jak zrobić frytki…

… bez oleju?

Chodzi mi o takie domowe – czy jak pokroję ziemniaki w paski i wrzucę do piekarnika, to coś z tego wyjdzie? Może najpierw je trochę podgotować? Da się to w ogóle zrobić? – bo we wszystkich przepisach widzę tylko ten jeden sposób – smażenie w głębokim oleju…

21 odpowiedzi na pytanie: jak zrobić frytki…

  1. a może zamiast oleju oliwa z oliwek lub masło? i tak trochę tylko pokropić je przed włożeniem do piekarnika, i może najpierw pod przykryciem, żeby zmiękły a później zdjąć przykrycie i zarumienić tylko.. 🙂
    bo takie na sucho to chyba nie za bardzo..

    • Zamieszczone przez morena
      … bez oleju?

      Chodzi mi o takie domowe – czy jak pokroję ziemniaki w paski i wrzucę do piekarnika, to coś z tego wyjdzie? Może najpierw je trochę podgotować? Da się to w ogóle zrobić? – bo we wszystkich przepisach widzę tylko ten jeden sposób – smażenie w głębokim oleju…

      A musisz frytki? Może pozawijaj ziemniaki w folię aluminiową i wrzuć do piekarnika? Z kefirem, masełkiem – mniam 😀
      Albo pokrój w plasterki w naczyniu żaroodpornym, pomaziaj oliwą z oliwek, przesyp ziołami (prowansalskie rules) i zapiecz…
      A frytki najlepsze są dwukrotnie smażone – najpierw w niezbyt gorącym oleju “gotuje się”, potem odcedza, przechładza i ponownie wrzuca na krótko na bardzo gorący olej – mniam mniam 😀

      • domowe frytki duzo zyskaj na smaku jak porzed usmazenien namoczy sie je w wodzie z cukrem.
        a co do piczonych ziemniakow to ja cale w upinkach posypuje czonkiem i zawijam w folie i do piekarnika.
        zapiekanka z ziemniakow
        ziemniaki surowe pokrojone w plastry na to cebukla i brzuch sol pierz i czosnek do ulozone warstwowo w naczyniu zarodpornym i do piekarnika

        • Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
          Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
          Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

          • Zamieszczone przez JoannaR
            Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
            Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
            Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

            Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru

            • A ile te ziemniaczki muszą posiedzieć w piekarniku???

              • Zamieszczone przez kokunia
                Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru

                😮

                • Zamieszczone przez Kasiasta
                  A ile te ziemniaczki muszą posiedzieć w piekarniku???

                  Ja wstawiam do zimnego piekarnika. Prócz ciast to wszystko wstawiam do zimnego piekarnika, to się nagrzewa razem z piekarnikiem 🙂
                  Zatem jak wstawię i nastawiam na 180 st, to tak po około 30-40 minutach powinny być dobre, ale trzeba patrzeć. Skórka ma być chrupiąca, taka porządnie zarumieniona. Porządnie 🙂
                  Można też nastawić na 150 st i piec dłużej, a na końcu dogrzać, żeby się wierzch chrupiący zrobił. 🙂
                  Smacznego 🙂

                  • W końcu zrobiłam pokrojone w plastry, posypałam trochę przyprawą czosnkową, polałam oliwą i upiekłam… Wyszły jako tako 😉

                    Dzięki dziewczyny 🙂

                    • takie piekarnikowe to kupuje
                      nie wyszły mi nigdy ani domowe zeiemniaki z piekarnika ani frytki 🙁

                      • Zamieszczone przez JoannaR
                        Ja wstawiam do zimnego piekarnika. Prócz ciast to wszystko wstawiam do zimnego piekarnika, to się nagrzewa razem z piekarnikiem 🙂
                        Zatem jak wstawię i nastawiam na 180 st, to tak po około 30-40 minutach powinny być dobre, ale trzeba patrzeć. Skórka ma być chrupiąca, taka porządnie zarumieniona. Porządnie 🙂
                        Można też nastawić na 150 st i piec dłużej, a na końcu dogrzać, żeby się wierzch chrupiący zrobił. 🙂
                        Smacznego 🙂

                        Dziękować, wypróbuję na pewno

                        Zamieszczone przez ciapa
                        takie piekarnikowe to kupuje
                        nie wyszły mi nigdy ani domowe zeiemniaki z piekarnika ani frytki 🙁

                        Domowe fryty mi wychodzą, ale za dużo z nimi krojenia

                        • Zamieszczone przez kokunia
                          Joasiu-jesteś moim kulinarnym guru

                          Moim też:D

                          • Zamieszczone przez JoannaR
                            Ja robię takie a’la frytki z piekarnika.
                            Surowe ziemniaczki kroję albo w kosteczkę albo paski, polewam odrobiną oleju, żeby się nie sklejały, ale naprawdę troszkę, takie posmarowanie. Mieszam całość, posypuję paprykową przyprawą do frytek i znów mieszam. I siup do piekarnika. Nie są może super extra chrupiące jak te z głębokiego tłuszczu ale uważam, że zdecydowanie lepiej smakują. Nie czuć tego tłuszczu.
                            Tak samo możesz zrobić frytki z selera, kalarepy, rzepy. Pyszne!!!

