Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych? Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy ko'>

!!! Jak producenci wędlin …. !!!

Przeczytajcie…..

http://info.onet.pl/1081860,135,item.html

Wrzucam tez tutja art. który jest pod tym linkiem:

W odpowiedzi na:


Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?

Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy kościach i w środku w mięsie. Powinno to iść w całości do wyrzucenia. Ale niestety. Brygadzista odcinał tylko kawałek z wrzodem – opowiada jeden z byłych pracowników firmy produkującej wędliny.

Aby rzeczywiście sprawdzić jak wygląda produkcja w największym zakładzie mięsnym w Polsce reporterka “UWAGI” postanowiła się w nim zatrudnić.

Pierwszego dnia pracy dziennikarka wraz z innymi nowoprzyjętymi pracownikami przeszła wszystkie wymagane szkolenia. Główny nacisk kładziono na przestrzeganie przepisów sanitarnych i BHP.

Zapleśniałe wędliny

Kiełbasy, jeśli nie wyglądały świeżo i wchodziła na nie pleśń, smarowało się olejem i szły w folie. To jest zatruwanie ludzi – mówi inny pracownik tej firmy.

Reporterka pracowała także przy maszynie, która pakuje próżniowo wędliny. Na halę przywieziono w kartonach baleron..

Termin przydatności do spożycia właśnie się kończył.

Ten sam baleron, przejeżdżając zaledwie kilka metrów, zyskał cały miesiąc przydatności.

Wydawało się to niewiarygodne. A jednak drugi, zapytany o to samo pracownik, potwierdził, że ta stara wędlina będzie po odświeżeniu ponownie zapakowana.

Pracownicy mówią, że zmienianie dat przydatności w tym zakładzie mięsnym jest nagminne, podobnie jak przefoliowywanie zepsutych i spleśniałych wędlin.

Więcej szokujących informacji w programie “UWAGA” TVN dzisiaj, w piątek i sobotę o godzinie 19.45. O tej bulwersującej historii także w jutrzejszej “Rzeczpospolitej”. ”


Ciekawi mnie czy paróweczki dla dzieci, mięsko niby bez konserwantów za kosmiczne ceny też jest w taki sposób robione ….. wrrr…… I daj tu dziecku wędlinkę Samo zdrowie!!!!

__________
[i]Asia i 14 m-cy

23 odpowiedzi na pytanie: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

martyna802005-04-14 15:31:39

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

co w tym dziwnego ! ja juz od dobrych paru lat wiedziałam co i jak się robi w zakładach miesnych!!!
miałam praktyki , ale moze nie bedę opowiadac co sie tam wyprawia !!! i co sie wkłada do wędlin i parówek !!!

zycze smacznego !

2005-04-14 15:35:52

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Myślę, że takie rzeczy dzieją się w większości wytwórni wędlin tylko ludzie są tego nieświadomi. Tak samo jak nie są świadomi, że kurczaki są naszpikowane hormonami i sterydami. Tak więc najlepiej nie jeść mięsa:)))

Filipek

lea2005-04-14 18:57:45

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

A tego co jest np. w dżemach są świadomi? Na dobrą sprawę we wszystkim, co choć trochę przetworzone, może coś być 😉
i zapewne jest 🙁

Przechodzę na wodę 😉
na soki się boję 😉

Mateuszek (14.03.2003)

shibaa2005-04-14 19:42:30

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

hehe – o ile dojrzałam na filmiku chodzi chyba o Krakusa?

Ja w ramach zajęć na studiach miałam ćwiczenia m.in. w różnego typu zakładach produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego – widziałam i syf i wręcz przeciwnie – rzeczywiście przeważa w zakładach brud i zacofanie. Choc od nastania Unii się to zmienia – te zakłady najgorsze po prostu zostały zamknięte.
Ale – byłam m.in. w ostródzkich Morlinach i po tym co tam widziałam (również “na tle innych zakładów”) – kupuję wędliny wyłącznie tej firmy. O takich sytuacjach pokazanych na filmiku absolutnie nie może być tam mowy. Rygor sanitarny i jakościowy jaki tam panuje powalał na kolana :)))

No i trzymam się z daleka od innych – conajmniej podejrzanych producentów 🙂

AAAaaa ostrzegam przed paluszkami i burgerami rybnymi ukulanymi z mielonej masy rybnej – FFFUUUUJJJJ :)))))))))
Tego typu wyroby – tylko z ryby w kawałku (np. Frosty) – żadnej mielonej masy! :))))

Agata i Ania (7.09.2004)

shibaa2005-04-14 19:47:07

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Jeszcze coś mi się przypomniało – w każdym jednym Piklingu są robaki!!!!! Wystarczy zrobić pobieżną analizę :)))))

Agata i Ania (7.09.2004)

kulki2005-04-14 19:54:15

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Dlatego ja omijam wędliny szerokim łukiem.
A paróweczki W ŻYCIU dziecku nie dam.

