jaka konsystencja ciasta drożdżowego?

Robiłam wg przepisu na bułeczki z książki kucharskiej – no i wyszło takie strasznie klejące, ledwo dało się formować… Z trudem kulki z tego zlepiłam ;).
Po upieczeniu całkiem dobre, ale bezkształtne… A mi się marzą rogaliki, precelki, gniazdka z owocami ;)… I jeszcze – jak to napchać, żeby wyszły z nadzieniem?

Macie może jakiś przepis, żeby wyszło ładne (głównie chodzi mi, żeby córka dała radę coś ulepić – z tym co zrobiłam nie poradziła sobie – za bardzo się czepiało i ciągnęło…)?

16 odpowiedzi na pytanie: jaka konsystencja ciasta drożdżowego?

  1. Ja bułki, rogaliki, rożki i inne takie robię wg przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe. Jak przerabiam drugi raz to dodaję mąki na oko, żeby się nie kleiło i ładnie wałkowało. Do rogali oczywiście więcej mąki i rodzinka się zachwyca. Wałkuję kawałek ciasta i wycinam trójkąty. Na nie nakładam co popadnie. Robiłam z nutelką, dżemem, białym serem, jagodami. A i wierzch smaruję samym białkiem, wg mojej mamy całe jajo plus cukier – ale wtedy mi się przypalały i były za słodkie. Do ciasta daję mniej cukru niż w przepisie.
    Ale fakt – do wprawy doszłam bo często je robiłam i na początku też nie wychodziły. Będę je robić dzisiaj bo chłopakom obiecałam i pierwszy raz bezy kolorowe wyprodukuję.

    • Zamieszczone przez kurczak
      Robiłam wg przepisu na bułeczki z książki kucharskiej – no i wyszło takie strasznie klejące, ledwo dało się formować… Z trudem kulki z tego zlepiłam ;).
      Po upieczeniu całkiem dobre, ale bezkształtne… A mi się marzą rogaliki, precelki, gniazdka z owocami ;)… I jeszcze – jak to napchać, żeby wyszły z nadzieniem?

      Macie może jakiś przepis, żeby wyszło ładne (głównie chodzi mi, żeby córka dała radę coś ulepić – z tym co zrobiłam nie poradziła sobie – za bardzo się czepiało i ciągnęło…)?

      Za słabo wyrobione 😉 na mój gust… Ciasto jest dobre jak samo odchodzi od ręki. W domu rodzinnym nigdy tego nie osiągnęłam. We własnym – zawsze. Robię zgodnie z zaleceniem – błotko i uzupełniam mąką. Zawsze jest pyszne

      • Dzięki – sądząc z Waszych odpowiedzi chyba za mało mąki dałam (pół kilo na 4 jajka + pół kostki masła + szklanka mleka)… Ale bałam się, że jak dam więcej, to mi strasznie twarde wyjdzie… No i ładnie mikserem szło – a kojarzy mi się, że drożdżowe to ciężko się wyrabia Spróbuję na drugi raz podsypać 🙂

        • Zamieszczone przez kurczak
          Dzięki – sądząc z Waszych odpowiedzi chyba za mało mąki dałam (pół kilo na 4 jajka + pół kostki masła + szklanka mleka)… Ale bałam się, że jak dam więcej, to mi strasznie twarde wyjdzie… No i ładnie mikserem szło – a kojarzy mi się, że drożdżowe to ciężko się wyrabia Spróbuję na drugi raz podsypać 🙂

          Ja korzystam z rodzinnego przepisu:
          1kg mąki
          1szklanka słodkiej śmietany
          1/2 kostki margaryny
          1szklanka cukru
          4jajka
          80g drożdży
          2łyżki oleju
          1szkalnka mleka
          szczypta soli
          zapach
          rodzynki

          Wykonanie:
          1. Przesiać przez sito mąkę, dodać szczyptę soli, zapach, rodzynki, 2 łyżki oleju
          2. Potem rozpuścić drożdże z mlekiem, dodać cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia
          3. Margarynę rozpuścić, utrzeć jajka z cukrem
          4. Następnie do mąki dodać drożdże, jajka utarte z cukrem, zarobić śmietaną, a na koniec wlać margarynę, wszystko dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia
          5. Kiedy wyrośnie, wysmarować brytwankę, posypać bułką tartą
          6. Wyrabiamy ciasto i kładziemy do brytwanki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

          Piec około 45-70min w nagrzanym uprzednio piekarniku, temp 180stopni. Po upieczeniu zostawiam na trochę w piekarniku żeby nie oklapło. Z czasem trzeba tak na oko bardziej – żeby tylko ciacho się nie spiekło za bardzo.