                            robie bardzo podobnie..czesciej z czerwonych malych ziemniakow…kroje w cwiartki, dodaje odrobine oleju, suszonych ziol, soli, mieszam, ukladam na blasze, pieke na zloty kolor

                            tradycyjne frytki przed smarzeniem wkladam na sito i przelewam wrzatkiem, sa bardziej chrupiace

                            czesto tez podgotowuje pokrojone w wieksza kostke ziemniaki, a potem wrzucam na krotko na rozgrzany tluszcz..prawie zawsze dodaje jakies ziola.. Np tymianek, rozmaryn, lub wloska mieszanke itp

                            • ja to już sobie dawno odpuściłam krojenie frytek z ziemniaków – za dużo roboty i nie wychodziły mi za bardzo. ja frytki kupuję – najczęściej McCaina, bo mojej rodzince najlepiej smakują. Piekę w piekarniku, nagrzanym do 150 stopni, lekko skropione olejem i wychodzą super. ciekawa jestem, jak smakują te łódeczki z McCaina, bo podobno też takie są w sprzedaży. a może ktoś już robił?

                              • na sucho nie wyjdzie, bo ziemniak toporny jakiś, możesz za to je posypać przyprawą do ziemniaków, czosnkiem sypki i oliwę z oliwek dodać i zapiec, im dłużej tym bardizej się robią zapiekane. Ja tak robię ziemniaczki w kawałkach.

                                Nie lubię tłustych frytek dlatego po usmażeniu wkładam je w ręcznik papierowy i odtłuszczam, może to nie rewelacja ale na pewno jest mniej tłuszczu.

                                • Widziałam w tv jak robili ubili widelcem białko nie na sztywno ale wiecie taką pianę, ziemniki pokroili wlali to białko wymieszali ręka na blachę posypali ziołami i do piekarnika
                                  Wyglądały fajnie ale nie próbowałam

                                  • Zamieszczone przez janeczka29
                                    ja to już sobie dawno odpuściłam krojenie frytek z ziemniaków – za dużo roboty i nie wychodziły mi za bardzo. ja frytki kupuję – najczęściej McCaina, bo mojej rodzince najlepiej smakują. Piekę w piekarniku, nagrzanym do 150 stopni, lekko skropione olejem i wychodzą super. ciekawa jestem, jak smakują te łódeczki z McCaina, bo podobno też takie są w sprzedaży. a może ktoś już robił?

                                    a mnie jakoś nie podchodzą te kupne, są takie hmm mniej smaczne, wolę ziemniaki sama smażyć

                                    • Zamieszczone przez gobin
                                      a mnie jakoś nie podchodzą te kupne, są takie hmm mniej smaczne, wolę ziemniaki sama smażyć

                                      Właśnie wczoraj wyczytałam, żeby nie kupować gotowych frytek bo zawierają najgorszy, utwardzony tłuszcz roślinny – po podgrzaniu i zmieszaniu z ziemniakiem rakotwórczy…

                                      Mnie też gotowce smakowo nie podchodzą… Nie przepadam za frytkami, ale jak już mam ochotę to nic nie zastąpi takich domowych, podwójnie smażonych 🙂

                                      • Ja mam taki przepis:

                                        1. Piec nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować olejem rzepakowym (1 i 1/2 łyżki)
                                        2. Ziemniaki (2 szt.) pociąć na frytki, osuszyć
                                        3. Roztrzepać w naczyniu białka z 2 jajek do uzyskania piany i dodać do niej ziemniaki pokrojone na frytki, tak żeby dokładnie się oblepiły
                                        4. Na blasze ułożyć frytki pojedyńczą warstwą, w odstępach, żeby się nie zlepiały
                                        5. Piec ok 30-35 min, aż na zewnątrz owstanie chrupiąca skorupka
                                        6. Przyprawić solą i pieprzem

                                        • Zamieszczone przez Pimpka
                                          Ja mam taki przepis:

                                          1. Piec nagrzać do 200 stopni. Blachę do pieczenia wysmarować olejem rzepakowym (1 i 1/2 łyżki)
                                          2. Ziemniaki (2 szt.) pociąć na frytki, osuszyć
                                          3. Roztrzepać w naczyniu białka z 2 jajek do uzyskania piany i dodać do niej ziemniaki pokrojone na frytki, tak żeby dokładnie się oblepiły
                                          4. Na blasze ułożyć frytki pojedyńczą warstwą, w odstępach, żeby się nie zlepiały
                                          5. Piec ok 30-35 min, aż na zewnątrz owstanie chrupiąca skorupka
                                          6. Przyprawić solą i pieprzem

                                          Jedno białko przypada na jednego ziemniaka?

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: jak zrobić frytki…

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general