Indukcja czy ceramika

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
  • #115529

    mimbla

    Co polecacie? Czytam i czytam, węszę i szperam po necie ale za nic nie mogę się zdecydować. Co człowiek to opinia.
    Która jest lepsza, jakie mają wady i jakie zalety? Czy widać różnicę w rachunkach. Czy kuchenki indukcyjne rzeczywiście szybciej gotują i są mniej energochłonne?
    Ale ponoć szybko się psują i nie opłaca się ich remontować? No i ten koszt nowych garnków i patelni.
    Pomóżcie wybrać bo osiwieję!!! 😉

    #5346159

    fasolada

    a gaz odpada?
    ja slyszlam same negattywne opinie o indukcyjnej (od znajomych). ale nie znam sie na tym. zdecydowanie wole gotowac na gazie (w kazdej profesjonalnej kuchni jest gaz) i to jeszcze szerszy rozstaw palnikow niz standardowe.



    #5346160

    mimbla

    To mieszkanie deweloperskie i w całym budynku i nawet na całym wielkim osiedlu nie ma gazu. Tylko prąd. Z uwagi na ogromne rachunki jakie przyjdzie mi płacić mam mnóstwo dylematów. Jedne źródła podają że indukcja jest dużo oszczędniejsza inne że odwrotnie lub podobnie jak płyta ceramiczna. Sprzedawcy w sklepach AGD- każdy twierdzi co innego 🙁
    W internecie piszą że indukcje często się psują, nie można włączyć na raz wszystkich palników – jakoś nie mogę w to uwierzyć- to niby czemu są takie popularne i drogie? :Hmmm…: No i ponoć są bezpieczniejsze w domu gdzie są małe dzieci bo nie można się nimi poparzyć. Ale z drugiej strony dziecko poparzy się chyba prędzej wrzątkiem niż samym palnikiem…

    #5346161

    fasolada

    jedyne co wiem to to,ze kolezanka miala plyte indukcyjna hmm…. 2006r. byla to wowczas nowosc. i-juz jej nie ma. nie byla zadowolona,ale nie wiem co sie stalo.
    mnie by sie chyba nie chcialo kombinowac z innymi garnkami…
    nie pomoge 🙁

    #5346162

    doki

    W poprzednim mieszkaniu mialam zwykłą płytę ceramiczną, w nowym mam indukcję. Ceramiczna bardzo długo się nagrzewa, indukcyjna błyskawicznie.

    #5346163

    mimbla

    Dzięki chociaż za to… Ja sama jestem w stronę zwykłej ceramicznej. Też mi się nie chce z garnkami kombinować, bo nie dość że wybór kiepski to drogie a do swoich garnków jestem przywiązana, zbierałam je długo, mają swoją historię. Poza tym tak oddać, wyrzucić cały komplet garnków? A jak się indukcja okaże niewypałem to potem od nowa zbieranie garów.
    Ale z drugiej strony jakby mi się mały miał poparzyć to będę sobie pluła w brodę że nie wybrałam kuchni indukcyjnej
    Plis, napiszcie coś bo jeszcze tylko w to forum wierzę że tu ktoś coś dobrze doradzi bądź odradzi. Termin mnie goni muszę do piątku wybrać



    #5346164

    mimbla

    Doki a potrawy rzeczywiście krócej się gotują? Widzisz jakąś różnicę w rachunkach? Ja też do tej pory miałam ceramiczną i byłam zadowolona poza tym że po kilku latach (5 lub 6) palniki maja widoczne ślady używania/ wypalenia których nie da się doczyścić. Nie wygląda to bardzo źle ale jednak widać. Niestety nie mogę powiedzieć jak wyglądały moje rachunki za prąd bo nie wiem, opłacał je ktoś inny i nie chce powiedzieć:Fiu fiu:

