Przeczytajcie…..
Wrzucam tez tutja art. który jest pod tym linkiem:
W odpowiedzi na:
‘Jak producenci wędlin przestrzegają przepisów sanitarnych?
Widziałem w szynkach wieprzowych żółte wrzody przy kościach i w środku w mięsie. Powinno to iść w całości do wyrzucenia. Ale niestety. Brygadzista odcinał tylko kawałek z wrzodem – opowiada jeden z byłych pracowników firmy produkującej wędliny.
Aby rzeczywiście sprawdzić jak wygląda produkcja w największym zakładzie mięsnym w Polsce reporterka “UWAGI” postanowiła się w nim zatrudnić.
Pierwszego dnia pracy dziennikarka wraz z innymi nowoprzyjętymi pracownikami przeszła wszystkie wymagane szkolenia. Główny nacisk kładziono na przestrzeganie przepisów sanitarnych i BHP.
Zapleśniałe wędliny
Kiełbasy, jeśli nie wyglądały świeżo i wchodziła na nie pleśń, smarowało się olejem i szły w folie. To jest zatruwanie ludzi – mówi inny pracownik tej firmy.
Reporterka pracowała także przy maszynie, która pakuje próżniowo wędliny. Na halę przywieziono w kartonach baleron..
Termin przydatności do spożycia właśnie się kończył.
Ten sam baleron, przejeżdżając zaledwie kilka metrów, zyskał cały miesiąc przydatności.
Wydawało się to niewiarygodne. A jednak drugi, zapytany o to samo pracownik, potwierdził, że ta stara wędlina będzie po odświeżeniu ponownie zapakowana.
Pracownicy mówią, że zmienianie dat przydatności w tym zakładzie mięsnym jest nagminne, podobnie jak przefoliowywanie zepsutych i spleśniałych wędlin.
Więcej szokujących informacji w programie “UWAGA” TVN dzisiaj, w piątek i sobotę o godzinie 19.45. O tej bulwersującej historii także w jutrzejszej “Rzeczpospolitej”. ”
Ciekawi mnie czy paróweczki dla dzieci, mięsko niby bez konserwantów za kosmiczne ceny też jest w taki sposób robione….. wrrr… I daj tu dziecku wędlinkę Samo zdrowie!!!!
[i]Asia i 14 m-cy
23 odpowiedzi na pytanie: !!! Jak producenci wędlin …. !!!
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
co w tym dziwnego ! ja juz od dobrych paru lat wiedziałam co i jak się robi w zakładach miesnych!!!
miałam praktyki, ale moze nie bedę opowiadac co sie tam wyprawia !!! i co sie wkłada do wędlin i parówek !!!
zycze smacznego !
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Myślę, że takie rzeczy dzieją się w większości wytwórni wędlin tylko ludzie są tego nieświadomi. Tak samo jak nie są świadomi, że kurczaki są naszpikowane hormonami i sterydami. Tak więc najlepiej nie jeść mięsa:)
Filipek
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
A tego co jest np. w dżemach są świadomi? Na dobrą sprawę we wszystkim, co choć trochę przetworzone, może coś być 😉
i zapewne jest 🙁
Przechodzę na wodę 😉
na soki się boję 😉
Mateuszek (14.03.2003)
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
hehe – o ile dojrzałam na filmiku chodzi chyba o Krakusa?
Ja w ramach zajęć na studiach miałam ćwiczenia m.in. w różnego typu zakładach produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego – widziałam i syf i wręcz przeciwnie – rzeczywiście przeważa w zakładach brud i zacofanie. Choc od nastania Unii się to zmienia – te zakłady najgorsze po prostu zostały zamknięte.
Ale – byłam m.in. w ostródzkich Morlinach i po tym co tam widziałam (również “na tle innych zakładów”) – kupuję wędliny wyłącznie tej firmy. O takich sytuacjach pokazanych na filmiku absolutnie nie może być tam mowy. Rygor sanitarny i jakościowy jaki tam panuje powalał na kolana 🙂
No i trzymam się z daleka od innych – conajmniej podejrzanych producentów 🙂
AAAaaa ostrzegam przed paluszkami i burgerami rybnymi ukulanymi z mielonej masy rybnej – FFFUUUUJJJJ :))
Tego typu wyroby – tylko z ryby w kawałku (np. Frosty) – żadnej mielonej masy! 🙂
Agata i Ania (7.09.2004)
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Jeszcze coś mi się przypomniało – w każdym jednym Piklingu są robaki!!!!! Wystarczy zrobić pobieżną analizę 🙂
Agata i Ania (7.09.2004)
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Dlatego ja omijam wędliny szerokim łukiem.
A paróweczki W ŻYCIU dziecku nie dam.
U nas tylko mąż się czasem tym “podtruwa”…
Kinga i Łucja
[i]14 m-cy
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
No może były 20-30 lat temu.
Zapewniam Cię że teraz gdyby ktoś chciał je szpikować to by musiał się nieźle namęczyć i by mu się to bardzo nie opłacało.
