Jak wykorzystać mięso z rosołu? Co można z nim zrobić?

To mój odwieczny problem. Cała rodzina uwielbia rosół, ale zawsze mam problem i nie wiem, co zrobić z mięsem wyjętym z rosołu. Zwykle jest to kawałek wołowego i kawałki kurczaka. Odsmażone na patelni nie bardzo pasuje mojej rodzince. Pierogi z mięsem – nigdy nie robiłam i chyba nie potrafię. Więc co jeszcze można zrobić? Proszę, odezwijcie się i dajcie znać, jak wy rozwiązujecie ten “problem”.

26 odpowiedzi na pytanie: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Co można z nim zrobić?

dorotka1 Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie

Możesz zmielić albo drobno posiekać i dodać podsmażonej, drobno-posiekanej cebulki i nadziać tym naleśniki. Dodać wedle uznania szpinak lub pastę pomidorową.

Albo zrobić z mięska potrawkę. Niektórzy uwielbiają taki sosik śmietanowy do mięska.

beamama Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie!

Ja zawsze mięso z rosołu mielę i robię przeróżne nadzienia do “czegoś tam”, np. pierogów, naleśników, lasagne. Można dodać pomidorów z puszki i będzie sos bolonese do spaghetti. Można dodać do ryżu i zrobić risotto.
A pierogów w ogóle nie potrafisz robić czy akurat z mięsem?
Bo można do zmielonego mięsa dodać kapusty kiszonej (uduszonej i rozdrobnionej) + cebulka duszona i super nadzienie do pierogów.

kiara Dodane ponad rok temu,

Re: Pomysł na mięso z rosołu

Ja gotuję rosół na kurczaku. Najczęściej mięso przyprawiam, wkładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam.

anaj Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Ja robię paszteciki drożdżowe z farszem do barszczu. Ewentualnie gotuję woreczek ryżu. Dodaję mięsko, koperek, jajko. Doprawiam i formuję z tego kotleciki. Panieruję i smażę.

ilka30 Dodane ponad rok temu,

Re: Co zrobić z gotowanego mięsa z rosołu?

Dzięki za podpowiedzi. Pierogów nigdy nie robiłam, bo nie za bardzo mam dla kogo. Mąż jest okropnym dziwakiem w kwestii jedzenia. “Rzeczy”, które jada można policzyć na palcach u rąk. Synek (4 lata) ma w 90% podobne upodobania kulinarne do niego. Tak więc pierogów z mięsem, jak i wielu innych pyszności, nie chce mi się robić dla samej siebie. Na szczęście moja druga latorośl – córeczka (7,5 miesiąca) – rośnie i razem z nią będziemy rozsmakowywały się w różnych pysznościach.

dotina Dodane ponad rok temu,

kluski z miesem

Ja czasem jak mam takie mięsko to robie kluszki z tym mięsem.
Ciasto takie jak na kluski śląskie. Mięsko (+ marchewka z rosołu) przepuszczam przez maszynkę, dodaję sól, pieprz, czasem jakiś ziółek prowansalskich.
Kluski nadziewam tym mięskiem i gotuję. Do tego ostatnio robiłam sos pieczarkowy z winiar i było pycha. Można tez polać zezłoconą cebulką – jesli ktos lubi.

Albo mozna zrobic krokiety.

Doti i

Dodane ponad rok temu,

W odpowiedzi na:
Albo zrobić z mięska potrawkę. Niektórzy uwielbiają taki sosik śmietanowy do mięska

i dodać do tego duuuuuuuuużo koperku. ZAWSZE mam w zamrażalniku. Zapasy robię w lecie. Sos koperkowy wprost uwielbiam.

ilka30 Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu?

“Sosik śmietanowo-koperkowy ” to brzmi smakowicie! Tylko nie bardzo wiem, jak go zrobić. Kiedyś próbowałam, ale mi nie wyszedł.
Czy mogłyście mi podpowiedzieć, jak zrobić taki sos? Będę bardzo wdzięczna.

Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie!

Mój najprostszy sposób: Gotuję rosół z kurczaka. Mięsko obieram z kości. Na patelni roztapiam łyżkę masła, dosypuję łyżkę mąki i chwilę zasmażam. Dodaję trochę rosołu i mieszam, żeby nie zrobiły się grudki. Dosypuję posiekany koperek, chwilkę gotuję i dodaję śmietanę oraz ewentualnie (do smaku) odrobinę soku z cytryny, sól, pieprz. W tak zrobiony sos wrzucam mięsko i potrawka z kurczaka gotowa. Taki sos też świetnie nadaje się do pulpetów.

mlodzia Dodane ponad rok temu,

Re: Co zrobić z mięsa z rosołu?

Zazwyczaj robię pierożki – mniam mniam. Czasem również krokiety, pyzy z mięsem lub dodaję go do sosu z makaronem.

qr-chuck Dodane ponad rok temu,

Re: Co zrobić z mięsem z rosołu?

Nie pomogę, bo u nas takie świeżo ugotowane mięso znika. Mąż i córka – kurczak, ja – wołowe. Do tego surówka, marchewka z rosołu lub ogórek kiszony (mąż też chleb) i drugie danie z głowy.

kulkam Dodane ponad rok temu,

Re: Co z mięsa z rosołu?

Można zrobić potrawkę. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać mięsko, puszkę kukurydzy, puszkę fasoli, puszkę pomidorów, doprawić jakimiś ziółkami (np. prowansalskimi lub bazylią), solą, pieprzem itp. i obiadek gotowy. Można jeszcze dodać ząbek czosnku. Można jeść z ryżem/makaronem/chlebem.

Zamiast mięsa z zupy można też użyć mielonego.

mamaala Dodane ponad rok temu,

Re: Co można zrobić z mięsa z rosołu?

Robie potrawkę: mięsko kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do rondelka na masełko, dodaję pokrojoną marchewkę z rosołu i dolewam trochę samego rosołu (zawsze jeszcze się ze dwie, trzy łyżki wyskrobie), dorzucam zielony groszek, doprawiam, chwilkę gotuję i potrawka do ryżu czy ziemniaczków gotowa.

mamaala Dodane ponad rok temu,

Zapomniałam o bardzo ważnej dla mnie rzeczy: na masełko wrzucam jeszcze ze trzy posiekane ząbki czosnku, daje im minutkę i dopiero dokładam mięsko.

pipi1234 Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu?

To kiedyś także był mój problem. Zwłaszcza, że rodzina nie przepada za takim gotowanym mięsem, ani za potrawami z jego wykorzystaniem. I w końcu wpadłam na idealny pomysł! Mięso po prostu mrożę, potem kilka takich porcji przekazuje mamie, a ona robi z tego pierogi. Mniej idealny pomysł, to zrobić te pierogi samemu.

lotos Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradźcie!

Czytam, czytam i oczy mam coraż szerzej. U mnie mięsko z rosołu jest pożerane grupowo, zaborczo, wręcz na wyścigi. Jeszcze gorące jest zjadane przeze mnie, męża i córkę. Jeszcze ZANIM w ogóle ktoś ruszy rosół.

milka302 Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę, poradżcie!

U nas też są “zapisy” na mięsko z rosołu. Każdy je uwielbia. Ja również się zdziwiłam.

joannar Dodane ponad rok temu,

Re: Co zrobić z gotowanego mięsa?

Właśnie miałam napisać, że nie pomogę bo my uwielbiamy gotowane mięsko rosołkowe.

goha Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżc

Dziękuję Ci za ten przepis. Robiłam wczoraj – REWELACJA!!! Oczywiście musiałam dodać więcej niż ząbek czosnku i zjedliśmy z brązowym ryżem. Potrawka bardzo się rozmnożyła, więc mam obiad na dwa dni. Super!

catty Dodane ponad rok temu,

Re: Mięso z rosołu – Wasze przepisy

Ja takie mięsko czasem mielę i daję do pierogów lub naleśników.