    #5346165

    doriss80

    Ja mam ceramiczną (też mieszkanie bez gazu), ale widzę same zalety w porównaniu z gazem, szybko się nagrzewa, jeszcze szybciej gotuje (moja mama, która całe życie gotowała na gazie była zaskoczona, że tak szybko), rachunki nie są jakieś kosmicznie wysokie (wszystko jest u nas na prąd, oprócz ogrzewania) i przy małym dziecku rachunki mamy ok 90zł miesięcznie.
    Jeszcze jeden plus – do indukcji musisz mieć specjalne garnki a one są drooogie.

    edutuję: jeszcze dodam, że nasza płyta ma jakieś zabezpieczenie antydzieciowe, że dziecko jej nie włączy (coś się kombinuje z przyciskami, mamy sensoryczne), płyta działa już 5 lat i nawet rysy nie ma, skrobak i płyn do czyszczenia dają radę nawet z przypaleniami.

    #5346166

    Anonim

    Ja mam indukcyjną od ponad 4 ltach, wcześniej w bloku gazową. I w sumie oprócz dużych rachunków za prad ( ale wszystko na prad) jest ok.( 400 zł)
    Troche przereklamowane to,że płyta zimna jak garnek ściagniesz…ale pewnie nie aż tak gorąca jak w zwykłej.
    Jeden minus- nie każdy garczek działa, wiec musiałam zakupić nowy zestaw.
    Też mamy zabezpieczenie, ale chyba kazda płyta to ma, a do tego ustawiam sobie czas gotowania i wyłaczy się sama..

    #5346167

    cza-cza

    Witaj. Ja jestem użytkownikiem zwykłej ceramicznej płyty, a moja siostra ma indukcję. Moim zdaniem ceramiczna lepsza, bo na każdym garnku i patelni można coś zagrzać, grzeje się wcale nie długo- włączasz największą moc a po nagrzaniu przykręcasz sobie na słabszą.

    No i dla mnie ogromnym plusem jest to, że jak chce coś poddusić np. to wyłączam całkiem grzanie a w garnku sobie jedzenie „dochodzi” bo płyta dość długo trzyma ciepło jeśli się nie zdejmie garnka.

    W indukcji mnie to denerwuje, że jak zdejmiesz garnek to po chwili płyta się wyłącza. I tak jak smażyłam naleśniki to podczas przewracania gdy podnosiłam patelnię jak się nie sprężyłam, to płyta się wyłączała:Nie nie:

    Plusem indukcji jest na pewno szybkość nagrzewania się. Woda gotuje się chwilę, olej jest rozgrzany w sekundy…

    Sama będę wymieniać płytę i planuję zakupić ponownie ceramiczną 🙂



    #5346168

    halinasuperdziewczyna

    Jako użytkownik wszystkich trzech jakoś najbardziej jednak leży mi gaz ;).
    No ale przy wyborze ceramiczna-indukcja wygrywa indukcja. Bez szału z tą szybkością i energooszczednoscia bo faktycznie zagotowuje szybciej, ale dalej to już jak narmalna każda jedną kuchenka, wszak szybkowarem nie jest. Fajna jest możliwość ustawienia wyłączenia pola po określonym czasie (myślę że w ceramicznych też już jest taka mozliwosc). Jednak szybkosc zagotowywania sprawia, że jakoś nie możemy sie jeszvze zgrać i wszystko prawie mi z garow ucieka. Wkurza mnie że mi sie włącza i wyłącza przy wycieraniu, ale to moja wina, bo nie mam suwakow. Na duuzy plus jest szybkosc reakcji w stosunku do ceramicznej. Pewno też można przywyknac, ale dla mnie to było wyjątkowo uciążliwe, jak musialam odczekać na reakcje kuchenki.

