Jak się piecze karczek?

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #34967

    gosiagl

    Hej Kucharki,
    W tym roku chcę upiec karczek zamiast kupować wędliny.
    Poradźcie jak się to robi? ;-))
    Prosze również o podanie czasu pieczenia i temperatury bo wyczucie to ja raczej mam kiepskie w tych sprawach>
    Z góry dziękuję!

    Gosia z zielonym światłem nadziei

    #458453

    ika

    Re: Jak się piecze karczek?

    Chętnie pomogę, ale neistety ja wszystko robie na wyczucie.. Hmm moze choć troszkę się jednak przydam. Karczeka , schab boczek – robi się podobnie więc podam na wszystko. Nacierasz wcześniej solą z dużą ilością czosnku. Najlepiej jak zostawisz na noc. Wkładasz do brytfanki podlewasz wodą ( by w brytfance było jej jakoś do 1/4 wysokości – wkładasz do piekarnika na jakieś 180 stopni na 2 godziny – dobrze jest zajrzeć w międzyczasie ( zapach pomoże pamiętać o mięsku ) i jeśli trzeba dolać wody ( ( uważaj, jeśli masz szklaną foremkę wtedy wrzącą wodę wlewaj delikatnie po mięsku ). Pod koniec dwóch godzin dziabiesz widelcam – gładko wchodzi i jest rumiane – gotowe nie wchodzi gładko poczekaj jeszcze pól godziny. Ale dwie z reguły spokojnie starczają czasem nawet mniej. Acha oprócz soli i czosnku można dodać troszkę Twoich ulubionych przypraw no słodkiej papryki.. wegety…
    Mniam polecam

    ika z syneczkiem Igorem marcowym (28.03.2004 )



    #458454

    gosiagl

    Re: Jak się piecze karczek?

    Ikkinia,
    Jak zawsze jesteś nieoceniaona!
    Dzięki. Będę próbować!
    Pozdrawiam cię serdecznie i głaski dla Igorka :-))

    Gosia z zielonym światłem nadziei

    #458455

    anitka

    Re: Jak się piecze karczek?

    Dzień wcześniej karczek natrzyj solą, pieprrem i zmiażdżonym czosnkiem, włóż do lodówki np. w worku foliowym, aby nie przeszedł zapach. NA drugi dzień obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował kształt walcowaty, włóż do „gęsiarki” czyli tzw. rondla, do którego wcześniej włożyłaś i roztopiłaś na ogniu smalec (ja używam plantę do smażenia) i zacznij opiekać najpierw na dyżum gazie z każdej strony (pamiętaj jednak, aby nie wkładać mięsa do zimnego garnka, bo się przypali), jak karczek się przyrumieni to zmniejsz ogień i dalej piecz, aż do momentu kiedy po wbiciu patyczka drewnianego mięso będzie mięciutkie.
    Wychodzi przepyszne, smacznego

    Anitka i Bartuś 5 sierpnia 03

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close