Zwykle jednak (najczęściej robię rosół z indyka lub kurczaka) – robię z niego sałatkę:
Mięsko kroję, do tego kukurydza, ananasik i majonez. Jak nie mam ananasa, to czasem dodaję mandarynki i też nam bardzo smakuje!

dna Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Jeżeli chodzi o mięso z kurczaka, to zdradzę Ci genialny przepis na sałatkę.

Sałatka paprykowa
Bierzemy:
– Mięso z kurczaka (gotujemy lub wyjmujemy z rosołu) pokrojone na kawałeczki
– 2-3 woreczki ryżu
– Majonez
– Trochę vegety

Do tego:
Kukurydzę z puszki + 4 czerwone papryki pokrojone w paseczki przesmażamy na patleni – porządnie, aż kukurydza puści sok, a z papryki zejdzie skórka.

Mieszamy i wcinamy. U nas to zawsze jest hit!

Dodane ponad rok temu,

Re: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

Mój mąż lubi mięso wołowe, więc na ogól mi je wyjada. Czasem robione są uszka. Tym jednak zajmuje się babcia.

mamuska01 Dodane ponad rok temu,

Re: Co zrobić z mięsa rosołowego?

Ja gotuję rosół na udkach wtedy je podsmażam na masełku i jemy z ziemniakami i surówką. Lub też podsmażam z cebulą, dodaję rosołku, duszę.. Potem śmietana i koperek. Pycha:)

swgj Dodane ponad rok temu,

RE: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Proszę,poradżcie!

Cześć dziewczyny. Od dawna korzystam z Waszych cudownych przepisów, ale sama nie miałam okazji jakiegoś dopisać.
Wreszcie taka się nadażyła.

Ja wykorzystuję mięsko z rosołu na dwa sposoby:
1. Do ryżu:
kroję drobno mięsko – wrzucam na dużą patelnię, do tego pokrojona cebulka (może być grubo, bo i tak zmięknie), do tego przyprawy: do potraw meksykańskich z Kamisa i Gyros z Kotanyi (wg uznania, ja sypię dużo, bo uwielbiam), troszkę oleju i podsmażam, żeby cebulka się troszkę zeszkliła. Dolewam wody i czekam aż się poddusi (cebulka musi zmięknąć). Zagęszczam mąką, dorzucam trochę ketchupu – też wg uznania i na koniec wrzucam czerwoną fasolę z puszki- odsączoną i wypłukaną.
Jak gotuję ryż to wsypuję trochę curry.
Uwielbiam tę wersję.

2. Do makaronu:
Podobnie jak do ryżu, tylko inne przyprawy – papryka słodka, trochę soli, pieprzu i zamiast fasoli, wypłukaną z octu pokrojoną drobno paprykę konserwową, którą wrzucamy zaraz przed dolaniem wody.

Dodane ponad rok temu,

To ja jeszcze dopiszę, że ostatnio z mięsa (zazwyczaj drób) robię galaretkę z kurczaka

ciapa Dodane ponad rok temu,

Moja teściowa robi z mięska rosołowego wspaniały pasztet

Znasz odpowiedź na pytanie: Jak wykorzystać mięso z rosołu? Co można z nim zrobić??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasze zdjęcia
Pierwszy krzyk Stephanie (filmik)
Dziewczyny, to jest filmik z porodu Stephanie ... tesciowa krecila, a ze obslugi kamery nauczyla sie na kilka minut przed porodem ... well, widac co widac, czyli nic, ale za
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Isoprinosine
Czy znacie może ten lek? Mój synek dostał go ostatnio, kiedy po raz trzeci od półtora miesiąca trafiliśmy do lekarza, pierwsze dwa razy- dostał antybiotyki, tym razem pani doktor stwierdziła,
Czytaj dalej