jak sie robi pieczywo czosnkowe?

Jadlam kilka razy przepyszne piczywo czosnkowe z serkiem i zapiekane. Pyszotka. Ze ser i zapiekane to wiem, ale co zrobic z tym czosnkiem?
Rozetrzec, moze jakas miksture sie robi?
Powiedzcie jak to sie robi, bo z checia zrobilabym sobie takie pysznosci w domku.

Pozdrawiam.IwonaN

7 odpowiedzi na pytanie: jak sie robi pieczywo czosnkowe?

gosiaf2003-08-31 18:28:32

Re: jak sie robi pieczywo czosnkowe?

Ekspertka w tych sprawach nie jestem, ale wiem ze trzeba posmarowac bagiete czosnkiem – nie wiem moze go wycisnac albo co?

Gosia
[Zobacz stronę]

joannar2003-09-01 09:46:54

Re: jak sie robi pieczywo czosnkowe?

Ja robię nieco inaczej pieczywo czosnkowe. Wiem, że niektórzy smarują pieczywo czosnkiem, ale ja robię tak:
Miękkie masło wkładam do miseczki, dodaję wyciskając czosnek (około 3-4 ząbki na kostkę masła, ja daję dużo, bo lubię). Potem do masła dodaję nieco soli i majeranku (ale majeranku nie trzeba jesli ktoś ne lubi). Mieszam dokłądnie. Takim masełkiem smaruję pieczywko, posypuję startym serkiem i do piekarnika, aż się stopi serek. PYCHOTA:-))))))

JoannaR i (21.09.2003)

iwonan2003-09-01 16:53:35

Re: jak sie robi pieczywo czosnkowe?

Hmmm, to brzmi calkiem apetycznie.

Pozdrawiam.IwonaN

2003-09-01 17:09:27

Re: jak sie robi pieczywo czosnkowe?

wiem, ze niektorzy dodaja tez ziola prowansalskie- moje ulubione 🙂 ja dodaje je prawie do wszystkiego:-))

guciak i Ninka ur. 27.04.2003

pati682003-09-02 08:31:22

Re: jak sie robi pieczywo czosnkowe?

A ja robię tak: kromkę przypiekam a kiedy jest złoto-brązowa przecieram nadkrojonym ząbkiem czosnku po całej kromce i na to smaruję masłem. Tak robiłam na grillu. Pieczywo jest wtedy czosnkowe w sam raz, nie za mocno a aromat czosnku przyjemnie “drażni” zapachem i smakiem.
W warunkach kuchennych, na patelni pewnie trzeba najpierw posmarować masłem, aby się ładnie przypiekła i dopiero przetrzeć czosnkiem. No a ser żółty itp. należy nakładać po tych czynnościach. 🙂

[Zobacz stronę]

runnerone2011-10-18 10:05:44

Polecam spróbować takiego sposobu ( chociaż trochę tłusto wychodzi) :
Potrzebny grill : najpierw zarumieniamy pieczywko z jednej strony, odwracamy smarujemy masłem czosnkowym od zarumienionej strony. Gdy druga strona się zarumieni zabieramy na talerz i tam smarujemy drugą stronę masłem czosnkowym. Przepis na masło wedle uznania ale pieczywko idealnie chrupiące wychodzi.

Pozdrawiam
[edycja linka reklamowego]

elmir2011-10-31 10:38:13

Moja żona na bagietki czosnkowe dodaje zamiast żółtego sera, mozarelle i pomidora. Pycha!

Znasz odpowiedź na pytanie: jak sie robi pieczywo czosnkowe??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecam
Pieluchy tetrowe w Tesco
Polecam pieluchy tetrowe w Tesco, a właściwie ich cenę - 1,29 za sztukę. Wielkość: 70x80 cm. Ja kupowałam w Tesco na Ursynowie (Warszawa), ale myślę, że gdzie indziej będzie tak
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
Co dzidziusiowi wkładają w szpitalu?
No właśnie czy są to ubranka ktore ja z domu przywiozę czy to są jakieś szpitalne ? Bo ostatnio usłyszałam od zanjomej, że ubranka dla dzidziusia są potrzebne tylko do
Czytaj dalej