Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???

No wlasnie mi sie gotuje w przyprawach….ale co dalej???Podsmazyc ja czy jesc ugotowana???Prosze o podpowiedz. Jesli ktoras z Was ma jakis przepis od podstaw to tez poprosz przyda sie na przyszlosc ; ) Pozdrowionka!!!!

Malgosia i Maksio (27.03.2003)

2 odpowiedzi na pytanie: Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???

ika Dodane ponad rok temu,

Re: Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???

Jest parę sposobów – najlepiej smakuje chyba taka ugotowana – i też mam dwa sposoby
1. gotujesz ponad 2 godziny z wegetą, potem dodajerz jarzynki. Po 3 godzinach powinna juz być mięciutka. Podajesz z musztardą i / lub chrzanem
2. gotujesz jak wyżej ale jeszcze z kapustą kiszoną – jak kapuśniak. Dodajesz listek laurowy ze 3 – 4 ziela angielskie. Czas – jak wyżej. Pod koniec mozesz też dodać jarzynki i wtedy zrobisz sobie dwa dania – golonkę a na pierwsze kapuśniak. W kapuśniaku golonka nabiera nieco innego smaku a mięso dzieki kwasowi jest kruche i delikatne.
3. sposób ti pieczenie w piekarniku – ale powiem szczerze, ze miesko jest troszkę twardsze. Trzeba nasmarować solą, ( mozna wegetą) dodać wody mozna pokrojone w kostkę warzywa i wstawić do piekarnika pod przykryciem na jakieś 180 stopni na ajkieś 3 godziny ( trzeba bedzie przerócić z raz co najmniej)
i tyle..
Mój maż uwielbia golonkę, a poniważ jest szczupły może sobie na to uwielbianie pozwolić. Najbardziej lubi ja na sposób pierwszy..
Pozdrawiam serdecznie

ika z Igorem

kasia73 Dodane ponad rok temu,

Re: Jak zrobic dobra golonke wieprzowa???

Ja robię golonkę w piwie.

Golonkę gotuję ok. 20 min (wkladam do wrzątku). Następnie wyjmuję ją i nacieram wymieszanym: majerankiem, papryką, zmielonym zielem angielskim, pieprzem, solą i listkiem laurowym. Tak natartą golonkę odstawiam na parę minut, po czym obtaczam ją w mące i obsmażam (najlepiej patelnię przykryć pokrywką bo ostatnio robilam golonke przed przyjściem gości i cala kuchnia łącznie ze mną opryskana była tłuszczem tak strzelalo z patelni).
Golonkę przekładam do brytfanny lub innego naczynia, dodaję do niej drobno pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę) i duszę przykrytą ok. godzinę. Co jakiś czas podlewam golonkę piwem az zrobi się miękka.

Ostatnio golonkę tylko podgotowalam (20 min) w osolonej wodzie i pieklam w piekarniku była pyszna i mięciutka.

Podaję z musztardą lub ćwikłą.

pozdrawiam,

Kaśka z Natalką (19.02.97r.) i Paulinką (20.08.04r.)

Znasz odpowiedź na pytanie: Jak zrobic dobra golonke wieprzowa????

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jedno- i dwulatki
Obłęd babci
Jakie babcie są , ogólnie każdy wie , ale niektóre prześcigają sie w tym jak dogodzić wnukom . Oto krótka historyjka o jednej z nich ( nie jest to babcia Olgusi
Czytaj dalej
Książka kucharska
pyszna zapiekanka makaronowa z szynką
Dla nas to porcja na 2 osoby, czas przygotowania ok. 15 min., zapiekanie ok. 40 min. [b]Składniki[/b]: -ok. 200g makaronu, najlepiej świderki -15-10 dkg groszku mrożonego -15-20 dkg szynki najlepiej gotowanej -1 nieduża cebula -2 jajka
Czytaj dalej