U nas tylko mąż się czasem tym “podtruwa”…

Kinga i Łucja
[i]14 m-cy

shibaa2005-04-14 19:57:22

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

No może były 20-30 lat temu.
Zapewniam Cię że teraz gdyby ktoś chciał je szpikować to by musiał się nieźle namęczyć i by mu się to bardzo nie opłacało.
Taki kurczak żyje tylko 6 tygodni i gdyby w kolejne pokolenia ładować to co wymieniłaś to musiałby on kosztować majątek żeby się to opłacało :)))))))))))))
Nie wspominam już o trzymaniu norm jakosciowych mięsa z którego później ma być coś zrobione.
A wogóle nie ma takiej opcji żeby ktoś sobie czymkolwiek kandydata na mięso szpikował.
Owszem – napewno zdarzają się takie rzeczy ale raczej sporadycznie.

generalnie najbardziej wkurza mnie brud i smród w sklepach – bo po cholere w takich Morlinach mają świra na tle sanitarnym jak taka baba w sklepie kroi kiełbasę brudnym nożem i z brudnymi pazurami??? O upierścienionych paluchach nie wspomnę …. wrrrrr

Agata i Ania (7.09.2004)

annak262005-04-14 19:58:40

Re: !!! Jak producenci we˛dlin …. !!!

MOJ BRAT, UWIELBIAJACY MLEKO, PO PRAKTYCA W ZAKLADACH MLECZNYCH W KOSAKOWIE W GDYNI, NIGDY WIECJ NIE TKNAL MLEKO Z TEJ WYTWORNI. MOWIL, ZE WIDZIAL JAK MLEKO JEST PRZECHOWYWANE, WIDZIAL WIELKIEGO ROBAKA-BIALEGO- NA TWAROZKU I WIELE INNYCH W MLEKU. BRRR…. TO BYLO PARE LADNYCH LA TEMU, ALE JEDNAK.

]
ANIA & BIANCA 19-12-03

2005-04-14 20:01:40

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

moja koleżanka pracowała w czasie wakacji w łodzkich zakładach LIPCARNA – znam takie rzezcy z jej opowiadań:(
sama nabawiła sie w tej pracy różycy świnskiej – nieuleczalnej choroby skóry:(


bruni i Filipek

shibaa2005-04-14 20:01:59

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Tak – my też prawie że wędlin nie jemy – za to ser żółty schodzi u nas na kilogramy – a jak sobie pomysleć co się dzieje w mleczarniach … i jak ta pleśń te sery porasta … i jak te myszy po tym biegają … :))))))))))))))))))))))))

Agata i Ania (7.09.2004)

ellenka252005-04-14 20:18:42

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

….
jakby tak pomyślec to do wszystkiego mozna sie przyczepić… ;-(((
najlepiej zaszyć się gdzies w Bieszczadach i załozyc gospodarstwo agroturystyczne
ech…
pozdrawiam

Ola z Natalią- 2.06.2003

kokunia2005-04-14 20:38:31

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Czas chyba przejść na wegetarianizm………………….

Agata i Wiktorek (13.04.2003)

emalka2005-04-14 21:05:12

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

oszalalas? a nie wiesz jakie to przekrety robia firmy zeby dostac certyfikaty, ze ich woda jest superos???!!! miloscia i dobrym slowem trzeba zyc 😛

emalka i Zuza

2005-04-14 21:51:02

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

raczej na O2:) najllepiej przez maske:)


bruni i Filipek

natinka2005-04-14 21:57:50

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Okropność ……………Wrrrrrrrrrrrrr a ceny mięsa i wędlin idą w góre co chwilka a oni nas karmią takim świństwem naszczęście ja nie jem az w takich ilościach i Kami tez staram się podawać jak najmniej…………..no ale zawsze cos tam przekąsimy hymmmmmmmm 🙁

