ile i co jedzą alergicy?

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #46581

    miroslawa

    no właśnie, co dają Mamy swoim małym alergikom (uczulenie na białko, my pijemy Bebilon Pepti) i ile razy jedzą w ciągu dnia dzieci bez cyca? U nas rano zagęszczony kaszką Bebilon, potem wciskamy na siłę jakieś jabłuszko, albo kaszkę owocową (Bobovita) lub kukurydziną. ok.13.00 zupka na obiadek, ok,16-17 wmuszamy deserek. Nie chce mi to dziecię w kółko jeść jabłuszka i ja go rozumiem, ale co innego dawac? Wszystkie deserki smakują tak samo. Czasami urozmaicam jakimś kisielkiem, a może jakiś budyń? Może któraś Mama robiłą budyń na bebilonie? Co jeszcze dajecie waszym bąbelkom? Biszkoptów boję się dawać, bo na ogół zawierają jajko, jemy chrupki kukurydziane, ale to nie jest posiłek. Proszę o rady. pozdrawiam

    Mirosława i Oliwier (09.10.2003)

    #603873

    miroslawa

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    aha…Oliwier skończył 7 miesięcy

    Mirosława i Oliwier (09.10.2003)



    #603874

    pinia

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    Spróbuj podać mu:
    – gruszkę,
    – ryż gotowany z jabłuszkiem i cynamonem (jeśłi jeszcze sam nie przeżuwa zbyt dobrze, to przetrzyj ryż przez sitko, jabłuszko na tarce)
    – gotowana i surowa marchewka
    – gotowane brokuły
    – gotowany kalafior
    – dynia (najlepiej ze słoiczka)
    – brzoskwinie (najlepiej ze słoiczka)
    – kabaczek, cukinia
    – szpinak (już jest świeży)
    – buraczki gotowne i starte (lub jako barszcz)
    – zupa ogórkowa z ogórków małosolnych
    – spróbuj podać banany, czy nie uczulą Małego
    – wafle ryżowe, kukurydziane

    z mięska:
    – indyk gotowany
    – królik gotowany
    Gotująć miesko dodaj do wywaru pora (lub cebulkę), pietruszkę, selera, co by miesko lepiej smakowało. No i oczywiście jak robimy zupke, to wywar mięsny gotujemy osobno i warzywa osobno. Nie podajemy dziecku “rosołku” mięsnego.

    No, to chyba tyle na myśl mi przylazło.

    Przepisy na budyń już były na Forum:

    Katarzynka robi taki:
    Przygotowuje 100 ml mleka modyfikowanego. Troszke odlewam, a reszte – zagotowuje. Do tej odlanej czesci dodaje plaska lyzeczke maki ziemniaczanej, troszke cukru i jedno zoltko – mieszam. Gdy to w garnuszku sie zagotuje – dodaje te mieszanke. Pycha – ale dopiero wtedy gdy dodalam cukier. Bez cukru Nati nie chciala jesc. Pomyslalam wiec, ze skoro dodaja cukier do kaszek – odrobina cukru w budyniu nie zaszkodzi. Mozesz do tego dodawac owoce ze sloiczka, ale samo jest najpyszniejsze.

    SMACZNEGO

    Pinia i Lełko (08.08.2002.)

    #603875

    monikaapj

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    Moim zdaniem (i zdaniem mojej pani alergolog) z tych rzeczy, które wymieniłaś, dla alergika na pewno niewskazany jest seler (mocno alergizujacy), brzoskwinie, ogórki, por i cebula. No,ale każdy alergik ma inaczej, moją Basię wysypuje przy tym dramatycznie.

    Monika i Basia (22.09)

    #603876

    miroslawa

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    z tych rzeczy co wymieniłaś, mam rozumieć mam podawać poza zupką (w zupce ok, też)? np.brokuły,albo buraczki jako samodzielne danie?
    a taki budyń na bebilonie bedzie dobry? (bebilon jest ochydny)
    dziekuję i pozdrawiam

    Mirosława i Oliwier (09.10.2003)

    #603877

    pinia

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    To tylko umowna kwestia, jakie rzeczy uczulają. Lełka uczula marchew w każdej postaci, kukurydza, a po selerze, brzoskwiniach i ogórkach nic sie nie dzieje.

    Cebion Multi (po 4 próbach ponownego wprowadzenia w paromiesięcznych odstępach) niestety odstawiliśmy. Podobnie Vibovit Bobas.

    Pinia i Lełko (08.08.2002.)



