Imprezowo

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
  • #115322

    fasolada

    Dziewczyny, sprawa nie tak pilna bo za 4tyg, ale wolę wszystko już teraz rozplanować. Na roczek mojego Brzdąca chce przygotować tzw „zimną płytę”. Rezygnuje z tradycyjnego obiadu-za dużo ludzi.
    Pomóżcie-jakie macie pomysły? Myślałam o sałatkach, wędlinie, „czymś” w cieście francudkim, desce serów, kanapkach. Pomocy potrzebuję w dopracyzowaniu tego co wymyśliłam oraz nowych pomysłach.
    Dodam,że musi być „designersko” 😉 i aby dało się przygotowania logistycznie rozplanować (coś przygotować dzień wcześniej etc) bo wykonawsto należeć będzie do mojego m.

    #5300758

    morzenadziei

    ja polecam ciasto francuskie

    1. jajka w ciescie francuskim

    gotujesz 6 jajek kupujesz jedno ciasto francuskie z biedronki, kroisz je na 12 czescie. Posmazasz pokrojone w kostke pieczarki 6-7 szt, cebule 1-2 szt. Ukladasz na kazdym kawalku pol jajka na twardo lyzke smazonej cebuli i pieczarek i robisz kopertki, wstawiasz do nagrzanego piekarnika az sie zarumienia

    2. rolada z ciasta francuskiego

    Kupujesz dwa ciasta francuskie, pol kilograma pieczarek, kielbase zwyczajna, slaska lub inna, 4-5 cebul. Wszystko kroisz na kosteczke posmazasz (najlepiej osobno) mieszasz razem odcedzasz z wody i tluszczu dodajesz jedno surowe jajko wykladasz po polowie na kazde z ciasta ransukiego i zawijasz jak rolade zaklejajac koncowki. Wkladasz do nagrzanego piekarnika az sie zarumienia. Podajesz pokrojone w plastry.



    #5300759

    magda

    Ja dodałabym do tego co napisałaś już: barszczyk czerowny i krokiety, bogos, leczo jakieś. Jeśłi nie chcesz „ciepłych ” to koreczki, sledziki, sałatki wszelakie (jarzynowa, gyros, ryzowa) pomdorki z mozarella i listkiem bazyli – cos takiego, u mnie było na imprezce i polecam:

    Może bagietki czosnkowe…

    #5300760

    fasolada

    to ciasto francuskie z jajkiem brzmi ciekawie-musze wyprobowac!
    nie chce nic na cieplo. przeszlo 20osob to nie mam jak ogarnac z grzaniem i podmienianiem talerzy…
    dotychczas mam nastepujace pomysly:
    1. spanakotiropitakia czyli szpinak z feta w ciescie filo/francuskim
    2.lukanopitakia czyli parowka w ciescie francuskim
    3. malutki tortille z grilowanym kurczakiem,salata,rukowla,pomidorami i jakims sosem
    4. chipsy z tortilli z dippami (ze 3rodzaje:czosnkowyy,z awokado,salsa)
    5.salatka z tunczykiem
    6.salatka porowa
    7.wedliny
    8.deska serow z winogronami
    9.bagietka czosnkowa
    10 ze 3-4rodzaje kanapek-jeszcze nie wiem z czym. pewnie clubowe i hmm cos na ciabacie? tu poomyslow narazie brak
    11.myslalam jeszcze o sajgonkach,ale nie wiem czy sie wyrobimy…

    czekam na kolejne Wasze inspiracje 🙂

    #5300761

    julianne

    Zamieszczone przez Magda.
    Ja dodałabym do tego co napisałaś już: barszczyk czerowny i krokiety, bogos, leczo jakieś. Jeśłi nie chcesz „ciepłych ” to koreczki, sledziki, sałatki wszelakie (jarzynowa, gyros, ryzowa) pomdorki z mozarella i listkiem bazyli – cos takiego, u mnie było na imprezce i polecam:

    Może bagietki czosnkowe…

    Czad:Wow!: Moje pytanie: czy smarowałaś pomidorki w środku oliwą? Ja mam imprę roczkową za tydz. więc się podepnę pod wątek, jeśli autorka pozwoli:)

