jak ugotowac szynkę?

namówiły mnie wczoraj kobiety w skklepie na kupno surowej szynki coby ja sobie w domu ugotować 🙂

no…i niby wszystko jasne – wrzucić do wody i gotować….:Cwaniak:

ale: jakich przypraw użyć, jak długo gotować, może jeszcze na coś należy zwrócić uwagę? :Niepewny:

15 odpowiedzi na pytanie: jak ugotowac szynkę?

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez avi:namówiły mnie wczoraj kobiety w skklepie na kupno surowej szynki coby ja sobie w domu ugotować 🙂

no…i niby wszystko jasne – wrzucić do wody i gotować….:Cwaniak:

ale: jakich przypraw użyć, jak długo gotować, może jeszcze na coś należy zwrócić uwagę? :Niepewny:
duża ta szynka ?

zaraz Ci przepis na fajną gotowaną wędlinę wrzucę
miodzio wychodzi

skopiowane:

[I]Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i…gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie “lezakowania” w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
[/I]

[I]

na 2 litry wody daję 1/3 szklanki soli[/I]
do tego ziele angielskie (ok. 10 ziaren), 2 liście laurowe, 3 czubate łyżki majeranku (lubię dużo) – i resztę przypraw jak w przepisie
robiłam schab i karkówkę – ta wychodzi przepyszna !
ahimsa bodajże szynkę robiła i też zadowolona

avi Dodane ponad rok temu,

:Wow!:
juz mam na nią smaka:Cwaniak:
dzięki 🙂

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Ja właśnie taką będę robić na świeta:) Już robiłam- teraz na speecjalne zamówienie małża robię, bo jemu bbbb smakowało!

aborka Dodane ponad rok temu,

tez ten przepis polecam, robiłm juz schab, pierś indyka i szynke, szynka najlepiej wychodzi

avi Dodane ponad rok temu,

przeczytałam przepis bardzo dokładnie i mam jedna wątpliwość:
czy na pewno tego gotowania w sumie jest tylko 10 minut?:Strach:

to na pewno wystarczy aby szynka była miękka?:Hmmm…:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez avi:przeczytałam przepis bardzo dokładnie i mam jedna wątpliwość:
czy na pewno tego gotowania w sumie jest tylko 10 minut?:Strach:

to na pewno wystarczy aby szynka była miękka?:Hmmm…:
sprawdzone
na pewno wystarczy
ta szynka jeszcze długo leży w gorącej wodzie

avi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:sprawdzone
na pewno wystarczy
ta szynka jeszcze długo leży w gorącej wodzie

ok – wierze na słowo:Kciuki:

zrobię – na bank:Cwaniak:

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

wystarczy wystarczy
bo takie wedliny to raczej nie podlegaja gotowaniu tylko parzeniu

jaewa Dodane ponad rok temu,

Potwierdzam, pychotka
i człowiek wie co je i ile jest mięsa w mięsie 🙂

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Ja właśnie taką będę robić na świeta:) Już robiłam- teraz na speecjalne zamówienie małża robię, bo jemu bbbb smakowało!

A to się robi z surowej-surowej, czy z surowej wędzonej?

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kurczak:A to się robi z surowej-surowej, czy z surowej wędzonej?

Z surowej-surowej

avi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Z surowej-surowej
:Boje się:
moja była surowa chyba wędzona bo jakoś tak pachniała…. nie spytałam:Wstyd:
ale jest owinięta w te sznureczki….:Niepewny:

i własnie się parzy…:Stres:

jaewa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez avi::Boje się:
moja była surowa chyba wędzona bo jakoś tak pachniała…. nie spytałam:Wstyd:
ale jest owinięta w te sznureczki….:Niepewny:

i własnie się parzy…:Stres:

Może być dobre, przetestujesz i nam powiesz 😉
tylko obawiam się troszkę o sól, bo jak wędzona to chyba już dość słona, a w zalewie też jest sól.

avi Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez JaEwa:Może być dobre, przetestujesz i nam powiesz 😉
tylko obawiam się troszkę o sól, bo jak wędzona to chyba już dość słona, a w zalewie też jest sól.

właśnie… też się tego obawiałam i pomimo iż u nas nadal obowiązuje post – musiałam spróbować….

i jest SUPER:Hura!::Hura!::Hura!:

chociaz na przyszły raz dam troszkę mniej tej soli:Fiu fiu: bo jak dla mnie to mogłoby być jej troszke mniej:Hyhy:

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:duża ta szynka ?

zaraz Ci przepis na fajną gotowaną wędlinę wrzucę
miodzio wychodzi

skopiowane:

[I]Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i…gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie “lezakowania” w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
[/I]

[I]

na 2 litry wody daję 1/3 szklanki soli[/I]
do tego ziele angielskie (ok. 10 ziaren), 2 liście laurowe, 3 czubate łyżki majeranku (lubię dużo) – i resztę przypraw jak w przepisie
robiłam schab i karkówkę – ta wychodzi przepyszna !
ahimsa bodajże szynkę robiła i też zadowolona
Odświeżam przepis, właśnie się robi…

Znasz odpowiedź na pytanie: jak ugotowac szynkę??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
co będzie u was na Wielkanocne śniadanko?
Święta tuż tuż ..... Co dobrego szykujecie na Wielkanocne śniadanko ?????
Czytaj dalej
Oczekując na dziecko
co na opryszczke w ciąży?
nie ze mnie to dotyczy, ani jedno ani drugie :). Ale moja pracownica sie meczy od początku ciąży cały czas. Co brałyscie. teraz jest jakoś w 12 tyg. Oczywiscie wiem
Czytaj dalej