Jest to tradycyjne, jednogarnkowe danie irlandzkie robione z jagnięciny lub baraniny.
Ja podam Wam przepis uproszczony i trochę zmodyfikowany. Na prawdę jest pycha.
a więc składniki:
ok 1 kg wieprzowiny lub wołowiny (co kto woli)
1 kg ziemniaków
cebule
1/2 litra wody
tymianek
sól, pieprz
kapusta (jaką chcecie)
marchew
mięsko kroimy w kawałeczki, cebulę w kostkę. Podsmażamy cebulę z mięskiem tak żeby było miękie. Ziemniaki i marchewkę kroimy w plastry, kapustę szatkujemy.
Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wkładamy warstwami: ziemniaki, mięsko, marchewkę, kapustę. KAżdą warstwę oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wodą, przykrywamy naczynie ściśle folią aluminiową i zakrywamy pokrywką. Dusimy ok. 1 godziny w piekarniku, w tm. ok 200 stopni.
Smacznego.
Zuzka (ur. 20.01.2003)
Znasz odpowiedź na pytanie: