Jak robicie fasolke po bretonsku?

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)
  • Autor
    Wpisy
  • #77689

    kiara

    Nigdy jej nie robilam, a maz bardzo lubi i chcialabym mu ja zrobic,tylko jak?zeby byla taka „domowa” bez cudowania.No i zeby byla pyszna:)

    #1040474

    Anonim

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    robiłam wiele razy z tego przepisu i jest pyszna także polecam go

    Fasolka po bretońsku”

    1 szkl. Fasoli Jaś
    2 średnie cebule
    3 pomidory
    30 dkg. kiełbasy, boczku
    1 łyżka cukru
    ½ łyżki tymianku
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    1 ząbek czosnku
    sól., pieprz, tłuszcz

    Fasolę zalać wodą na noc. Gotować w tej samej wodzie. Pomidory przesmażyć i przetrzeć przez sitko. Połączyć z podsmażaną cebulą i wędliną. Dusić pod przykryciem do gęstości. W razie potrzeby zagęścić mąką. Wymieszać sos z fasolą, dodać przyprawy i czosnek.

    Natalka 19.05.05



    #1040475

    pipi1234

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    ja właśnie robiłam fasolke w sobotę.. dla męza .. bo sama za nią nie przepadam
    a więc ja robie tak:
    fasola zwykle 0.5 kg – najlepiej namoczyć na noc, ale jak zapomne albo nie zaplanuje gotowania wczesniej to moczę tego samego dnia jakies 2 godzinki.
    Nastepnie w tej samej wodzie gotuje fasolę (ok. 1 h). Miedzy czasie podsmażam ze 2 cebulki i dodaję do fasoli, podsmazam równiez kiełbaskę i boczek wędzony. Generalnie z fasola jest trochę tak jak z bigosem, daję się jakies końcówki wędlin itd. Ja mam robiony smalec ze skwareczkami w słoikach, tez go dodaje, czasem mam jakies tłuszczez pieczenia kurczaka itp – to wszystko wzbogaca smaczek. I gotuję potem wszystko do miękkości fasoli. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy 1-1.5 małej puszki i przyprawiam sola, pieprzem, papryką i majerankiem.
    W przepisach jest jeszcze odrobina ma ki do zagęszczenia, ale ja wole na sam koniec tłuczkiem do ziemniaków lekko poddusić fasolę. Wtedy całe danie zagęszcza się naturalnie inie ma potrzeby dodawac mąki, zreszta potem jeszcze fasolka i tak naturalnie tężeje. i tyle..
    smacznego

    Monika + Julka 05.98 i Antoś 11.03

    #1040476

    natinka

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    Robie podobnie 🙂

    Nati i Kamilka 05.04.04 oraz Maleństwo

    #1040477

    usianka

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    robie tak samo – tylko u nas musi byc z 1kg bo i ja i mąż a, i do gotowania fasoli daje liscie laurowe i ziele angielskie

    Ula – mama Emilki (2 i 5/12)

    #1040478

    pipi1234

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    tak, tak oczywiście, zapomniałam o tym

    Monika + Julka 05.98 i Antoś 11.03



    #1040479

    kiara

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    I tak zrobilam,tylko zamiast rozgniatac fasolke zaprawilam maka.Maz uznal,ze jak na pierwszy raz jest calkiem dobra;).
    Dzieki dzieczyny za rady
    Poazdrawiam:Ania i Dawidek

    #1040480

    dotina

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    Ale smaku mi narobiłyście :)) Z pewnością wypróbuję któryś przepis bo fasolka „chodzi za mną” od jakiegoś czasu. Narazie jak jestem w ciązy to mogę a potem zostaje mi tylko wąchanie tej potrawy. Chyba w sobotkę machnę takie danie :)))))

    pozdrówka

    Kuba 25-8-03 i syn 22-6-06

    #1040481

    zielona7

    Moja fasolka 🙂

    Z podanych ilości wychodzą 4 duże porcje.
    Synek jeszcze nie je bo uważam, że jest za mały (niecałe 3 lata), a jak ugotuję, to mam obiad dla siebie i męża na 2 dni:)

    Składniki:
    – 0,5 kg fasolki Jaś tej większej (namoczyc w letniej wodzie na noc)
    – 15dag wędzonego boczku
    – 2 pędka toruńskiej
    – 1 koncentrat Pudliszki (słoik)
    – 1 średnia cebula
    – czubata łyżka mąki poznańskiej
    – 1 kostka rosołowa Knorra
    – słodka papryka
    – pieprz
    – olej do podsmażenia cebuli

    Przygotowanie:
    Namoczoną fasolkę następnego dnia ugotować z 1 kostką rosołową Knorra i pokrojonym w drobna kostkę wędzonym boczkiem. Jak fasolką będzie miękka dodać pokrojoną w drobną kostke kiełbasę. Zagotować. W tym czasie pokroic cebule w kosteczke i zarumienić na patelce na oleju. Cebulę dodać do fasolki a na oleju – wylewam jak jest za duzo – potrzeba tylko 2 łyzki – zezłocić mąkę. Dodać zasmażkę do fasolki – super ją zagęści:) Dodać cały słoik koncentratu Pudliszki i doprawić słodką papryką i pieprzem.
    Wychodzi P Y C H A !!!

    Wszyscy się nią zachwycają:) Ja uwielbiam ją jeść ze świeżą bułeczką.
    Jak byłam u znajomej w górach to zrobiłam kiedys fasolkę na obiad i spróbował potrawy jej mąż ( nie lubi fasolki i zrobił to z grzeczności) i ….. dołożył sobie – tak mu smakowała!

    SMACZNEGO 🙂

    Dawidek (01.09.2003) i…(07.08.2006)

    #1040482

    anet

    najprostszy sposob

    sposob jest prosty a fasolka rewelka
    robie ja z zupy fasolowej z hortexu /mrozonej/wystarczy tylko dokupic kielbaske i podsmazyc na patelni dodac do zupy, podprawic konc. pomidorowym, zasmazka z maki /niekoniecznie/- jest dokladny przepis na torebce
    jest naprawde b b b smaczna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Agniesia ’02 +Adrianek ’04



    #1040483

    monikaapj

    Re: Jak robicie fasolke po bretonsku?

    a ja polecam mega-szybką fasolkę-wszystko tak jak pisały dziewczyny, tylko ze kupuję fasolkę bonduelle czy innej firmy w sosie pomidorowym i wlasnym-odpada mi moczenie i gotowanie fasoli

    Monika i Basia (22.09.2003)

Postów wyświetlanych: 11 - od 1 do 11 (wszystkich: 11)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close