jak ugotować surowy boczek?

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #84315

    gutkowa

    Jak ugotowac surowy boczek, żeby był smaczny? Nie chodzi mi tu o boczek na obiad,ale taki żeby nadawal się na półmisek z wędlinami, taki do kanapek.

    #1242996

    jaewa

    Re: jak ugotować surowy boczek?

    Ja kiedyś gotowałam boczek zwinięty w roladę.
    Boczek musiał być bez żeberek, bez skóry i taki cienki, żeby w miarę bez problemu można go było zwinąć. Przyprawiłam bardzo zwyczajnie dzień wcześniej (pieprz, sól, papryka, czosnek) i mocno ściskając zwinęłam i związałam mocno białą nitką. Nitka musi być mocna, bo trzeba to mocno ścisnąć, w tej czynności pomagał mi mąż . Nitka biała, bo kiedyś mojej mamie niebieska zafarbowała mięso. Zwijając do środka jeśli lubisz czosnek możesz dać kilka zabków, wtedy krojąc wędlinę on będzie w środeczku. Gotowałam na bardzo małym ogniu, w przyprawionej, a przede wszsytkim posolonej wodzie, niestety nie pamiętam ile czasu. Nitkę zdjęłam dopiero jak boczek ostygł.

    Myślę, że taki sam boczek można też upiec w folli w piekarniku.

    Wydaje mi się, że musi być dobrze i dość sporo przyprawione, bo pewnie troche się wypłucze tego smaku w wodzie.

    Pewnie dziewczyny coś doradzą, ja robilam w ten sposób i tylko raz.

    Amelka Aniołek i Błażej



    #1242997

    mamaala

    Re: jak ugotować surowy boczek?

    szczerze mówiąc ja zdecydowanie wole boczek pieczony, jest, według mnie, przyjemniejszy w smaku ;))

    gotowany bym dzien wczesniej przyprawiła jak lubisz (ja lubię sporo czosnku, na drugi dzien bym go gotowała na bardzo wolnym ogniu w wodzie z listkiem laurowym, osolonej i z zabkiem czosnku, ogien taki żeby woda tylko leciutko perkotała, no i trzeba pogotowac jakies 1,5 – 2 godzin

    Aga i Ala (10.02.2003)

    #1242998

    kantalupa

    Re: jak ugotować surowy boczek?

    Czasem gotuje (choc wole pieczony) w lekko osolonej wodzie z pieprzem w ziarnach, lisciem laurowym i zielem angielskim. Dzien wczesniej nacieram sola, czosnkiem i majerankiem (mozna tez dac pieprz, papryke, kwestia gustu tutaj) i zawijam w ciasna roladke.
    Gotuje sie dosc dlugo, zalezy od wielkosci, ale przynajmniej ze dwie godziny na malenkim ogniu.

    Radosci i szczescia!

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close