Jak zrobić pysznego mintaja

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)
  • Autor
    Wpisy
  • #59576

    ankapeka

    Macie może jakiś fajny pomysł na mrożonego mintaja. Bo mam go sporo a już mi się znudził ciągle tak samo. Czyli w mące jajku i bułce. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Ania

    #760872

    usianka

    Re: Jak zrobić pysznego mintaja

    rozmrozic, skropic cytryną, posypac ziołami wedle uznania (np. przyprawa do ryb, koperek), przelozyc na folie aluminiowa, troche maselka, zawinac i do piekarnika. Pod koniec pieczenia odwinąc. Do tego ziemniaczki i kapustka kiszona – Emilka uwielbia. Lekkostrawne, dobre dla dziecka.

    Mozna tez zrobic zapiekanke rybną, ale przepisu nie pamietam (cos z pomidorami, czosnkiem i cebulką).

    Ula – mama Emilki (4.XI.2003)



    #760873

    iwona-m

    oto przepis na mintaja inaczej – latwy, a smak….

    Potrzebujesz:
    mintaja – filet – 1 opakowanie
    zielony ogórek – jeden długi lub 2 krótkie
    Ser żółty – ok 20 30 dkg.
    sok z cytryny, przyprawa do ryb, sól, pieprz, olej

    Rybę rozmrażamy i osuszamy ( np. w ręczniku papierowym ). Kroimy na mniejsze kawałki ( np. Filet na 3 części ). Na dno naczynia żaroodpornego układamy filety, skrapiamy cytrynką, posypujemy przyprawą do ryb, troszkę soli i pieprzu ( polecam biały lub kolorowy), troszkę oleju ( około 2-3 łyżek. Na filety układamy pokrojonego w plasterki ogórka ( uwaga!!! ze skórką!!! ). Na to wszystko kładziemy starkowany ser żółty… ok 20 dkg, tak by wszytsko byo dokładnie przykryte na grubość ok 2 cm. oczywiście czym więcej sera tym lepiej. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika 170 stopni, około pół godzinki.
    Pod koniec pieczenia możesz odkryć naczynie, ale nie jest to konieczne. Najważniejsze by ryba była dobrze osuszona, bo w innym wypadku stworzy Ci się dużo niepotrzebnego sosu. Gwarantuję, że będzie smakowało.

    pozdrawiam i życzę smacznego


    Iwona i Kuba 06 06 04

    #760874

    dna

    Mintaj w sosie koperkowym

    skladniki:
    Mintaj
    koperek
    smietanka slodka

    mintaja solisz, pieprzysz ukladasz w naczyniu zaroodpornym, polewasz smietanka i duza iloscia koperku, znowu warstwa mintaja, smietanka i koperek:) piec w 180st jakies 50min, moze troche dluzej:)

    PRZEPYSZNE

    Dana&Gabi 23.09.03

Postów wyświetlanych: 4 - od 1 do 4 (wszystkich: 4)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close