!!! Jak producenci wędlin …. !!!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 24)
  • Autor
    Wpisy
  • #64412

    asiaczek

    Przeczytajcie…..

    http://info.onet.pl/1081860,135,item.html

    Wrzucam tez tutja art. który jest pod tym linkiem:

    W odpowiedzi na:


    Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?

    Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy kościach i w środku w mięsie. Powinno to iść w całości do wyrzucenia. Ale niestety. Brygadzista odcinał tylko kawałek z wrzodem – opowiada jeden z byłych pracowników firmy produkującej wędliny.

    Aby rzeczywiście sprawdzić jak wygląda produkcja w największym zakładzie mięsnym w Polsce reporterka „UWAGI” postanowiła się w nim zatrudnić.

    Pierwszego dnia pracy dziennikarka wraz z innymi nowoprzyjętymi pracownikami przeszła wszystkie wymagane szkolenia. Główny nacisk kładziono na przestrzeganie przepisów sanitarnych i BHP.

    Zapleśniałe wędliny

    Kiełbasy, jeśli nie wyglądały świeżo i wchodziła na nie pleśń, smarowało się olejem i szły w folie. To jest zatruwanie ludzi – mówi inny pracownik tej firmy.

    Reporterka pracowała także przy maszynie, która pakuje próżniowo wędliny. Na halę przywieziono w kartonach baleron..

    Termin przydatności do spożycia właśnie się kończył.

    Ten sam baleron, przejeżdżając zaledwie kilka metrów, zyskał cały miesiąc przydatności.

    Wydawało się to niewiarygodne. A jednak drugi, zapytany o to samo pracownik, potwierdził, że ta stara wędlina będzie po odświeżeniu ponownie zapakowana.

    Pracownicy mówią, że zmienianie dat przydatności w tym zakładzie mięsnym jest nagminne, podobnie jak przefoliowywanie zepsutych i spleśniałych wędlin.

    Więcej szokujących informacji w programie „UWAGA” TVN dzisiaj, w piątek i sobotę o godzinie 19.45. O tej bulwersującej historii także w jutrzejszej „Rzeczpospolitej”. ”


    Ciekawi mnie czy paróweczki dla dzieci, mięsko niby bez konserwantów za kosmiczne ceny też jest w taki sposób robione ….. wrrr…… I daj tu dziecku wędlinkę Samo zdrowie!!!!

    __________
    [i]Asia i 14 m-cy

    #818686

    martyna80

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    co w tym dziwnego ! ja juz od dobrych paru lat wiedziałam co i jak się robi w zakładach miesnych!!!
    miałam praktyki , ale moze nie bedę opowiadac co sie tam wyprawia !!! i co sie wkłada do wędlin i parówek !!!

    zycze smacznego !



    #818687

    Anonim

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    Myślę, że takie rzeczy dzieją się w większości wytwórni wędlin tylko ludzie są tego nieświadomi. Tak samo jak nie są świadomi, że kurczaki są naszpikowane hormonami i sterydami. Tak więc najlepiej nie jeść mięsa:)))

    Filipek

    #818688

    lea

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    A tego co jest np. w dżemach są świadomi? Na dobrą sprawę we wszystkim, co choć trochę przetworzone, może coś być 😉
    i zapewne jest 🙁

    Przechodzę na wodę 😉
    na soki się boję 😉

    Mateuszek (14.03.2003)

    #818689

    shibaa

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    hehe – o ile dojrzałam na filmiku chodzi chyba o Krakusa?

    Ja w ramach zajęć na studiach miałam ćwiczenia m.in. w różnego typu zakładach produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego – widziałam i syf i wręcz przeciwnie – rzeczywiście przeważa w zakładach brud i zacofanie. Choc od nastania Unii się to zmienia – te zakłady najgorsze po prostu zostały zamknięte.
    Ale – byłam m.in. w ostródzkich Morlinach i po tym co tam widziałam (również „na tle innych zakładów”) – kupuję wędliny wyłącznie tej firmy. O takich sytuacjach pokazanych na filmiku absolutnie nie może być tam mowy. Rygor sanitarny i jakościowy jaki tam panuje powalał na kolana :)))