          Przy czym nie daję wcale rodzynek – bo ich nie znoszę, zamiast śmietany daję czasem jogurt naturalny, cukru 3/4szklanki – z całą jest stanowczo za słodkie, oleju 4łyżki, do rogali itp nie daję zapachu. To taki przerobiony przeze mnie 🙂 A i dobry patent na szybsze rośnięcie ciasta – postawić miskę z ciachem przykrytym ściereczką na monitorze komputera stacjonarnego mojego m. Komp załączam i o wiele szybciej wyrasta 🙂

          • Zamieszczone przez besss
            Ja korzystam z rodzinnego przepisu:
            1kg mąki
            1szklanka słodkiej śmietany
            1/2 kostki margaryny
            1szklanka cukru
            4jajka
            80g drożdży
            2łyżki oleju
            1szkalnka mleka
            szczypta soli
            zapach
            rodzynki

            Przy czym nie daję wcale rodzynek – bo ich nie znoszę, zamiast śmietany daję czasem jogurt naturalny, cukru 3/4szklanki – z całą jest stanowczo za słodkie, oleju 4łyżki, do rogali itp nie daję zapachu. To taki przerobiony przeze mnie 🙂 A i dobry patent na szybsze rośnięcie ciasta – postawić miskę z ciachem przykrytym ściereczką na monitorze komputera stacjonarnego mojego m. Komp załączam i o wiele szybciej wyrasta 🙂

            A ile czasu pieczesz i w jakiej temperaturze?
            Zamierzam dziś skorzystać z Twojego przepisu, mój chwilowo mi się znudził;).

            • Zamieszczone przez Avocado
              A ile czasu pieczesz i w jakiej temperaturze?
              Zamierzam dziś skorzystać z Twojego przepisu, mój chwilowo mi się znudził;).

              Za późno spojrzałam na wiadomość
              Napisz jak wypróbujesz.
              A drożdże te z kostki używam, z tych sypkich średnio wyrasta.

              • Zamieszczone przez besss
                Za późno spojrzałam na wiadomość
                Napisz jak wypróbujesz.
                A drożdże te z kostki używam, z tych sypkich średnio wyrasta.

                Piekę w temp. 180st. :), ciekawa jestem jak wyjdzie…

                • Zamieszczone przez Avocado
                  Piekę w temp. 180st. :), ciekawa jestem jak wyjdzie…

                  Ja też…
                  Ale mam ochotę na drożdżowe wyrabiane w niecce i pieczone w piecu chlebowym z masełkiem chyba jestem w ciąży

                  • Zamieszczone przez besss
                    chyba jestem w ciąży

                    😀 No chyba…
                    A ciasto wyszło boskie! Wyrosło niesamowicie… kawałek już wrąbałam, mniam…

                    • Zamieszczone przez Avocado
                      😀 No chyba…
                      A ciasto wyszło boskie! Wyrosło niesamowicie… kawałek już wrąbałam, mniam…

                      Cieszę się, że smakuje.
                      Podziel się 🙂

                      • Zamieszczone przez besss
                        Cieszę się, że smakuje.
                        Podziel się 🙂

                        A zapraszam na kawę:). Drożdżówy wyszło tyle, że dzisiaj połowę współpracowników obdzieliłam, mąż też wziął do pracy i rodzicom dałam.

                        • Może wypróbuję ten przepis, uwielbiam ciasto drożdżowe
                          A ile czasu piekłyście?

                          • Zamieszczone przez Asik.
                            Może wypróbuję ten przepis, uwielbiam ciasto drożdżowe
                            A ile czasu piekłyście?

                            35 minut, 180st., piekłam w dwóch foremkach (czarnych – podobno skracających czas pieczenia),

                            • Zamieszczone przez Avocado
                              35 minut, 180st., piekłam w dwóch foremkach (czarnych – podobno skracających czas pieczenia),

                              Dzięki
                              I jeszcze poproszę o konkretny opis
                              co mam robić krok po kroku
                              Najpierw jakiś zaczyn, czy od razu mieszam wszystko razem i zostawiam do wyrośnięcia
                              Margarynę roztopioną?
                              pierwszy raz będę robić drożdżowe, więc jestem zielona w temacie

                              • Zamieszczone przez Asik.
                                Dzięki
                                I jeszcze poproszę o konkretny opis
                                co mam robić krok po kroku

                                Najpierw jakiś zaczyn, czy od razu mieszam wszystko razem i zostawiam do wyrośnięcia
                                Margarynę roztopioną?
                                pierwszy raz będę robić drożdżowe, więc jestem zielona w temacie

                                Edytowałam swój post z przepisem i dopisałam wykonanie oraz przybliżony czas wypieku.

                                Ps. Ja robię dziś rogaliki z nutelką i drożdżówki z jagodami Tak mnie coś naszło

                                • Zamieszczone przez besss
                                  Edytowałam swój post z przepisem i dopisałam wykonanie oraz przybliżony czas wypieku.

                                  Ps. Ja robię dziś rogaliki z nutelką i drożdżówki z jagodami Tak mnie coś naszło

                                  Dzięki 🙂

                                  Znasz odpowiedź na pytanie: jaka konsystencja ciasta drożdżowego?

                                  Dodaj komentarz

                                  Angina u dwulatka

                                  Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                  Czytaj dalej →

                                  Mozarella w ciąży

                                  Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                  Czytaj dalej →

                                  Ile kosztuje żłobek?

                                  Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                  Czytaj dalej →

                                  Dziewczyny po cc – dreny

                                  Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                  Czytaj dalej →

                                  Meskie imie miedzynarodowe.

                                  Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                  Czytaj dalej →

                                  Wielotorbielowatość nerek

                                  W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                  Czytaj dalej →

                                  Ruchome kolano

                                  Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                  Czytaj dalej →
                                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                  Logo
                                  Enable registration in settings - general