Nati i Kamilka 05.04.04

gosia2005-04-15 06:09:01

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

O wileu rzeczach nie wiemy jedząc to czy tamto, ale nie dobrze się robi czytając coś takiego.
Właśnie też się kiedyś zastanawiałam nad parówkami dla maluchów, gdzie 6 parówek kosztuje prawie 5 złotych, co w środku jest. Aż strach pomysleć, że jakieś śmieci. Błeeee

pasiasta2005-04-15 12:12:38

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Ja chyba intuicyjnie za padliną nie przepadam
Straszne rzeczy, my to jeszcze przeżyjemy, ale dzieci


Dorota 08.08.04

kika2102005-04-15 14:53:08

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Coś Ty? Pomyśl, na czym hodują te marchew i ziemniaki…
Praną sie trzeba żywić
A tak na serio to nic nie poradzimy, wedliny to tylko wierzchołek góry lodowej, nie wiemy co dzieje się w innych zakładach produkcyjnych, pewnie w kazdej branży znajdą się takie “kwiatki”…
A jednak – cos jeść trzeba…

Ada 22m!
[Zobacz stronę]

2005-04-15 18:24:24

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Mysle ze np. parowki Morlinki i inne polecane przez Centrum Zdrowia Dziecka sa w 100% ok.
Najlepiej jest kupowac wedliny ktore nie sa mielonkami i dobrze jak maja w nazwie “wiejska” “chlopska” itp.
Pozdrawiam

Jola i Adrian (30.10.2000)

monia--822005-04-16 00:18:26

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Wczoraj ogladalam ten reportaz w Uwadze i bylam zdziwiona, ze jeszcze tej firmy nie zamkneli. Wlasnie przed chwila dowiedzialam sie na TVN 24, ze firma “Constar” (o ktorej mowa) zostala zamknieta a prezes zwolniony. Teraz czeka ich proces.

Buziaki

Monika i Majcia (28.01.04)

niki232005-04-16 19:58:02

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

Ja też W ZYCIU nie dam dziecku PARÓWECZKI, wedliny tez nie dam przez najbliższych parę lat.Sama bedąc w ciąży odstawiłam wędline. Ale wiesz co…..mnie raz naszło na parówkę,nie wiem co mi sie stało, ale mnie naszło, to było jakiś miesiąc temu,kupilam sobie te “dla dzieci” takie ” z tygryskiem”, bo pomslałam-będą ok, w domu przeczytałam skład….no i co???- głównym składnikiem były oczywiście skórki wieprzowe !!!! Syf, kiła i mogiła…….Bleeeeeeeeeeeee!!!!!!Nie dotknęlabym tego kijem…. Wyrzuciłam to do kosza.

Niki & Nina Natalia 21.01.04.

anastazja2005-04-17 13:52:44

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

a nawet mi nie mow :(((( jak bylismy w Polsce to kupilismy troche wedlin (aby miec ten polski smaczek na obczyznie 😉 no i co …. jakos brzuch mnie pobolewal ale myslalam, ze to od czegos innego … po programie UWAGA , polecialam poczytac o producencie mojej sniadaniowej wedlinki i niestety okazalo sie to co sie okazalo :(((( kielbasa ta to sucha KRAKUS :((( maz tylko to je ;))) … bo ja sie boje 😉

Pozdrawiam 🙂

Jagoda 01.08.03.+ ? 22.10.05

chmurka2005-04-18 10:07:03

Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

jak dobrze ze niejem miesa 🙂

JOLA I KLAUDIA 13.09

Znasz odpowiedź na pytanie: !!! Jak producenci wędlin …. !!!?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oczekując na dziecko
Czy to jest dobrze...Pomozcie!!
Jestem w 39 tc i mam pytanie bylam dzis u gienka i powiedzial mi ze mam skrucona szyjke macicy i ocena szyjki na jeden palec ...Czy to jest dobrze....Pomozcie magdalenka:)
Czytaj dalej
Książka kucharska
GULASZ SOJOWY
Dość często pojawia się u nas na obiadek gulasz sojowy, który nawet mój mięsożerny mąż i mięsożerny syn przepadają za nim! A oto przepisik: dla 2ch osób i jednego małego szkraba
Czytaj dalej