jak zrobić frytki…

… bez oleju?

Chodzi mi o takie domowe – czy jak pokroję ziemniaki w paski i wrzucę do piekarnika, to coś z tego wyjdzie? Może najpierw je trochę podgotować? Da się to w ogóle zrobić? – bo we wszystkich przepisach widzę tylko ten jeden sposób – smażenie w głębokim oleju…

21 odpowiedzi na pytanie: jak zrobić frytki…

vanis2008-10-27 12:07:35

a może zamiast oleju oliwa z oliwek lub masło ? i tak trochę tylko pokropić je przed włożeniem do piekarnika, i może najpierw pod przykryciem, żeby zmiękły a później zdjąć przykrycie i zarumienić tylko .. 🙂
bo takie na sucho to chyba nie za bardzo ..

qr-chuck2008-10-27 12:20:09

Zamieszczone przez morena:… bez oleju?

Chodzi mi o takie domowe – czy jak pokroję ziemniaki w paski i wrzucę do piekarnika, to coś z tego wyjdzie? Może najpierw je trochę podgotować? Da się to w ogóle zrobić? – bo we wszystkich przepisach widzę tylko ten jeden sposób – smażenie w głębokim oleju…

A musisz frytki? Może pozawijaj ziemniaki w folię aluminiową i wrzuć do piekarnika? Z kefirem, masełkiem – mniam 😀
Albo pokrój w plasterki w naczyniu żaroodpornym, pomaziaj oliwą z oliwek, przesyp ziołami (prowansalskie rules) i zapiecz…
A frytki najlepsze są dwukrotnie smażone – najpierw w niezbyt gorącym oleju “gotuje się”, potem odcedza, przechładza i ponownie wrzuca na krótko na bardzo gorący olej – mniam mniam 😀

agakaster2008-10-27 13:45:56

domowe frytki duzo zyskaj na smaku jak porzed usmazenien namoczy sie je w wodzie z cukrem.
a co do piczonych ziemniakow to ja cale w upinkach posypuje czonkiem i zawijam w folie i do piekarnika.
zapiekanka z ziemniakow
ziemniaki surowe pokrojone w plastry na to cebukla i brzuch sol pierz i czosnek do ulozone warstwowo w naczyniu zarodpornym i do piekarnika

joannar2008-10-27 13:58:49

Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

kokunia2008-10-27 16:03:02

Zamieszczone przez JoannaR:Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru:Hura!::Hura!::Hura!:

pasiasta2008-10-27 18:17:37

A ile te ziemniaczki muszą posiedzieć w piekarniku???

joannar2008-10-27 19:13:26

Zamieszczone przez kokunia:Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru:Hura!::Hura!::Hura!:

😮

joannar2008-10-27 19:15:28

Zamieszczone przez Kasiasta:A ile te ziemniaczki muszą posiedzieć w piekarniku???

Ja wstawiam do zimnego piekarnika. Prócz ciast to wszystko wstawiam do zimnego piekarnika, to się nagrzewa razem z piekarnikiem 🙂
Zatem jak wstawię i nastawiam na 180 st, to tak po około 30-40 minutach powinny być dobre, ale trzeba patrzeć. Skórka ma być chrupiąca, taka porządnie zarumieniona. Porządnie 🙂
Można też nastawić na 150 st i piec dłużej, a na końcu dogrzać, żeby się wierzch chrupiący zrobił. 🙂
Smacznego 🙂

morena2008-10-27 19:23:51

W końcu zrobiłam pokrojone w plastry, posypałam trochę przyprawą czosnkową, polałam oliwą i upiekłam… Wyszły jako tako 😉

Dzięki dziewczyny 🙂

ciapa2008-10-27 20:21:01

takie piekarnikowe to kupuje
nie wyszły mi nigdy ani domowe zeiemniaki z piekarnika ani frytki 🙁

pasiasta2008-10-27 20:41:50

Zamieszczone przez JoannaR:Ja wstawiam do zimnego piekarnika. Prócz ciast to wszystko wstawiam do zimnego piekarnika, to się nagrzewa razem z piekarnikiem 🙂
Zatem jak wstawię i nastawiam na 180 st, to tak po około 30-40 minutach powinny być dobre, ale trzeba patrzeć. Skórka ma być chrupiąca, taka porządnie zarumieniona. Porządnie 🙂
Można też nastawić na 150 st i piec dłużej, a na końcu dogrzać, żeby się wierzch chrupiący zrobił. 🙂
Smacznego 🙂

Dziękować, wypróbuję na pewno:Kciuki:

Zamieszczone przez ciapa:takie piekarnikowe to kupuje
nie wyszły mi nigdy ani domowe zeiemniaki z piekarnika ani frytki 🙁

Domowe fryty mi wychodzą, ale za dużo z nimi krojenia:Hyhy:

gotka2008-10-28 22:41:37

Zamieszczone przez kokunia:Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru:Hura!::Hura!::Hura!:

Moim też:D

dorota272008-10-31 01:33:40

Zamieszczone przez JoannaR:Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

robie bardzo podobnie..czesciej z czerwonych malych ziemniakow…kroje w cwiartki, dodaje odrobine oleju, suszonych ziol, soli, mieszam, ukladam na blasze, pieke na zloty kolor

tradycyjne frytki przed smarzeniem wkladam na sito i przelewam wrzatkiem, sa bardziej chrupiace

czesto tez podgotowuje pokrojone w wieksza kostke ziemniaki, a potem wrzucam na krotko na rozgrzany tluszcz..prawie zawsze dodaje jakies ziola..np tymianek, rozmaryn, lub wloska mieszanke itp

janeczka292009-09-04 20:54:02

ja to już sobie dawno odpuściłam krojenie frytek z ziemniaków – za dużo roboty i nie wychodziły mi za bardzo. ja frytki kupuję – najczęściej McCaina, bo mojej rodzince najlepiej smakują. Piekę w piekarniku, nagrzanym do 150 stopni, lekko skropione olejem i wychodzą super. ciekawa jestem, jak smakują te łódeczki z McCaina, bo podobno też takie są w sprzedaży. a może ktoś już robił?

gobin2009-10-31 11:30:59

na sucho nie wyjdzie, bo ziemniak toporny jakiś, możesz za to je posypać przyprawą do ziemniaków, czosnkiem sypki i oliwę z oliwek dodać i zapiec, im dłużej tym bardizej się robią zapiekane. Ja tak robię ziemniaczki w kawałkach.

Nie lubię tłustych frytek dlatego po usmażeniu wkładam je w ręcznik papierowy i odtłuszczam, może to nie rewelacja ale na pewno jest mniej tłuszczu.

bocian2012009-11-02 21:07:52

Widziałam w tv jak robili ubili widelcem białko nie na sztywno ale wiecie taką pianę,ziemniki pokroili wlali to białko wymieszali ręka na blachę posypali ziołami i do piekarnika
Wyglądały fajnie ale nie próbowałam

gobin2009-11-03 07:53:07

Zamieszczone przez janeczka29:ja to już sobie dawno odpuściłam krojenie frytek z ziemniaków – za dużo roboty i nie wychodziły mi za bardzo. ja frytki kupuję – najczęściej McCaina, bo mojej rodzince najlepiej smakują. Piekę w piekarniku, nagrzanym do 150 stopni, lekko skropione olejem i wychodzą super. ciekawa jestem, jak smakują te łódeczki z McCaina, bo podobno też takie są w sprzedaży. a może ktoś już robił?

a mnie jakoś nie podchodzą te kupne, są takie hmm mniej smaczne, wolę ziemniaki sama smażyć

qr-chuck2009-11-03 08:47:42

Zamieszczone przez gobin:a mnie jakoś nie podchodzą te kupne, są takie hmm mniej smaczne, wolę ziemniaki sama smażyć

Właśnie wczoraj wyczytałam, żeby nie kupować gotowych frytek bo zawierają najgorszy, utwardzony tłuszcz roślinny – po podgrzaniu i zmieszaniu z ziemniakiem rakotwórczy…

Mnie też gotowce smakowo nie podchodzą… Nie przepadam za frytkami, ale jak już mam ochotę to nic nie zastąpi takich domowych, podwójnie smażonych 🙂

m-ania2009-11-03 08:52:43

Ja mam taki przepis:

1. Piec nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować olejem rzepakowym (1 i 1/2 łyżki)
2. Ziemniaki (2 szt.) pociąć na frytki, osuszyć
3. Roztrzepać w naczyniu białka z 2 jajek do uzyskania piany i dodać do niej ziemniaki pokrojone na frytki, tak żeby dokładnie się oblepiły
4. Na blasze ułożyć frytki pojedyńczą warstwą, w odstępach, żeby się nie zlepiały
5. Piec ok 30-35 min, aż na zewnątrz owstanie chrupiąca skorupka
6. Przyprawić solą i pieprzem

qr-chuck2009-11-03 08:54:22

Zamieszczone przez Pimpka:Ja mam taki przepis:

1. Piec nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować olejem rzepakowym (1 i 1/2 łyżki)
2. Ziemniaki (2 szt.) pociąć na frytki, osuszyć
3. Roztrzepać w naczyniu białka z 2 jajek do uzyskania piany i dodać do niej ziemniaki pokrojone na frytki, tak żeby dokładnie się oblepiły
4. Na blasze ułożyć frytki pojedyńczą warstwą, w odstępach, żeby się nie zlepiały
5. Piec ok 30-35 min, aż na zewnątrz owstanie chrupiąca skorupka
6. Przyprawić solą i pieprzem

Jedno białko przypada na jednego ziemniaka?

m-ania2009-11-03 09:02:11

Zamieszczone przez kurczak:Jedno białko przypada na jednego ziemniaka?

Tak mi z tego przepisu wynika. Jeszcze go nie wypróbowałam, dopiero się przymierzam. Ciekawa jestem jakie wyjdą:)

Znasz odpowiedź na pytanie: jak zrobić frytki…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Tematy, których nie znalazłam w forum
renta po zmarłym ojcu ...krótko,pytania?
sytuacja wyglada tak . Jest matka, dziecko 8lat , maż i ojciec dziecka matka jest meżatką , a dziecko miało innego ojca niż mąż matki, w tej chwili matka z córką
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Gdy mało waży
...co robić ? Jasiek ma 4,5 roku, waży 16 kg ma 110 cm wzrostu. Martwi mnie, że od dłuższego czasu nie przybiera na wadze. Na bilansie 2 latka miał 12,3
Czytaj dalej