    #603878

    pinia

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    Budyń na Pepti będzie dobry, ale trzeba doń dodać owoce, Oli zna smak Bebilonu, więc powinien zaakceptowac też budyn na nim.

    A gotowane warzywa możesz podawac jako danie główne na obiadek, np. pare listków ugotowanego brokuła, troszke ugotowanej marchwi, ugotowany (nie młody!!!) ziemniaczek (nie wymieniłam go wczesniej) i ugotowane, przetarte mięsko.

    A surową marchew (pod nadzorem!) podaj Małemu w ramach “zabawy” i na obolałe dziąsełka i w ramach treningu w gryzieniu pokarmów stałych.

    Zapomniałam tez wspomnieć o bezglutenowej kaszy gryczanej, też można ja po ugotowaniu przetrzec przez sitko.

    Pinia i Lełko (08.08.2002.)

    #603879

    krzemianka

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    U nas ten sam problem – nie dość, że alergia to dziecko ogólnie nie lubi jeść… Ma już prawie 11 miesiecy, a wazy niecale 8 kg.
    Tez jest na Bebilonie Pepti. Zjada rano kaszkę na bebilonie, potem marchewke z jablkiem ze sloiczka, na obiadek zupke z warzyw z kurczakiem. Potem ewentualnie jeszcze deserek ze słoiczka.
    I im więcej rzeczy dostaje, tym więcej mamy pokarmow zakazanych. Tak jest z chlebem, maslem, bananami, miesem innym niz drób, jajkiem… Czyli z rzeczami, ktore Igor najbardziej lubi…
    Czasem ogarnia mnie rozpacz, bo nie wiem, co mu dawać… To co moze jeść, po prostu mu nie podchodzi :(((


    A, Igor ( 11m.) i ? (18.08.04)

    #603880

    miroslawa

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    o dziwo Olinkowi chleb nie szkodzi,ale z czym ten chlebek podawać? masło odpada, suchy też lubi w ramach rozrywki ale chciałąbym mu podać chlebek z szyneczką(jeszcze nie dawaliśmy, to będzie próba) ale tak na sucho?
    Co do marchewki to odpada bo jeszcze nie ma zębów:), chyba, że podać mimo to? A między śniadaniem (6-8 rano) a obiadkiem(12-14) co podajecie? Owoce? Kaszkę?
    Pozdrawiam ciepło

    Mirosława i Oliwier (09.10.2003)

    #603881

    pinia

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    Skoro je juz chlebek, to do niego polecam pastę, taką własnej robooty, na wędlinki jest jeszcze zbyt wczesnie.
    Pastę robiłam tak : piekłam w rękawie foliowym filet z indyka (posolony, popieprzony i naczosnkowany), po upieczeniu mięsko zmiksowane na miał (lub przez maszynkę do mięsa). Po zmiksowaniu dodajesz 1 łyżeczke oliwy z oliwek (co by pasta nie była sucha) i gotowe. Smarujesz chlebek tą pasta, kroisz na małe “wagoniki”.

    Jak i chlebek to i kasze grube. Sa źródłem witamin i cennego błonnika. Kasza gryczana, pęczak, kuskus, jęczmienna, każdą z nich można przetrzeć przez sito.

    Najlepiej podawać na przekąski pomiędzy posiłkami owoce i gotowane warzywa.

    Pinia i Lełko (08.08.2002.)



    #603882

    miroslawa

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    Pinia jesteś nieoceniona, całuski ślę.

    Mirosława i Oliwier (09.10.2003)

    #603883

    redzia33

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    Nie za wczesnie na ten chlebek? Z tego co wiem chlebek podaje sie od 10 miesiąca, a u alergików, wypadło by tym bardziej trochę z tym poczekać. Pozdrawiamy

    Redzia i Michaś (2.09.2003)



    #603884

    redzia33

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    Piniu czy naprawdę uważasz, ze alergiczne dziecko siedmiomiesięczne może jeść już produkty zawierające glutenem? Pozdrawiamy

    Redzia i Michaś (2.09.2003)

    #603885

    miroslawa

    Re: ile i co jedzą alergicy?

    z tym chlebkiem to jest tak, że Oli dostał kawałek od Taty za moimi plecami. Potem się przyznał, a że nic nie było małemu to daliśmy jeszcze kawałek i znowu nic mu nie było, więc wyszliśmy z założenia, że możemy mu od czasu do czasu dać. Nie karmimy go tylko i wyłącznie chlebkiem. Co do glutenu to nie dajemy mu nic poza tym.
    pozdrawiam ciepło

    Mirosława i Oliwier (09.10.2003)

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close