Interpretacja wyników morfologii dziecka…

Zrobiłam córce morfologię, bo wypadają jej od jakiegoś czasu włosy dość mocno i otrzymałam wyniki, które mnie zaniepokoiły. Zwłaszcza, że przeczytałam możliwości w necie:Stres:. Dziewczyny może któraś z Was wie co to może oznaczać:

RBC podwyższone – 5.17 (normy 3,5-5,0)

HGB podwyższone – 9.3 (normy 6,95-9,06)

HCT podwyższone – 0.450 (normy 0.325-0.415)

Limfocyty podwyższone – 50.4 (normy 25.0-40.0)

MON obniżone – 0.1 (normy 0.2-1.0)

GRA obniżone – 2.2 (normy 2.5-6.5)

Reszta wyników w normie.

Będę wdzięczna za rozwikłanie zagadki, bo do poniedziałku wykituję ze zmartwienia.

A tak w ogóle to DZIEŃ DOBRY:)

4 odpowiedzi na pytanie: Interpretacja wyników morfologii dziecka…

picaporte2014-06-21 17:20:16

Pierwsza myśl – odwodnienie.
Same wartości procentowe monocytów, limfocytów i granulocytów nic nie wnoszą, trzeba odnieść to do leukocytów i przeliczyć na wartości bezwzględne (zakładam że wyniki podane w procentach).
Córka ile ma lat?
Robiłaś tylko morfologię, czy też białko całkowite?

fafikowa2014-06-22 05:14:57

To samo powiedziała telefonicznie nasza pediatra, że odwodnienie może być.Ale Nadia dużo pije i wygląda bardzo zdrowo. Tylko te wypadające włosy…Ma 7 lat, 140 cm i 29kg. Udałam się wczoraj dla własnego spokoju,żeby ją obejrzała i stwierdziła, że wszystkie narządy w normie, te odchylenia w górę nie są jakoś bardzo niepokojące (bo maszyna jak robi badania to wystarczy lekko ponad kreskę i już strzałka idzie w górę), a badanie powtórzyć za dwa tygodnie dla jasności. Z włosami odesłała nas do dermatologa.
Dzięki Pica :):).Tą noc przespałam spokojnie:)

picaporte2014-06-22 06:49:06

Pytanie czego dużo pije?
Herbata, soki raczej słabo nawadniają, czarna herbata wręcz odwadnia.

A badanie kału robiłaś?

Kiedyś słyszałam, że włos żyje około 7 lat i to normalne, że kiedyś zaczyna się wymiana. Ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

Mojej córce też włosy lecą strasznie, wyniki krwi ma dobre. Ale ma/miała bogate życie wewnętrzne.

fafikowa2014-06-22 08:17:15

Głównie wodę pije albo wodę z sokiem, ale też i soki czasami. Jak herbatę to raczej ziołową.
Kału nie robiłam. Myślisz, że może pasożyty?
Dwa razy w tym roku szkolnym miała szkarlatynę, więc może bakterie osłabiły organizm i stąd włosy wypadają.
Poci się strasznie i zastanawiałam się też czy nie tarczyca:Hmmm…:.Ostatnio miała robioną z cztery lata temu i TSH było ok.
Bardzo też urosła w ostatnim okresie, dużo je…Ani żywić ani ubierać:Hyhy:, bo szybko wyrasta i je za dwoje.
Chyba, że rzeczywiście linieje i wymienia ‘futro’:).zobaczymy co dermatolog wymyśli.

Znasz odpowiedź na pytanie: Interpretacja wyników morfologii dziecka…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
Jimmy Scott…..
Nie słuchajcie go, jeśli nie chcecie, żeby było Wam jeszcze smutniej... Tydzień temu, 12 czerwca, w wieku 88 lat zmarł we śnie...Przez większość życia wyglądał jak mały zasuszony krasnoludek, zmagał się
Czytaj dalej
Kupię
dziewczynka (86)
Kupię ubranka dla dziewczynki interesują mnie sukieneczki,spodenki,spódniczki :) Rozmiar 86 w dobrym stanie najlepiej mało uzywane :)
Czytaj dalej