idą święta – MAZUREK

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #77253

    Anonim

    ciasto kruche:
    3/4 szklanki mąki
    1/2 kostki masła lub margaryny
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżeczki mleka
    szczypta proszku do pieczenia

    ciasto zagnieść, włożyć na godzinę do lodówki, rozwałkować i ułożyć w formie do pieczenia

    masa:
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki
    3/4/ szklanki orzechów
    3/4 szklanki rodzynek
    jajko ukręcić z cukrem, dodać mąkę i bakalię

    ciasto wyjęte z piekarnika posmarować dżemem (konfitura śliwkowa jest ok, ważne, by było kwaśne, a nie mdłe), nałozyć masę i zapiec 7-10 min.

    czekolada z procentami:
    1/2 margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    3-4 łyżki ciemnego kakao
    spirytus do woli

    margarynę rozpuścić, ostudzić; dodać cukier, jajka i kakao- pogrzewać (ze wzg na ptasią grypę ja teraz zagotowuję); gdy polewa zgęstnieje wyłączyć, ostudzić; dodać spirytus, wymieszać i polewać ciasto

    Ewa i Krzyś (3 latka)

    #1030709

    usianka

    Re: idą święta – MAZUREK

    ooooo, chyba zdradze swojego sprawdzonego mazurka bakaliowo-czekoladowego na korzysc Twojego przepisu – albo zrobie cos pomiedzy Czas na zmiany
    czekolade zawsze robie bez jajek, za to z mlekiem.
    Dzieki!! Pozdrawiam

    Ula – mama Emilki (2 i 5/12)



    #1030710

    Anonim

    Re: idą święta – MAZUREK

    :)))
    mój już zastyga, jeszcze tylko polewa i gotowe
    ja robię z podwójnej porcji… ale do masy dodaję tylko 1 jajo – szybciej się zapieka

    Ewa i Krzyś (3 latka)

    Edited by EwkaM on 2006/04/13 14:09.

    #1030711

    pipi1234

    Re: idą święta – MAZUREK

    upiekłam wczoraj, dzięki za przepis. Jeszcze nie próbowany, wiec nie chwalę narazie smaku…

    Monika + Julka 05.98 i Antoś 11.03

    #1030712

    usianka

    Re: idą święta – MAZUREK

    Zrobilam Tez z podwojnej porcji – moj maz ma talent do mazurka
    Ciasto dalam swoje, dzemik morelkowy, bakalie tylko miekkie (morele, rodzynki, sliwki, figi, daktyle), polewe czekoladowa tez swoja. Z zalewa miedzy bakaliami mazurek jest sporo slodszy niz zwykle. Ale nie zmienia to faktu ze znika ekspresowo Zostala mi juz marna resztka z duzej blachy

    Ula – mama Emilki (2 i 5/12)

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close