jak zrobić frytki…

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)
  • Autor
    Wpisy
  • #96253

    morena

    … bez oleju?

    Chodzi mi o takie domowe – czy jak pokroję ziemniaki w paski i wrzucę do piekarnika, to coś z tego wyjdzie? Może najpierw je trochę podgotować? Da się to w ogóle zrobić? – bo we wszystkich przepisach widzę tylko ten jeden sposób – smażenie w głębokim oleju…

    #2137304

    vanis

    a może zamiast oleju oliwa z oliwek lub masło ? i tak trochę tylko pokropić je przed włożeniem do piekarnika, i może najpierw pod przykryciem, żeby zmiękły a później zdjąć przykrycie i zarumienić tylko .. 🙂
    bo takie na sucho to chyba nie za bardzo ..



    #2137305

    qr-chuck

    Zamieszczone przez morena
    … bez oleju?

    Chodzi mi o takie domowe – czy jak pokroję ziemniaki w paski i wrzucę do piekarnika, to coś z tego wyjdzie? Może najpierw je trochę podgotować? Da się to w ogóle zrobić? – bo we wszystkich przepisach widzę tylko ten jeden sposób – smażenie w głębokim oleju…

    A musisz frytki? Może pozawijaj ziemniaki w folię aluminiową i wrzuć do piekarnika? Z kefirem, masełkiem – mniam 😀
    Albo pokrój w plasterki w naczyniu żaroodpornym, pomaziaj oliwą z oliwek, przesyp ziołami (prowansalskie rules) i zapiecz…
    A frytki najlepsze są dwukrotnie smażone – najpierw w niezbyt gorącym oleju „gotuje się”, potem odcedza, przechładza i ponownie wrzuca na krótko na bardzo gorący olej – mniam mniam 😀

    #2137306

    agakaster

    domowe frytki duzo zyskaj na smaku jak porzed usmazenien namoczy sie je w wodzie z cukrem.
    a co do piczonych ziemniakow to ja cale w upinkach posypuje czonkiem i zawijam w folie i do piekarnika.
    zapiekanka z ziemniakow
    ziemniaki surowe pokrojone w plastry na to cebukla i brzuch sol pierz i czosnek do ulozone warstwowo w naczyniu zarodpornym i do piekarnika

    #2137307

    joannar

    Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
    Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
    Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

    #2137308

    kokunia

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
    Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
    Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

    Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru:Hura!::Hura!::Hura!:



    #2137309

    pasiasta

    A ile te ziemniaczki muszą posiedzieć w piekarniku???

    #2137310

    joannar

    Zamieszczone przez kokunia
    Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru:Hura!::Hura!::Hura!:

    😮

    #2137311

    joannar

    Zamieszczone przez Kasiasta
    A ile te ziemniaczki muszą posiedzieć w piekarniku???

    Ja wstawiam do zimnego piekarnika. Prócz ciast to wszystko wstawiam do zimnego piekarnika, to się nagrzewa razem z piekarnikiem 🙂
    Zatem jak wstawię i nastawiam na 180 st, to tak po około 30-40 minutach powinny być dobre, ale trzeba patrzeć. Skórka ma być chrupiąca, taka porządnie zarumieniona. Porządnie 🙂
    Można też nastawić na 150 st i piec dłużej, a na końcu dogrzać, żeby się wierzch chrupiący zrobił. 🙂
    Smacznego 🙂

    #2137312

    morena

    W końcu zrobiłam pokrojone w plastry, posypałam trochę przyprawą czosnkową, polałam oliwą i upiekłam… Wyszły jako tako 😉

    Dzięki dziewczyny 🙂



    #2137313

    ciapa

    takie piekarnikowe to kupuje
    nie wyszły mi nigdy ani domowe zeiemniaki z piekarnika ani frytki 🙁

    #2137314

    pasiasta

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja wstawiam do zimnego piekarnika. Prócz ciast to wszystko wstawiam do zimnego piekarnika, to się nagrzewa razem z piekarnikiem 🙂
    Zatem jak wstawię i nastawiam na 180 st, to tak po około 30-40 minutach powinny być dobre, ale trzeba patrzeć. Skórka ma być chrupiąca, taka porządnie zarumieniona. Porządnie 🙂
    Można też nastawić na 150 st i piec dłużej, a na końcu dogrzać, żeby się wierzch chrupiący zrobił. 🙂
    Smacznego 🙂

    Dziękować, wypróbuję na pewno:Kciuki:

    Zamieszczone przez ciapa
    takie piekarnikowe to kupuje
    nie wyszły mi nigdy ani domowe zeiemniaki z piekarnika ani frytki 🙁

    Domowe fryty mi wychodzą, ale za dużo z nimi krojenia:Hyhy:



    #2137315

    gotka

    Zamieszczone przez kokunia
    Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru:Hura!::Hura!::Hura!:

    Moim też:D

    #2137316

    dorota27

    Zamieszczone przez JoannaR
    Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
    Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
    Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

    robie bardzo podobnie..czesciej z czerwonych malych ziemniakow…kroje w cwiartki, dodaje odrobine oleju, suszonych ziol, soli, mieszam, ukladam na blasze, pieke na zloty kolor

    tradycyjne frytki przed smarzeniem wkladam na sito i przelewam wrzatkiem, sa bardziej chrupiace

    czesto tez podgotowuje pokrojone w wieksza kostke ziemniaki, a potem wrzucam na krotko na rozgrzany tluszcz..prawie zawsze dodaje jakies ziola..np tymianek, rozmaryn, lub wloska mieszanke itp

    #2137317

    janeczka29

    ja to już sobie dawno odpuściłam krojenie frytek z ziemniaków – za dużo roboty i nie wychodziły mi za bardzo. ja frytki kupuję – najczęściej McCaina, bo mojej rodzince najlepiej smakują. Piekę w piekarniku, nagrzanym do 150 stopni, lekko skropione olejem i wychodzą super. ciekawa jestem, jak smakują te łódeczki z McCaina, bo podobno też takie są w sprzedaży. a może ktoś już robił?

Postów wyświetlanych: 15 - od 1 do 15 (wszystkich: 22)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close