Jak to jest z zupami?

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)
  • Autor
    Wpisy
  • #56946

    betkat

    Przeczytala na forum, ze mamy gotuja zupy jednoczesnie dla dzieci i doroslych. Przyznaje, ze uwazam ten pomysl za bardzo dobry. Chetnie zrezygnuje nawet z pewnych udoskonalen na rzecz dziecka, tylko, ze w tej formie moje zupy beda bardzo podobne do siebie, bo nie ukrywam, ze zadna ze mnie kucharka 🙁

    Moze ktorejs mamie chcialoby sie udzelic mi kilku wskazowek, jak sie robi dobre proste zupy 🙂
    Np. czy soli sie na koncu, kiedy dodac maslo lub oliwe, a co z mieskiem?
    A moze po prostu jakis przepis?
    Z gory dziekuje za podpowiedzi:-)

    Betka z Luca 22.12.03

    Edited by BetkaT on 2004/11/15 21:50.

    #728883

    Anonim

    Re: Jak to jest z zupami?

    Ja od 11 miesiaca zaczelam gotowac zupki dla Hubiego i dla nas jednoczesnie.
    Zupy gotowalam spoczatku na kroliku lub np.na nozce kurczaka,a po roczku przeszlam na gotowanie na karkowce lub lopatce,przyprawa to tylko sol.Daje duzo warzyw pokrojonych w talarki lub kostke(marchewke,seler,pietruszka,por,lisc selera)zupki sa pyszne i dobre.
    Jezeli gotuje pomidorowa to daje koncentrat PDULISZKI, krupnik robie bez grzybkow zkasza jaganda lub jeczmienna,ogorkowa no to wrzucam tarte ogorki wlasnej roboty itp wszystko na powyzszym wywarze:)

    Nelly i Hubert 23.02.03



    #728884

    betkat

    Re: Jak to jest z zupami?

    A czy dlugo gotujesz samo mieso, czy moze wrzucasz wszystko razem?
    Czy dodajesz sol w jakims okreslonym czasie, czy to wszystko jedno?

    A tak w ogole to dziekuje za odpowiedz 🙂

    Betka z Luca 22.12.03

    #728885

    Anonim

    Re: Jak to jest z zupami?

    najpierw gotuje miesko poki bedzie miekkie no i oczywiscie zbieram bialko z wody(takie biale lub szare paskudztwo),potem wrzucam warzywa i gotuje razem poki warzywa sa miekkie,na samym koncu wrzucam np.ogorki kiszone lub koncentrat.Sole na samym poczatku,nie daje duzo soli bo wychodze z zalozenia ze przyprawic mozna sobie na talerzu:)

    Nelly i Hubert 23.02.03

    #728886

    margit

    Re: Jak to jest z zupami?

    Ja ostatnio przygotowałam zupkę (oczywiście na cielęcince, jak zwykle), której głównym warzywem była dynia. Dynia w pełni myślę ekologiczna, bo sama wychodowałam ją w ogródku. Mały wcinał jak trzeba… Przepis?, pokrótce: do ugotowanego wywaru mięsno – warzywnego z dużą ilością marchewki, pod koniec gotowania wrzucam obraną i pokrojona w kosteczkę dynię (sporo) i gotuję aż do miękkości. Dobrze jest zupkę zagęścić kaszką kukurydzianą. No a mięsko oczywiście rozdrobnić…Potem masełko itp. Pycha – A trzeba to trochę zmiksować… W wersji dla dorosłych jadłam coś takiego w Egipcie, tyle, że zupkę – krem trzeba trochę ostrzej doprawić, ale bez przesady, a przy podaniu zaserwować małe cytrynki – limonki do wkropienia kilku kropelek do zupki i grzanki z serem i masłem czosnkowym. Dla mnie bomba. Polecam.

Postów wyświetlanych: 5 - od 1 do 5 (wszystkich: 5)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close