imbir

Do czego używacie imbiru? Nie sproszkowanego, tylko świeżego. Podrzućcie proszę ulubione przepisy

13 odpowiedzi na pytanie: imbir

julianne2013-11-08 22:18:49

Ja dorzucam do większości zup (rosołu także), ze wzgl. na właściwości rozgrzewające:)

kantalupa2013-11-09 16:38:18

do curry
do marynat do miesa (glownie takich na bazie sosu sojowego)
do marynat w sloikach
dodaje tez do gruszkowej tarty, w ogole do gruszkowych wypiekow bardzo pasuje

julianne2013-11-09 16:48:45

Poproszę o przepis na tartę gruszkową (o ile to nie tajemny, rodzinny przepis;))

marnat2013-11-09 18:21:40

Do zupy wszelakich, szczególnie kremu marchewkowo-pomarańczowego.

usianka2013-11-09 20:18:20

no dobra, dobra, ale gdzie te Wasze ulubione przepisy?

marnat2013-11-09 20:33:48

Zamieszczone przez Usianka:no dobra, dobra, ale gdzie te Wasze ulubione przepisy?

a tutaj proszę
[Zobacz stronę]

uwieeeelbiam tą zupę zimową porą, ale nie wszystkim przypadła do gustu

kantalupa2013-11-10 02:38:56

do nadzienia do tary (zazwyczaj robie spod z przepisu marthy stewart na pate brisee, ktory kiedys gdzies wrzucila maduxia) kroje gruszki w talarki, zaparzam (lub gotuje jesli sa twarde) z brazowym cukrem i drobno startym imbirem (wrzucam tez gozdziki, anyz w gwiazdkach, moze kilka ziarenek kardamonu – tylko to potem trzeba wyjac przed wylaniem na tarte) i wylewan na tarte. pieke, az sie ladnie skarmelizuje (czy zkarmelizuje???)

kantalupa2013-11-10 02:52:42

do marynat w sloiku po prostu wrzucam kawalek obranego korzenia

do marynat do mies miewam rozne wariacja i zalezy co tam w domu jest, ale lubie taka najprostsza, czyli troche oleju (z fistaszkow najchetniej, albo sezamowy, sporo sosu sojowego, sos z limonki, tarty imbir, sos z ryby, jakis ostry sos, sri raccha, albo po prostu platki chili; doprawiam wszytsko miodem, czasami dorzucam troche cukru brazowego i zamaczam w tym np. steki wolowe

wyciagam z marynaty, osuszam papierowym recznikiem, wrzucam na goracy olej i smaze po 3-5 minut z kazdej strony
wyciagam mieso, wkladam do nagrzanego piekarnika (ale nie mocno, chyba ze lubisz wypieczone steki), potem wlewam reszte marynaty na goraca patelnie i zageszczam maczka kukurydziana albo ziemniaczana

kantalupa2013-11-10 02:53:18

edytuje, bo dwa razy mi sie wyslal ten sam post:/

tora2013-11-10 08:11:49

na przeziebienie robie sobie herbate imbirowa.
gotuje pokrojona w plastry cytryne + posiekany drobno imbir, przelewam przez sito, wyciskam to co nieprzelatujje przez oczka i parze w tym herbate. slodze miodem.
wyciskam do warzyw z woka. do tego dorzucam pokrojonego w drobne paski kurczaka. (kurczak wczesniej podsmazony z czosnkiem i w hoisin sos wymoczony) inna wersja moze byc krewetkami.

usianka2013-11-10 12:29:36

Zamieszczone przez kantalupa:do nadzienia do tary (zazwyczaj robie spod z przepisu marthy stewart na pate brisee, ktory kiedys gdzies wrzucila maduxia) kroje gruszki w talarki, zaparzam (lub gotuje jesli sa twarde) z brazowym cukrem i drobno startym imbirem (wrzucam tez gozdziki, anyz w gwiazdkach, moze kilka ziarenek kardamonu – tylko to potem trzeba wyjac przed wylaniem na tarte) i wylewan na tarte. pieke, az sie ladnie skarmelizuje (czy zkarmelizuje???)

o rety, mam slinotok, to jest to!!

dzieki za nowe inspiracje do marynat do mies 🙂

Zamieszczone przez tora:na przeziebienie robie sobie herbate imbirowa.
gotuje pokrojona w plastry cytryne + posiekany drobno imbir, przelewam przez sito, wyciskam to co nieprzelatujje przez oczka i parze w tym herbate. slodze miodem.
wyciskam do warzyw z woka. do tego dorzucam pokrojonego w drobne paski kurczaka. (kurczak wczesniej podsmazony z czosnkiem i w hoisin sos wymoczony) inna wersja moze byc krewetkami.

taka herbatke pijalam w ciazy na mdlosci
sosu hoi sin nie znam – rozejrze sie i wyprobuje
dziekuje
i przy okazji usciski, bo Cie dawno nie “widzialam”

usianka2013-11-10 12:30:39

Zamieszczone przez marnat:a tutaj proszę
[Zobacz stronę]

uwieeeelbiam tą zupę zimową porą, ale nie wszystkim przypadła do gustu

nie lubie swiezej kolendry 🙁
probowalas z inna zielenina?

tora2013-11-10 20:40:11

Zamieszczone przez Usianka:o rety, mam slinotok, to jest to!!

dzieki za nowe inspiracje do marynat do mies 🙂

taka herbatke pijalam w ciazy na mdlosci
sosu hoi sin nie znam – rozejrze sie i wyprobuje
dziekuje
i przy okazji usciski, bo Cie dawno nie “widzialam”

dziekuje:)

czasem tesknie i zaluje ze nie bywam juz tak czesto, ale forum zmienilo sie i nawet gdybym miala czas, to nieco trudniej mi sie teraz tu odnalezc.

Znasz odpowiedź na pytanie: imbir?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Pytanie z serii dziwnych ;)
Nie śmiejcie się, ale czy sprzedałybyście........włosy swojego dziecka? :Hyhy:
Czytaj dalej
Nasze związki
LAT
Znajoma właśnie opowiadała mi niedawno, że jej syn - człowiek ze świata artystów nie mieszka już ze swoją żoną, spotykają się tylko w weekendy i wspólnie pracują (wspólna firma) -
Czytaj dalej