    #5346169

    tuya

    nie wiem czu powinnam porównywać… bo pierwsza – ceramiczna,miała lat naście i chyba do energooszczędnych nie należała..ale po wymianie sprzetu w kuchni (lodówka, płyta, piekarnik,okap) + dodatkowo doszła zmywarka, rachunki spadły prawie o 50%:Fiu fiu:

    teraz mam indukcję i jestem bardzo zadowolona
    mogę używać wszystkich pól jednocześnie
    nic mi się samo nie wyłącza, tzn nie w tak krótkim czasie by było to uciążliwe
    mogę ją umyć chwilę po wyłączeniu
    mam zabezpieczenie przed dzieciakami
    jak mi kipią ziemiaki, to wystarczy wyłączyć pole i jak ”reką odjął”
    opcja booster i timer – rewelacja!

    jedyne co, to dziś kupiła bym z ramką… mam bezramkową i jest ukruszona na krawędzi:( (podziękowania dla teściowej;))

    czyli? zdecydowanie indukcja:)



    #5346170

    mimbla

    No więc kuchnia już zakupiona. Ostatecznie stanęło na ceramice, choć już, już szłam z indukcją do kasy. Zaważył czynnik ekonomiczny.
    Z racji że zdecydowanie przesadziliśmy z ceną mebli kuchennych musieliśmy wybrać coś w miarę taniego. Indukcje można zakupić dziś już tanio ale „ponoć” te tanie są wadliwe, psykają, popierdują. Do tego cena nowego kompletu garnków i patelni.
    Za parę lat jak już się odbiję kupię sobie wypasioną indukcję. Dzięki dziewczyny za rady.

    #5346171

    lilavati

    Zamieszczone przez Mimbla.
    W internecie piszą że indukcje często się psują, nie można włączyć na raz wszystkich palników – jakoś nie mogę w to uwierzyć.

    Bo to nieporawda

    Zamieszczone przez karen.
    nie wiem czu powinnam porównywać… bo pierwsza – ceramiczna,miała lat naście i chyba do energooszczędnych nie należała..ale po wymianie sprzetu w kuchni (lodówka, płyta, piekarnik,okap) + dodatkowo doszła zmywarka, rachunki spadły prawie o 50%:Fiu fiu:

    teraz mam indukcję i jestem bardzo zadowolona
    mogę używać wszystkich pól jednocześnie
    nic mi się samo nie wyłącza, tzn nie w tak krótkim czasie by było to uciążliwe
    mogę ją umyć chwilę po wyłączeniu
    mam zabezpieczenie przed dzieciakami
    jak mi kipią ziemiaki, to wystarczy wyłączyć pole i jak ”reką odjął”
    opcja booster i timer – rewelacja!

    jedyne co, to dziś kupiła bym z ramką… mam bezramkową i jest ukruszona na krawędzi:( (podziękowania dla teściowej;))

    czyli? zdecydowanie indukcja:)

    Podpiszę się
    Przez jakiś czas miałam dwa pola indukcyjne, dwa ceramiczne – od tego czasu rozbestwiłam się zaletami indukcji – tylko nad tymi polami miałam pełna kontrolę, nie musiałam czekac aż łaskawie coś wystydnie, nie było obaw, że ktoś gorącego dotknie, nic nie przypaliłam dzięki temu, rachunki duuużo niższe, od 2005 jadę na samych polach indukcyjnych i nigdy z własnego wyboru nie wróciła bym od innych metod – zwłaszcza do gazu – przy nim nie da się uniknąć takiego specyficznego oklejania garów, ścian
    To, że przy podnoszeniu patelni z naleśnikiem nie zachodzi indukcja naturalne, ale to w niczym nie przeszkadza bo w momencie odłożenia gara na „palnik” moc jest dokładnie taka sama jak była wcześniej – nie trzeba czekać na rozgrzanie jak po wyłączeniu ceramiki – dla mnie super rozwiązanie – wiem, że na 5 czas przyrządzenia x to 22min a na 7 to 16 min, moge nastawić, wyjść z domu, wiem, że w razie jak coś pocieknie samo się wyłączy

    #5346172

    mam

    Widzę, że już wybrałaś;), ja zdecydowanie jestem za indukcją. Nie mam czasu na stanie przy gotowaniu, a tu wszystko expressem idzie..

    Wcześniej mieliśmy gaz, porażka ile trwało zwykłe zagotowanie wody w garnku.

    To fakt, że trzeba miec specjalne garnki ale nie trzeba odrazu kupowac takich wypaśonych. Mam indukacje jak i garnki z ikea i jestem zadowolona z jakości i ceny:).

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close