Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 30)
  • Autor
    Wpisy
  • #85453

    ilka30

    To mój odwieczny problem. Cała rodzina uwielbia rosół, ale zawsze mam problem co zrobić z mięsem wyjętym z rosołu. Zwykle jest to kawałek wołowego i kawałki kurczaka. Odsmażone na patelni nie bardzo pasuje mojej rodzince. Pierogi z mięsem-nigdy nie robiłam i chyba nie potrafię. Więc co jeszcze można zrobić? Proszę, odezwijcie się jak wy „rozwiązujecie ten problem.”

    #1293385

    dorotka1

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

    mozesz zemlec albo drobno posiekac dodac podsmazonej drobno posiekanej cebulki i nadziac tym nalesniki – dodac szpinak, paste pomidorowa czy co tam kto lubi

    albo zrobic z mieska potrawke -niektorzy to uwiebiaja taki sosik smietanowy do mieska



    #1293386

    beamama

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

    Ja zawsze mielę i robie przerózne nadzienia do czegoś tam 🙂
    np. pierogów, naleśników, lasanii
    można dodać pomidorów z puszki i będzie sos bolonese do spaghetti
    do ryżu – risotto
    A pierogów w ogóle nie potrafisz, czy akurat z mięsem?
    Bo można do zmielonego mięsa dodać kapusty kiszonej uduszonej i rozdrobnionej + cebulka duszona i super nadzienie do pierogów.

    #1293387

    kiara

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

    Ja gotuje rosul na kurczaku.Najczesciej mieso przyprawiam,wkladam do naczynia zaroodpornego i zapiekam

    Ania i 20.09.2005

    #1293388

    anaj

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

    Ja robie paszteciki drożdżowe z farszem do barszczu, albo gotuje woreczek ryżu dodaje mięsko, koperek jajko doprawiam i formuje z tego kotleciki panieruje i smaże.

    Ania z bliżniakami

    #1293389

    ilka30

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

    Dzieki za podpowiedzi. Pierogów nigdy nie robiłam, bo nie za bardzo mam dla kogo. Mąż jest okropnym dziwakiem co do jedzenia. „Rzeczy „, które jada można policzyć na palcach u rąk. Synek (4 lata) ma w 90% podobne upodobania kulinarne. Tak więc pierogów z mięsem, jak i wielu innych pyszności, nie chce mi się robić dla samej siebie. Na szczęście moja druga latorośl – córeczka (7,5mies.)- rośnie i razem z nią będziemy rozsmakowywały się w różnych pysznościach.

    Magda, Olaf (11.02.03.) i Nikola (25.06.06.)



    #1293390

    dotina

    kluski z miesem

    Ja czasem jak mam takie mięsko to robie kluszki z tym mięsem.
    Ciasto takie jak na kluski śląskie. Mięsko (+ marchewka z rosołu) przepuszczam przez maszynkę, dodaję sól, pieprz, czasem jakiś ziółek prowansalskich.
    Kluski nadziewam tym mięskiem i gotuję. Do tego ostatnio robiłam sos pieczarkowy z winiar i było pycha. Można tez polać zezłoconą cebulką – jesli ktos lubi.

    Albo mozna zrobic krokiety.

    Doti i

    #1293391

    iwonek

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

    wykorzystuje identycznie:)

    Ninka 2 lata:)

    #1293392

    Anonim

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

    W odpowiedzi na:


    albo zrobic z mieska potrawke -niektorzy to uwiebiaja taki sosik smietanowy do mieska


    i dodać do tego duuuuuuuuużo koperku (ZAWSZE mam w zamrazalniku, zapasy robię w lecie – sos koperkowy wprost uwielbiam 🙂

    Ewa i Krzyś

    #1293393

    ilka30

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

    „Sosik śmietanowo-koperkowy ” to brzmi smakowicie! Tylko nie bardzo wiem jak go zrobić. Kiedyś próbowałam, ale mi nie wyszedł.
    Czy mogłyście mi podpowiedzieć jak zrobić taki sosik? Będę bardzo wdzięczna.



    #1293394

    Anonim

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

    mój najprostszy sposób – gotuję rosół z kurczaka, mięsko obieram z kości; na patelni roztapiam łyżkę masła, dosypuję łyzke mąki i chwilę zasmażam; dodaję trochę rosołu i mieszam, żeby nie zrobiły się grudki, dosypuję posiekany koperek, chwilkę gotuję i dodaję śmietanę (i ewentualnie do smaku odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz);
    i w tak zrobiony sos wrzucam mięsko i potrawka z kurczaka gotowa;
    sos tez swietnie się nadaje do pulpetów

    Ewa i Krzyś

    #1293395

    mlodzia

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

    Zazwyczaj pierożki, mniam mniam…
    Również krokiety, pyzy z mięsem, do sosu z makaronem…
    Lub jeszcze coś inneggo.
    Pozdrawiamy…

    Młodzia-mama Tosi (4lata) , Amelki ( 1,5 r) i Aniołka



    #1293396

    qr-chuck

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

    NIe pomogę, bo u nas takie świeżo ugotowane mięso znika… Mąż i Aśka – kurczak, ja – wołowe… Do tego surówka, marchewka z rosołu lub ogórek kiszony (mąż też chleb) i drugie danie z głowy 😉

    Pozdrawiam,
    Anka

    #1293397

    kulkam

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

    Można zrobić potrawkę – na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać mięsko, puszkę kukurydzy, puszkę fasoli, puszkę pomidorów, doprawić jakimiś ziółkami (np. prowansalskimi lub bazylią), solą, pieprzem i.t.p. i obiadek gotowy 🙂 Można jeszcze dodać ząbek czosnku. Można jeść z ryżem/makaronem/chlebem.

    Zamiast mięsa z zupy można też użyć mielonego.

    Magda z Małgosią (22.05.2005)

    #1293398

    mamaala

    Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

    robie potrawkę: miesko kroje na mniejsze kawałki, wrzucam do rondelka na masełko, dodaję pokrojona marchewkę z rosołu i dolewam trochę samego rosołu (zawsze jeszcze się ze dwie-trzy łyzki wyskrobie ;)), dorzucam zielony gorszek, doprawiam, chwilkę gotuję i potrawka do ryżu czy ziemniaczków gotowa 🙂

    Aga i Ala (10.02.2003)

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 30)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close