Taki kurczak żyje tylko 6 tygodni i gdyby w kolejne pokolenia ładować to co wymieniłaś to musiałby on kosztować majątek żeby się to opłacało 🙂
Nie wspominam już o trzymaniu norm jakosciowych mięsa z którego później ma być coś zrobione.
A wogóle nie ma takiej opcji żeby ktoś sobie czymkolwiek kandydata na mięso szpikował.
Owszem – napewno zdarzają się takie rzeczy ale raczej sporadycznie.
generalnie najbardziej wkurza mnie brud i smród w sklepach – bo po cholere w takich Morlinach mają świra na tle sanitarnym jak taka baba w sklepie kroi kiełbasę brudnym nożem i z brudnymi pazurami??? O upierścienionych paluchach nie wspomnę…. wrrrrr
Agata i Ania (7.09.2004)
Re: !!! Jak producenci we˛dlin…. !!!
MOJ BRAT, UWIELBIAJACY MLEKO, PO PRAKTYCA W ZAKLADACH MLECZNYCH W KOSAKOWIE W GDYNI, NIGDY WIECJ NIE TKNAL MLEKO Z TEJ WYTWORNI. MOWIL, ZE WIDZIAL JAK MLEKO JEST PRZECHOWYWANE, WIDZIAL WIELKIEGO ROBAKA-BIALEGO- NA TWAROZKU I WIELE INNYCH W MLEKU. BRRR…. TO BYLO PARE LADNYCH LA TEMU, ALE JEDNAK.
]
ANIA & BIANCA 19-12-03
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
moja koleżanka pracowała w czasie wakacji w łodzkich zakładach LIPCARNA – znam takie rzezcy z jej opowiadań:(
sama nabawiła sie w tej pracy różycy świnskiej – nieuleczalnej choroby skóry:(
bruni i Filipek
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Tak – my też prawie że wędlin nie jemy – za to ser żółty schodzi u nas na kilogramy – a jak sobie pomysleć co się dzieje w mleczarniach… i jak ta pleśń te sery porasta… i jak te myszy po tym biegają… :))
Agata i Ania (7.09.2004)
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
….
jakby tak pomyślec to do wszystkiego mozna sie przyczepić… ;-((
najlepiej zaszyć się gdzies w Bieszczadach i załozyc gospodarstwo agroturystyczne
ech…
pozdrawiam
Ola z Natalią- 2.06.2003
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Czas chyba przejść na wegetarianizm………….
Agata i Wiktorek (13.04.2003)
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
oszalalas? a nie wiesz jakie to przekrety robia firmy zeby dostac certyfikaty, ze ich woda jest superos???!!! miloscia i dobrym slowem trzeba zyc 😛
emalka i Zuza
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
raczej na O2:) najllepiej przez maske:)
bruni i Filipek
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Okropność………Wrrrrrrrrrrrrr a ceny mięsa i wędlin idą w góre co chwilka a oni nas karmią takim świństwem naszczęście ja nie jem az w takich ilościach i Kami tez staram się podawać jak najmniej…….. No ale zawsze cos tam przekąsimy hymmmmmmmm 🙁
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
O wileu rzeczach nie wiemy jedząc to czy tamto, ale nie dobrze się robi czytając coś takiego.
Właśnie też się kiedyś zastanawiałam nad parówkami dla maluchów, gdzie 6 parówek kosztuje prawie 5 złotych, co w środku jest. Aż strach pomysleć, że jakieś śmieci. Błeeee
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Ja chyba intuicyjnie za padliną nie przepadam
Straszne rzeczy, my to jeszcze przeżyjemy, ale dzieci
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Coś Ty? Pomyśl, na czym hodują te marchew i ziemniaki…
Praną sie trzeba żywić
A tak na serio to nic nie poradzimy, wedliny to tylko wierzchołek góry lodowej, nie wiemy co dzieje się w innych zakładach produkcyjnych, pewnie w kazdej branży znajdą się takie “kwiatki”…
A jednak – cos jeść trzeba…
Ada 22m!
ps.friko.pl
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Mysle ze np. parowki Morlinki i inne polecane przez Centrum Zdrowia Dziecka sa w 100% ok.
Najlepiej jest kupowac wedliny ktore nie sa mielonkami i dobrze jak maja w nazwie “wiejska” “chlopska” itp.
Pozdrawiam
Jola i Adrian (30.10.2000)
Re: !!! Jak producenci wędlin…. !!!
Wczoraj ogladalam ten reportaz w Uwadze i bylam zdziwiona, ze jeszcze tej firmy nie zamkneli. Wlasnie przed chwila dowiedzialam sie na TVN 24, ze firma “Constar” (o ktorej mowa) zostala zamknieta a prezes zwolniony. Teraz czeka ich proces.
Buziaki
Monika i Majcia (28.01.04)
Znasz odpowiedź na pytanie: !!! Jak producenci wędlin …. !!!