Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
  • #55484

    malosia

    No wlasnie mi sie gotuje w przyprawach….ale co dalej???Podsmazyc ja czy jesc ugotowana???Prosze o podpowiedz. Jesli ktoras z Was ma jakis przepis od podstaw to tez poprosz przyda sie na przyszlosc ; ) Pozdrowionka!!!!

    Malgosia i Maksio (27.03.2003)

    #708681

    ika

    Re: Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???

    Jest parę sposobów – najlepiej smakuje chyba taka ugotowana – i też mam dwa sposoby
    1. gotujesz ponad 2 godziny z wegetą, potem dodajerz jarzynki. Po 3 godzinach powinna juz być mięciutka. Podajesz z musztardą i / lub chrzanem
    2. gotujesz jak wyżej ale jeszcze z kapustą kiszoną – jak kapuśniak. Dodajesz listek laurowy ze 3 – 4 ziela angielskie. Czas – jak wyżej. Pod koniec mozesz też dodać jarzynki i wtedy zrobisz sobie dwa dania – golonkę a na pierwsze kapuśniak. W kapuśniaku golonka nabiera nieco innego smaku a mięso dzieki kwasowi jest kruche i delikatne.
    3. sposób ti pieczenie w piekarniku – ale powiem szczerze, ze miesko jest troszkę twardsze. Trzeba nasmarować solą, ( mozna wegetą) dodać wody mozna pokrojone w kostkę warzywa i wstawić do piekarnika pod przykryciem na jakieś 180 stopni na ajkieś 3 godziny ( trzeba bedzie przerócić z raz co najmniej)
    i tyle..
    Mój maż uwielbia golonkę, a poniważ jest szczupły może sobie na to uwielbianie pozwolić. Najbardziej lubi ja na sposób pierwszy..
    Pozdrawiam serdecznie

    ika z Igorem



    #708682

    kasia73

    Re: Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???

    Ja robię golonkę w piwie.

    Golonkę gotuję ok. 20 min (wkladam do wrzątku). Następnie wyjmuję ją i nacieram wymieszanym: majerankiem, papryką, zmielonym zielem angielskim, pieprzem, solą i listkiem laurowym. Tak natartą golonkę odstawiam na parę minut, po czym obtaczam ją w mące i obsmażam (najlepiej patelnię przykryć pokrywką bo ostatnio robilam golonke przed przyjściem gości i cala kuchnia łącznie ze mną opryskana była tłuszczem tak strzelalo z patelni).
    Golonkę przekładam do brytfanny lub innego naczynia, dodaję do niej drobno pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę) i duszę przykrytą ok. godzinę. Co jakiś czas podlewam golonkę piwem az zrobi się miękka.

    Ostatnio golonkę tylko podgotowalam (20 min) w osolonej wodzie i pieklam w piekarniku była pyszna i mięciutka.

    Podaję z musztardą lub ćwikłą.

    pozdrawiam,

    Kaśka z Natalką (19.02.97r.) i Paulinką (20.08.04r.)

Postów wyświetlanych: 3 - od 1 do 3 (wszystkich: 3)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close