interpretacja badan

witam serdecznie
bardzo proszę o interpretację badan z 3 dnia cyklu moze ktos mi pomoże bo wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień
estradiol 13,28 norma 12,5-166
FSH 6,45 norma 2,0-13,00
LH 2,52 norma 2,0-11,00
Prolaktyna 13,50 norma 2,00-19,00
co myślicie o tych wynikach wiem ze stosunek LH do FSH ma byc 1:1 u mnie jest inaczej czy to moze wskazywac na przyczyne poronien – dwa w przeciagu 1 roku
serdecznie dziekuje za pomoc

weronika

7 odpowiedzi na pytanie: interpretacja badan

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: interpretacja badan

jedyne co to mozna sie uczepic lh i fsh,ze jest zaburzenie owulacji lub jej brak.Przy tym dochodzi estradiol.Moglby byc wyzszy gdyby lh i fsh bylo ok.
Prolaktyna coz…..Bylo by dobrze zrobic ja po obciazeniu MTC.Moze wyjsc za wysoka i tu bedzie lezec przyczyna.Jeszce przydaloby sie tarczyce zrobic(TSH,T3,T4) i testosteron oraz 7 dni po owu progesteron.

wiesiolek.HormeelS.witB.E[Zobacz stronę]

analityk Dodane ponad rok temu,

Re: interpretacja badan

Taki stosunek LH oznacza niedomogę ciałka żółtego, prolaktyna średnia. Moga byc problemy z owulacją i prawidłowymi pęcherzykami. A masz owu?

testy [email]ewa.analityk1@gazeta.pl[/email][Zobacz stronę]

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: interpretacja badan

Niedomoga cialka zoltego zaczyna sie po owulacji i jest wynikiem niskiego progesteronu:)

wiesiolek.HormeelS.witB.E[Zobacz stronę]

matulaskocz Dodane ponad rok temu,

Re: interpretacja badan

witam
jak dotychczas nie było problemów z owulacją, śluz był płodny i skok temperatury zobaczymy jak bedzie w tym cyklu
ale czy ten niski LH moze byc powodem poronien lub obumarcia ciązy bo to mni niestety dotyka

jesli zrobie progesteron po owulacji to jaki powinien byc poziom aby mozna powiedziec ze jest w porzadku
jesli dobrze kojarze to niedomoga ciałka zółtego powoduje moje problemy z utrzymaniem ciąży ?

agahh Dodane ponad rok temu,

Re: interpretacja badan

Skonsultowalam jeszcze dla pewnosci wyniki.
Wiec mala pomylka z mojej strony.
Zrob lh i fsh ok 7 -10 dc.Wtedy to powinnien miec wynik 1:1
Estradiol jest niski wiec testosteron i androstedion na pewno do zbadania i tarczyca jak pisalam.Rowniez prolaktyna ale po obciazeniu metoclopramidu-To tez juz pisalam:)
Reszta to: monitoring by sie przydal i 7 dni po owu progesteron by zobaczyc czy wlasnie nie ma niedomogi lutealnej czyli niedomogi cialka zoltego.
no to wszystko
i sorrki ze nastraszylam brakiem owu aczkolwiek lh jest niziutko tyle tylko ze nawet gdyby cos nie tak z lh i fsh to nie jest to przyczyna poronienia.

wiesiolek.HormeelS.witB.E[Zobacz stronę]

mysia Dodane ponad rok temu,

Re: interpretacja badan

Wiec tak wyniki w pierwszej fazie cyklu mówia nam o tym czy jajeczko jest dobrze uformowane, czy endometrium bedzie dobre, cho niekoniecznie wyniki zawsze jednoznaczne, u cioebie ciut za niskie jest LH bo siega dolnej granicy absolutnie takie LH nie powoduje poronienia – jedyne co to moze powodowac to, ze jajeczko bedzie niedorozwiniete i wogole nie dojdzie do zaplodnienia. Co do niedomogi lutealnej, to trzeba by bylo sprawdzic progesteron okolo 7 dni po owulacji wynik powioedzmy sobie kolo 18 bedzie zadowalajacy – ale ten wynik uzalezniony jest od norm laboratorium. Co do twoich poronien to bardzo mi przykro….z tego co zrozumialam to ciaze obumieraja i tu przyczyna niestety bardza czesto nie sa hormony ale inne czynniki takie jak wirusy, bakterie, przeciwciala, zle nasienie partnera. Jesli sa to juz 2 ciaze to jesli moge cos poradzic nalezalo by zbadac przeciwciala na toxoplazmoze, na cytomegalie, czystosc pochwy, przecieciala antykardiolipidowe, APPT. antykoagulant tocznia, badanie nasienia i jego posiew wiem ze tego jest sporo ale trzeba to wykonac jesli mamy juz z 2 poronieniami do czynienia. Po prostu nie sugeruj sie hormonami bo ja mam wszystkie hormony w normie i tez jestem po 2 poronieniach, mysle, |e jesli chodzilo by o problem z hormonami to wogole bys nie zachodzila w caz|e albo poronienie byloby okolo menstruacyjne albo mopgla by byc tzw ciza biochemiczna – ale w przypadku obumierania cizy, która start miala wlasciwy to hormony odgrywaja role drugoplanowa. Koniecznie trzeba sprawdzic jeszcze ednometrium w okresie okoloowulacyjnym no i zrobic USG rowniez w tym samym czasie

Pozdrawiam

Mysia – mama aniołków
03.11.03
05.02.04

Edited by mysia on 2004/05/26 13:23.

analityk Dodane ponad rok temu,

Re: interpretacja badan

niski pil LH może być przczyną braku owulacji bądź złej jakości jajeczek,uposledza też progesteron w II fazie więc pośrednio może być przyczyna problemów

testy [email]ewa.analityk1@gazeta.pl[/email][Zobacz stronę]

Znasz odpowiedź na pytanie: interpretacja badan?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jedno- i dwulatki
Krzyś wpadł pod kosiarkę :)))
... a dokładniej- pod nożyczki dziś po raz pierwszy byliśmy u fryzjera (wcześniej ja mu obcinałam włoski) moje dziecię było nadzwyczaj grzeczne, nawet pozwoliło sobie obciąć włoski; oczywiście nie obyło się bez wircenia,
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Praca mgr - co we wstępie i zakończeniu!
Dziewczyny! Widziałam, że sporo Was jest już po ;) Ja własnie kończę treść pracy, ale został mi wstęp i zakończenie. Co powinno się znajdować w takim wstępie i zakończeniu. Piszę
Czytaj dalej