    #5300762

    magda

    Zamieszczone przez Julianne
    Czad:Wow!: Moje pytanie: czy smarowałaś pomidorki w środku oliwą? Ja mam imprę roczkową za tydz. więc się podepnę pod wątek, jeśli autorka pozwoli:)

    Nie, poprostu wydrążasz, wkładasz listek bazyli i kulka sera, rzebijasz wszystko patyczkiem i już:) Wygląda fajnie i dobre:)



    #5300763

    jess

    Fasoladko-a moze tort kanapkowy? :Hyhy:

    Magda-te pomidorki sa wyczapiste!!! Zgapiam pomysl!!!

    #5300764

    magda

    A zgapiajcie zgapiajcie 😉
    Fajne są świnki z jajek

    Tyle , że dół scinam na plasko, ja wyjmuje zółtko, mieszkam je ze startym serem, majonezem, musztarda (farsz to jest dowolny, co kto lubi). faszeruje swinke, z marchewki robie ogonek, nos, z pieprzu robie oczy i układam je na paterze na sałacie lodowej:)

    #5300765

    julianne

    Ale suuuper te świnki:Wow!: To też zgapiam:) Magda, dawaj jeszcze pomysły, jak masz:Kciuki:

    #5300766

    magda

    mhmm no to może takie małe co nie co w szklankach. napełniamy szklanke/literatke (byle przeżroczyste) galaretką (np. zieloną, do galaretki dajemy truskawke (lub inny owoc) i to ma zastygnąc. NApelniamy tak 1/3 szklanki. Gotujemy kompocik z truskawek, jak ostygnie to napelniamy szkalneczki z zastygnieta galaretka tym zimnym kompotem i mamy dosc fajnie wygladajaca ozdobe do obiadu:) A jak fajne miny maja goscie gdy juz pija ten kompocik i czeka na nie fajna niespodzianka w postaci galaretki:)

    Nie mam foty ale fajnie wyglada:) Można wiaodmo robic rozne kolorki:)

    Często robie tez takie koreczki:

    – szynka konserwowa, ogórek i twarozek ziołowy:) Dla dzieci super i mała odnmiana od tradycyjnych:)



    #5300767

    fasolada

    dziewczyny na jest mnostwo taki ‚bajokowych’ przepisow. wlasnie w stylu swinek.
    …tylko,ze mnie nie o to chodzi 🙁 koreczki skad innad bardzo fajne i wygodne sa od kilku lat passee i moi gosci to niestety wiedza 🙁 a sama bardzo lubie koreczki…

    #5300768

    julianne

    Zamieszczone przez Fasolada
    dziewczyny na jest mnostwo taki ‚bajokowych’ przepisow. wlasnie w stylu swinek.
    …tylko,ze mnie nie o to chodzi 🙁 koreczki skad innad bardzo fajne i wygodne sa od kilku lat passee i moi gosci to niestety wiedza 🙁 a sama bardzo lubie koreczki…

    A tam passee, ważne żeby smakowało;)

    To może jako przystawkę/zakąskę podać można: łososia wędzonego w cienkich plasterkach posmarowanego serkiem ziołowym np. Almette lub innej firmy, zwinąć w ruloniki i voila:)



    #5300769

    agusek22

    Ja zawsze robię na tego typu imprezy sałatkę ze szpinakiem (świeżym) wygląda bardzo efektownie, przepisy na górze Książki kucharskiej.
    Robiłam też szynkę konserwową zawijaną z serkiem np. almette i zalane galaretką.
    Fajne też są pięknie udekorowane muffinki np. te (zdjęcie z google)

    #5300770

    bep

    Zamieszczone przez Julianne
    Ale suuuper te świnki:Wow!: To też zgapiam:) Magda, dawaj jeszcze pomysły, jak masz:Kciuki:

    Jeszcze są biedronki na sałacie z pomidorków koktajlowych i oliwek. Moi lubię chrupnąć na kolację. Znaczy Młodszy bardziej – bo Duży nie lubi pomidorów :Boje się:

Postów wyświetlanych: 14 - od 1 do 14 (wszystkich: 14)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close