jabłecznik by maduxia – szukam !!!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)
  • Autor
    Wpisy
  • #106312

    Anonim

    kiedyś maduxia wrzucala przepis na jabłecznik/szarlotkę/tartę… nie pamietam

    kojarzę jedynie, ze jabłka kładło się na sam spód, potem ciasto, po upieczeniu wsio odwracało się do góry nogami…
    naszło mnie, chłopakom chcę dogodzić

    kojarzycie coś takiego?

    #3957649

    natinka

    cos kojarze ale nie wiem jak to nazwała :Hmmm…:

    a własnie co z maduxią :Hmmm…:



    #3957650

    aborka

    moze tu coś znajdziesz

    #3957651

    Anonim

    Zamieszczone przez aborka
    moze tu coś znajdziesz

    o to to
    *

    nie wiem czy dokładnie taka była maduxii, ale o to mniej więcej mi chodziło

    #3957652

    maduxia

    no, wspominałam coś kiedyś

    różnie można, pokrojone jabłka do tortownicy, przykryć francuskim, upiec, odwrócić, albo zrobić klasyczną tartę Tatin, jabłka są w karmelu a ciasto kruche
    jakby co mogie wrzucić przepis, z którego korzystałam

    #3957653

    aborka

    Zamieszczone przez maduxia
    no, wspominałam coś kiedyś

    różnie można, pokrojone jabłka do tortownicy, przykryć francuskim, upiec, odwrócić, albo zrobić klasyczną tartę Tatin, jabłka są w karmelu a ciasto kruche
    jakby co mogie wrzucić przepis, z którego korzystałam

    wrzucaj !



    #3957654

    asik

    Zamieszczone przez aborka
    wrzucaj !

    koniecznie :Cwaniak:

    #3957655

    maduxia

    zara, książki poszukam, jakaś leciwa kuchnia francuska

    #3957656

    maduxia

    dobra, prosto z książki lecę

    750g jabłek (antonówka lub kronselska??? o tych drugich w życiu nie słyszałam, mają być takie, co się na mizagę nie rozpadną podczas pieczenia, różne szychy w telewizorze z tego co pamiętam za nirozpadające sie podczas pieczenia uznają też te zielone Granny Smith sięnazywają)
    120g cukru
    80g masła

    ciasto
    250g mąki
    1 łyżka cukru pudru
    125g masła
    1 jajko
    2 łyzki zimnej wody
    szczypta soli

    szybko zagnieść, zawinąć w folię i na 2 godziny do lodówki, hehe

    Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki (ja kroję w ósemki), bez gniazd oczywiście. Układać koncentrycznie w nasmarowanej grubo masłem formie, posypanej polową cukru, posypać resztą cukru i kawałeczkami pozostałego masła. Ciasto rozwałkować, szczelnie przykryć jabłka dociskając przy krawędziach, piec 30-45 minut w 240 stopniach. Po upieczeniu przykryć talerzem i odwrócić. Co do tej temperatury to nie wiem, raczej w niższej pieklam, kombinujcie.

    Ale zaprawdę polecam też te łatwiejszą trochę inną wersję: jabłek nie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda, układamy w pokaźną stertę w tortownicy skórą do góry, pożna trochę cukru, czy masłem posmarować, wedle zyczenia, calość zakryć szczelnie gotowym ciastem francuskim, piec tak długo, zeby sie upiekło, odwrócić.

    #3957657

    aborka

    a sok sie jakos z tego nie wylewa?



    #3957658

    maduxia

    Zamieszczone przez aborka
    a sok sie jakos z tego nie wylewa?

    nie, bo on sie miesza z cukrem i masłem i karmelizuje- jabłka wychodzą obtoczone w gęstym karmelowym sosie, który zaraz po upieczeniu jest rzadki, potem ciągnący

    najlepiej robić w formie na tartę, bo ten pierwszy, który jabłka puszczą, moze szczelina wyciekać

    #3957659

    Anonim

    dzięki :Wow!:



    #3957660

    maduxia

    Zamieszczone przez ewkam
    dzięki :Wow!:

    ależ proszę
    ja ostatnio tu nie zagladam, dieta, nie chcę się nakręcać, już i tak jak sobie tego Tatina przypomniałam, to zgłodniałam, całe szczęście zaraz obiad

    #3957661

    eiffla

    A to moja wersja baaardzo uproszczona ale z lodami lub bita śmietana poprostu :Kciuki::Kciuki:

    1 kg jabłek

    60 g płatków migdałowych

    1 cukier wanilinowy

    2 łyżki cukru

    szczypta cynamonu

    kruszonka:

    200 g masła lub margaryny

    200 g mąki (ja daję trochę więcej)

    200 g cukru

    Jabłka obieramy, kroimy, układamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (jak jabłka są słodkie to ja posypuję tylko cukrem waniliowym). Masło, mąkę, cukier wyrabiamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy jabłka. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy do zarumienienia

    #3957662

    kotus

    Zamieszczone przez maduxia

    Ale zaprawdę polecam też te łatwiejszą trochę inną wersję: jabłek nie obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda, układamy w pokaźną stertę w tortownicy skórą do góry, pożna trochę cukru, czy masłem posmarować, wedle zyczenia, calość zakryć szczelnie gotowym ciastem francuskim, piec tak długo, zeby sie upiekło, odwrócić.

    Madzia ja mam jabłka tarkowane i zagotowane w słoikach to chyba do tego przepisu się nie nadają,co??

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 19)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close