jak ugotowac szynkę?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
  • #99047

    avi

    namówiły mnie wczoraj kobiety w skklepie na kupno surowej szynki coby ja sobie w domu ugotować 🙂

    no…i niby wszystko jasne – wrzucić do wody i gotować….:Cwaniak:

    ale: jakich przypraw użyć, jak długo gotować, może jeszcze na coś należy zwrócić uwagę? :Niepewny:

    #2470786

    Anonim

    Zamieszczone przez avi
    namówiły mnie wczoraj kobiety w skklepie na kupno surowej szynki coby ja sobie w domu ugotować 🙂

    no…i niby wszystko jasne – wrzucić do wody i gotować….:Cwaniak:

    ale: jakich przypraw użyć, jak długo gotować, może jeszcze na coś należy zwrócić uwagę? :Niepewny:

    duża ta szynka ?

    zaraz Ci przepis na fajną gotowaną wędlinę wrzucę
    miodzio wychodzi

    skopiowane:

    [I]Oto przepis:
    Schab lub piers z indyka (2kg)
    2l wody
    1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
    jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
    np łopatka to mozna dac więcej)
    1 łyżka cukru
    1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
    1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    4 ząbki czosnku
    2 łyzki majonezu
    inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
    własnego uznania

    Wykonanie:
    WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
    trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
    zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
    do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
    przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
    5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
    wyjmujemy mieso i…gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie „lezakowania” w
    zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.
    [/I]

    [I]

    na 2 litry wody daję 1/3 szklanki soli[/I]
    do tego ziele angielskie (ok. 10 ziaren), 2 liście laurowe, 3 czubate łyżki majeranku (lubię dużo) – i resztę przypraw jak w przepisie
    robiłam schab i karkówkę – ta wychodzi przepyszna !
    ahimsa bodajże szynkę robiła i też zadowolona



    #2470787

    avi

    :Wow!:
    juz mam na nią smaka:Cwaniak:
    dzięki 🙂

    #2470788

    ahimsa

    Ja właśnie taką będę robić na świeta:) Już robiłam- teraz na speecjalne zamówienie małża robię, bo jemu bbbb smakowało!

    #2470789

    aborka

    tez ten przepis polecam, robiłm juz schab, pierś indyka i szynke, szynka najlepiej wychodzi

    #2470790

    avi

    przeczytałam przepis bardzo dokładnie i mam jedna wątpliwość:
    czy na pewno tego gotowania w sumie jest tylko 10 minut?:Strach:

    to na pewno wystarczy aby szynka była miękka?:Hmmm…:



    #2470791

    Anonim

    Zamieszczone przez avi
    przeczytałam przepis bardzo dokładnie i mam jedna wątpliwość:
    czy na pewno tego gotowania w sumie jest tylko 10 minut?:Strach:

    to na pewno wystarczy aby szynka była miękka?:Hmmm…:

    sprawdzone
    na pewno wystarczy
    ta szynka jeszcze długo leży w gorącej wodzie

    #2470792

    avi

    Zamieszczone przez EwkaM
    sprawdzone
    na pewno wystarczy
    ta szynka jeszcze długo leży w gorącej wodzie

    ok – wierze na słowo:Kciuki:

    zrobię – na bank:Cwaniak:

    #2470793

    dorotka1

    wystarczy wystarczy
    bo takie wedliny to raczej nie podlegaja gotowaniu tylko parzeniu

    #2470794

    jaewa

    Potwierdzam, pychotka
    i człowiek wie co je i ile jest mięsa w mięsie 🙂



    #2470795

    qr-chuck

    Zamieszczone przez ahimsa
    Ja właśnie taką będę robić na świeta:) Już robiłam- teraz na speecjalne zamówienie małża robię, bo jemu bbbb smakowało!

    A to się robi z surowej-surowej, czy z surowej wędzonej?

    #2470796

    jaewa

    Zamieszczone przez kurczak
    A to się robi z surowej-surowej, czy z surowej wędzonej?

    Z surowej-surowej



    #2470797

    avi

    Zamieszczone przez JaEwa
    Z surowej-surowej

    :Boje się:
    moja była surowa chyba wędzona bo jakoś tak pachniała…. nie spytałam:Wstyd:
    ale jest owinięta w te sznureczki….:Niepewny:

    i własnie się parzy…:Stres:

    #2470798

    jaewa

    Zamieszczone przez avi
    :Boje się:
    moja była surowa chyba wędzona bo jakoś tak pachniała…. nie spytałam:Wstyd:
    ale jest owinięta w te sznureczki….:Niepewny:

    i własnie się parzy…:Stres:

    Może być dobre, przetestujesz i nam powiesz 😉
    tylko obawiam się troszkę o sól, bo jak wędzona to chyba już dość słona, a w zalewie też jest sól.

    #2470799

    avi

    Zamieszczone przez JaEwa
    Może być dobre, przetestujesz i nam powiesz 😉
    tylko obawiam się troszkę o sól, bo jak wędzona to chyba już dość słona, a w zalewie też jest sól.

    właśnie… też się tego obawiałam i pomimo iż u nas nadal obowiązuje post – musiałam spróbować….

    i jest SUPER:Hura!::Hura!::Hura!:

    chociaz na przyszły raz dam troszkę mniej tej soli:Fiu fiu: bo jak dla mnie to mogłoby być jej troszke mniej:Hyhy:

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 16)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close