Jak przygotować pierwszą zupke?

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)
  • Autor
    Wpisy
  • #21954

    jessi

    Nie mam zielonego pojęcia jak się za nią zabrać,a chciałabym spróbować, bo mojej małej jakoś zupki ze słoiczka zupełnie nie podchodzą,oczepuje się i dławi.Umiem gotować,ale jakoś nie wiem jak się zabrać do zupki dla małego bobaska.Napiszcie mi z czego gotujecie,jakie mięsko do tego i czy mogę ugotować np. na dwa dni?Pozdrawiam

    Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

    #300870

    wasia

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Na zupkę z mięskiem chyba jeszcze za wcześnie, ale taką z jarzynkami nie. Więc tak: bierzesz ziemniaczek, marchewkę, pietruszkę, ewentualnie pora lub kalarepkę. Obierasz wszystko, myjesz, kroisz w kostkę i wrzucasz do gotującej sie wody. Gdy już wszystko bedzie miękkie, miksujesz na papke lub przecierasz przez sitko. Dodajesz 1-2 łyżeczki kleiku i łyżeczkę masła (lub oliwy). I gotowe! To jest taka zupka podstawowa, możewsz ją potem modyfikować wg upodobań swojej córeczki, no i dodawać z czasem inne składniki. Co do mięska, to gotuje się je osobno, a potem pokrojone drobniutko lub zmiksowane dodaje się do zupki.
    Inne fajne przpisy są na stronie w kąciku kuchnia.
    Miłego gotowania!

    Asia i Ola (ur. 5.02.2003r.)



    #300871

    pati68

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Tak. mozesz ugotować na 2 dni. Jeżeli Twoje dzieciątko było karmione piersią do 6 miesiąca, to pierwsze zupki są jarzynowe. Mięsko (z królika lub indyka) dodaje się dopiero od 8 miesiąca. Wieprzowinę natomiast (o ile pamiętam) od 10 miesiąca.
    Skład zupki: marchew, seler, groszek zielony, por, ziemniak, pietruszka (korzeń i nać), burak czerwony, cebula. To takie podstawowe warzywa. Nie zalecam kalafiorów, bo niestety są strasznie pryskane (chyba, ze z własnej działki).
    Zagotowujesz np. pół szklanki wody w garnuszku. Do wrzącej wody wrzucasz pokrojone w grube plastry warzywa (kroi się je po to, aby jak najkrócej je gotować, czyli aby najmniej straciły na swojej wartosci). Ugotowane do miękkości warzywa zmiksować razem z wodą, w której się gotowały. Nie solić, nie doprawiać. Przełożyć część zupki do miseczki, a pozostasłą wystudzona włożyć do lodówki.
    Do zupki można dodać olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwę z oliwek lub masło.
    Po kilku dniach, kiedy żołądek przyzwyczai się do nowego jedzenia dodaje się pół żółtka co drugi dzień.
    Z uwagi na to, ze dziecko potrafi jeść zupkę godzinę lub dwie 🙂 dobrze jest wstawić sobie miseczkę z zupką do większej miski z wrzącą wodą.

    Życzę powodzenia! 🙂

    Mimi

    #300872

    pati68

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Jeżeli dziecko nadal jest karmione piersią, to nie trzeba dodawać kleików, kaszek itp.

    Mimi

    #300873

    lali

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Zupka jarzynowa – wprowadzona przeze mnie w 5 miesiacu:
    Skladniki: marchewka, pietruszka, ziemniak
    Warzywa obrac, pokroic na mniejsze kawalki i zalac woda. Gotuje je okolo 45 minut. Wylewam wode. Warzywa miksuje normalnym mikserem. Na poczatku dawalam same warzywka teraz dodaje lyzeczke masla. Porcja wystarcza na 2 dni, jedna porcja zaraz po zrobieniu druga do sloiczka i do lodowki na nastepny dzien. Za kazdym razem zmieniam ilosc skladnikow, tzn raz sa to 2 marchewki, raz 2 pietruszki a raz 2 ziemniaki (innych skladnikow wtedy po 1 sztuce) aby zupka troche roznila sie w smaku
    Warzywka gotujemy standardowo jak w nr1. Pod koniec gotowania dodajemy pol jablka (pokrojonego w czastki) i czekamy az sie rozgotuje. Odlewamy wode, wszystko miksujemy (lacznie z maselkiem i kleikiem). Podgrzewamy. Po podgrzaniu dodaje mleko i mieszam wszystko.
    Czyli jest to zwykla jarzynowka wzbogacona jablkiem co daje calkiem inny smak – wg mnie lepszy
    Zupka z kalarepy

    Skladniki: 2 pietruszki, kalarepa, lyzeczka masla, 2 lyzki kleiku ryzowego, 20-30 ml mleka (ilosc zalezy od tego jaka konsystencje chcemy uzyskac)

    Wiec tak jak zwykle warzywa obieramy, kroimy i gotujemy do miekkosci. Miksujemy z pozostalymi skladnikami.
    Debiut tej zupki byl dzisiaj, czyli w wieku 7 miesiecy. Chociaz pewnie mozna juz wczesniej, ale dopiero teraz kalarepy stanialy.
    Zupka z miesem

    Skladniki: warzywa wg uznania, ewentualnie jablko i to co zwykle: maslo, kleik, mleko; troszke mieska: krolik lub indyk lub kurczak

    Warzywka gotujemy. Na miesko mamy 2 opcje:
    -albo kupujemy sloiczek Gerbera zawierajacy samo miesko
    -kupujemy filet z ktoregos mieska i albo gotujemy wszystko i czesc zamrazamy po ugotowaniu badz wykorzystujemy na drugi dzien lub do obiadu dla nas, albo gotujemy kawalek, reszte porcjujemy na kawalki i zamrazamy surowe miesko poporcjowane.
    Ugotowane miesko miksujemy i dodajemy do ugotowanych warzywek.
    Jak znajde chwilke to napisze Ci jeszcze (oczywiscie to nie moje przepisy, bo Nati poki co jet tylko cycowa)

    Lali i Natalka ur19.03.03

    #300874

    pati68

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Lali, po co gotujesz warzywa aż 45 minut!?

    Mimi



    #300875

    jessi

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Dziękuje bardzo za przepisy i jutro biore się do roboty.Mam nadzieje,że moja córcia nie będzie się nią dławić :))))

    Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

    #300876

    lali

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Pati to nie moje przepisy tylko z innego forum, bo moja cora jest nadal na cycu. Dziewczyny zachwalaly te zupki wiec skopiowalam. Ja jeszcze jestem zielona w tym temacie

    Lali i Natalka ur19.03.03

    #300877

    pati68

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    Pierwszym problemem jest otworzenie pyziolka do jedzenia :)) a później można się martwić o dławienie. 🙂 Mikołajek dopiero w 9 miesiącu zaczął współpracować ze mną w karmieniu…ile ja sie musiałam naopowiadać wierszyków, nakichać, naśpiewać, naszczekać, namiauczeć, naćwierkać itdp. :)), bo tylko wtedy można było coś wsadzić w zadziwioną lub śmiejącą paszczę.

    Mimi

    #300878

    pati68

    Re: Jak przygotować pierwszą zupke?

    🙂 Rzeczywiście…Natalka skończyła 4 miesiąc :)…ale zwracam na to uwagę, bo im dłużej gotują się warzywa, tym są mniej wartościowe. Wystarczy je ugotować do miękkości, a rozdrobnione gotują się przecież szybciochem. Myślę, ze mamy z innego forum są nadgorliwe.

    Mimi

Postów wyświetlanych: 10 - od 1 do 10 (wszystkich: 10)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close