    No i trzymam się z daleka od innych – conajmniej podejrzanych producentów 🙂

    AAAaaa ostrzegam przed paluszkami i burgerami rybnymi ukulanymi z mielonej masy rybnej – FFFUUUUJJJJ :)))))))))
    Tego typu wyroby – tylko z ryby w kawałku (np. Frosty) – żadnej mielonej masy! :))))

    Agata i Ania (7.09.2004)

    #818690

    shibaa

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    Jeszcze coś mi się przypomniało – w każdym jednym Piklingu są robaki!!!!! Wystarczy zrobić pobieżną analizę :)))))

    Agata i Ania (7.09.2004)



    #818691

    kulki

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    Dlatego ja omijam wędliny szerokim łukiem.
    A paróweczki W ŻYCIU dziecku nie dam.

    U nas tylko mąż się czasem tym „podtruwa”…

    Kinga i Łucja
    [i]14 m-cy

    #818692

    shibaa

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    No może były 20-30 lat temu.
    Zapewniam Cię że teraz gdyby ktoś chciał je szpikować to by musiał się nieźle namęczyć i by mu się to bardzo nie opłacało.
    Taki kurczak żyje tylko 6 tygodni i gdyby w kolejne pokolenia ładować to co wymieniłaś to musiałby on kosztować majątek żeby się to opłacało :)))))))))))))
    Nie wspominam już o trzymaniu norm jakosciowych mięsa z którego później ma być coś zrobione.
    A wogóle nie ma takiej opcji żeby ktoś sobie czymkolwiek kandydata na mięso szpikował.
    Owszem – napewno zdarzają się takie rzeczy ale raczej sporadycznie.

    generalnie najbardziej wkurza mnie brud i smród w sklepach – bo po cholere w takich Morlinach mają świra na tle sanitarnym jak taka baba w sklepie kroi kiełbasę brudnym nożem i z brudnymi pazurami??? O upierścienionych paluchach nie wspomnę …. wrrrrr

    Agata i Ania (7.09.2004)

    #818693

    annak26

    Re: !!! Jak producenci we˛dlin …. !!!

    MOJ BRAT, UWIELBIAJACY MLEKO, PO PRAKTYCA W ZAKLADACH MLECZNYCH W KOSAKOWIE W GDYNI, NIGDY WIECJ NIE TKNAL MLEKO Z TEJ WYTWORNI. MOWIL, ZE WIDZIAL JAK MLEKO JEST PRZECHOWYWANE, WIDZIAL WIELKIEGO ROBAKA-BIALEGO- NA TWAROZKU I WIELE INNYCH W MLEKU. BRRR…. TO BYLO PARE LADNYCH LA TEMU, ALE JEDNAK.

    ]
    ANIA & BIANCA 19-12-03

    #818694

    Anonim

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    moja koleżanka pracowała w czasie wakacji w łodzkich zakładach LIPCARNA – znam takie rzezcy z jej opowiadań:(
    sama nabawiła sie w tej pracy różycy świnskiej – nieuleczalnej choroby skóry:(


    bruni i Filipek



    #818695

    shibaa

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    Tak – my też prawie że wędlin nie jemy – za to ser żółty schodzi u nas na kilogramy – a jak sobie pomysleć co się dzieje w mleczarniach … i jak ta pleśń te sery porasta … i jak te myszy po tym biegają … :))))))))))))))))))))))))

    Agata i Ania (7.09.2004)

    #818696

    ellenka25

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    ….
    jakby tak pomyślec to do wszystkiego mozna sie przyczepić… ;-(((
    najlepiej zaszyć się gdzies w Bieszczadach i załozyc gospodarstwo agroturystyczne
    ech…
    pozdrawiam

    Ola z Natalią- 2.06.2003



    #818697

    kokunia

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    Czas chyba przejść na wegetarianizm………………….

    Agata i Wiktorek (13.04.2003)

    #818698

    emalka

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    oszalalas? a nie wiesz jakie to przekrety robia firmy zeby dostac certyfikaty, ze ich woda jest superos???!!! miloscia i dobrym slowem trzeba zyc 😛

    emalka i Zuza

    #818699

    Anonim

    Re: !!! Jak producenci wędlin …. !!!

    raczej na O2:) najllepiej przez maske:)


    bruni i Filipek

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 24)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close