Jak ugotować pierwszą zupkę?

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #34591

    rita25

    Proszę, napiszcie mi dokładnie co moge wrzucic do pierwszej zupki dla Soniaczka i jak ją ugotować.Na wodzie, gnacie czy jak?
    rita25 i Sonia 03.07.03

    #453578

    dana

    Re: Jak ugotować pierwszą zupkę?

    macusia polecila mi stronke
    tam sa przepisy dla najmlodszych trzeba sie tylko niestety zarejestrowac.Wszystko super opisane.Pozdrowienia

    Dana i Maximilianek31.05.2003



    #453579

    halusia

    Re: Jak ugotować pierwszą zupkę?

    Przepis na pierwsza zupkę wyszperany kiedyś w „Mamo to ja”:
    1marchewka
    1 pietruszka
    1 ziemniak
    Warzywa zetrzec na tarce i w garnku zalać dwiema szklankami wody. Gotować do miękkości. Później warzywa odcedzić, a do wywaru dodać łyżkę kaszki kukurydzianej i ugotować ją (ok. 10 minut). Połączyć warzywa z kaszką i zmiksować. Po zmiksowaniu dodać łyżeczkę oliwy z oliwek.
    Ja tylko na początku gotowałam Pawełkowi zupki na wodzie mineralnej, teraz je te robione na naszej „kranówie”.
    Pozdrawiamy i życzymy smacznego:-)

    halusia i Pawełek ur.10 maja 2003 r.(TO JUŻ 7 MIESIĘCY !!!)

    #453580

    agniecha121

    Re: Jak ugotować pierwszą zupkę?

    Przepis na zupę, którą żywi się Matylda od 6 miesiąca:
    – zagotować wodę ok. 2 litry
    – dodać szczyptę kurkumy (taka przyprawa)
    – 3 łyżki stołowe kaszy kukurydzianej lub jaglanej
    – 6 łyżek płatków owsianych (nie „błyskawiczych”!)
    – szczypta imbiru
    – sól do smaku (dzieci też mają smak)
    Gotować na silnym ogniu, żeby zupa nie przywierała do dna, min. 40-50 min, mieszać.
    Po 40 minutach:
    – łyżeczka soku z cytryny
    – łyżka stołowa masła
    – dwie łyżki miodu
    Gotować jeszcze 1 minutę. Można dolać wrzątku, jeżeli jest za gęsta.
    Do zupki można dodać jabłek lub stosować jako uzupełnienie zupy jarzynowej.
    Jeżeli dziecko nie jest uczulone na mleko, można dodać trochę.
    Przechowywać w lodówce do 3 dni. Zupą może żywić sie cała rodzina, dla starszych można pod koniec gotowania dodać orzeczy włoskie i rodzynki – pycha!!!
    Przepis pochodzi od dr Ciesielskiej z książki „Filozofia zdrowia”

    Pozdrawiam,
    Aga i Matylda

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close