z kociołka żeliwnego, który wstawia się w ognisko.
Składniki do kociołka:ziemniaki, liście kapusty, boczek, buraki, marchew, pietruszka, cebula, majeranek, kminek, oregano, bazylia, pieprz, sól, masło. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty a potem układamy warstwami warzywa posypując przyprawami + boczek + masło. Kociołek wstawia się w ognisko, a potem już tylko wielka uczta :Wow!:

he he, a właśnie przeczytałam tytuły postów żeby nie powtarzać wątków i dopiero teraz zaczęłam czytać co tam w świecie kulinarnym forum słychać.

Kociołek na ognisku to moje ostatnie hobby.
Powiedz mi tylko ile to mam czasu nad ogniskiem trzymać, 1 godz. 1,5-torej czy dwie.
Mam taki ze śrubą w środku czyli jak szybkowar, ale też mogę jak w normalnym garnku (bez dociskania tej śruby) gotować.

olaka2009-07-11 16:29:27

boska, włoska sałatka grillowana

2 średnie (400g) zielone papryki
2 średnie (400g) czerwone papryki
2 średnie (400g) żółte papryki
1 duża (300g) czerwona cebula
2 średnie (240g) zielone kurżetki (małe cukinie)
2 średnie (240g) żółte kurzetki
6 małych (360g) młodych bakłażanów

sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 zabek czosnku
1/4 szkl. oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka posiekanych listków oregano
ew. troszkę miodu (jak kto woli)

Paprykę bez miąższu pokroić na szerokie paski, cebulę wzdłuż na 8 części.
Cukinie i bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posmarować olejem i smaży najpierw z jednej potem z drugiej strony, aż warzywa będą miękkie (mozna to też zrobić na patelni). Usmażone warzywa przekładać do dużej salaterki, polac sosem i dokładnie wymieszać.

Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka jest boska, a jeszce lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy warzywa wchłoną smak i aromat sosu.

Znasz odpowiedź na pytanie: Grilla czas zaczac?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
elektryczna maszynka do mięsa
jak maszynka do mielenia mięsa? do innych rozdrobnien i nie tylko mamy robota kuchenneg, który z mięcha robi taka papkę i dlatego potrzebuję dobrej elektrycznej maszynki do mięsa. poradźcie co kupić
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Baaaardzo dziwne zachowanie 3-latki...Co ona tam widzi????
Witam, od jakiegos czasu niepokoi mnie dziwne zachowanie mojej ponad 3 letniej córki. Otoz zachowuje sie tak jakby doswiadczala "widzenia pozazmyslowego"... siedząc na łóżku, nagle się wyłącza, wodzi wzrokiem za
Czytaj dalej