Będę musiała przesiąść się z piekarnika gazowego na elektryczny…
No i zaczęłam oglądać – a tu piekarniki “7 funkcji”, “8 funkcji”, nawiewy, nadmuchy, grzanie z dołu, z góry, z boku i pod prąd ;)…
Mogłybyście mi jakoś łopatologicznie wytłumaczyć, które funkcje piekarnika elektrycznego się faktycznie przydają (rożno rozumiem ;))?
I czym się różni (czy się wogóle różni) np. mięso pieczone z nadmuchem od tego pieczonego bez?
Ciast piec nie umiem i raczej już się nie nauczę, więc takie zastosowanie mnie nie interesuje, ale jeśli chodzi o mięsa, jednogarnkowe potrawy, duszenie… to sobie bez piekarnika gotowania nie wyobrażam, więc to dla mnie raczej ważne…
30 odpowiedzi na pytanie: jakie funkcje piekarnika?
podepnę się jeśli pozwolisz, bo też będę niedługo kupować piekarnik elektryczny (teraz mam gazowy) i też nie wiem co jest szczególnie przydatne, tylko że ja też piekę ciasta bo uwielbiam je jeść
Ja mam 7 kucharzy aristona – hmmm średnio korzystam z tych funkcji.
Na pewno korzystam z grilla, bardzo rzadko z rożna bo babrania z tym jest, najczęściej z standardowych funkcji. Generalnie bajery uwazam za zbedne.
Jak piekę cos w żaroodpornym to nie korzystam z nawiewu, czasami korzystam aby podsuszyć coś albo przyrumienić z góry jak już jest gotowe. W biszkoptach się przydaje – tylko zmniejsza się temperaturę.
ja korzystam ze wszystkiego co ma moj piekarnik
jak z malo ktorego sprzetu w domu 😉
rozmrazam susze
pieke gora dol
z termoobiegiem i bez
grilluje na dwa sposoby
odkladam czas startu
ogolnie wariuje 🙂
I jaka różnica w potrawie?
termoobieg niby pozwala nagrzac sie calej potrawie rowno
ale tez wysusza wiec trzeba patrzec co do czego pasuje
najczesciej instrukcje mowia co i jak
choc do instrukcji potem dokladam jeszcze doswaidczenie wlasne
bo np ciasto drozdzowe ma wg mnie za gruba skorke z teroobiegiem
przynajmniej u mnie
dor, a jaki masz piekarnik – firma?
ja nie mogę żyć bez termoobiegu.piekę i duszę z nim.mam pięć funkcji tylko a używam trzech. A brakuje mi grzania z dołu.teraz hitem jest piekarnik z samoczyszczeniem termicznym 500 stopni. A to by też sie przydało po tłustych potrawach
mi się z wyglądu podoba taki
pasowałby mi do mebli, tylko ta firma coś mi nie pasuje…
bosch
AEG model B9971-5-M
jest super zwłaszcza jak się ma maluchy w domu bo
nie nagrzewa się przednia szyba – maluch choćby się przytulał podczas pieczenia to się nie poparzy
blokada, która uniemożliwia otwarcie
i zero pokręteł i pstryczków, zamiast tego wbudowany mini monitor z opcją blokady
Przy moim nabuzowanym dziecku wszystkie inne bajery (co prawda też ważne) bledną
Acha i ma pyrolizę co jest genialną opcją
Właśnie też mam zamiar kupić tego typu – ale raczej kremowy.
Poszukaj w innych sklepach – teraz to chyba modny design – ja już widziałam takie kilku firm w różnych kolorach :D.
A kuchenkę ardo mam teraz, tyle że wolnostojącą z gazowym piekarnikiem. Mam ją juz parę lat, działa bez zarzutu 🙂
Co to pyroliza?
Czyli boczek spokojnie można nawiać, ale z kuraka to suchy wiór wyjdzie ;)?
A jest coś takiego jak odpowiednik opiekacza w elektrycznym piekarniku? – takie że jak się tym przypali kuraka to w środku jest soczysty a na wierzchu spieczona skórka, a tłuszcz z mięcha wytopiony (jejku, aż mi ślinka pociekła ;))?
u mnie jest to pieczenie z teromoobiegiem i dolaczona grzalka grilla
Dzieki 🙂
Bo jak pomyslałam o opiekaczu to już się zaczęłam zastanawiać, czy aby na pewno elektryczny kupić 😉
Ale gazowy mi nijak nie pasuje :(…
wygląda rzeczywiście interesująco ale pasuje tylko do drewnianych mebli
Pyroliza to taki specjalny program (jak np termoobieg czy grill), ktory sluzy do czyszczenia piekarnika. Jak to dziala? Po wlaczeniu programu piekarnik nagrzewa sie do temperatury okolo 500 stopni. W takiej temperaturze caly brud obraca sie doslownie w pyl. Po wystygnieciu piekarnika przecierasz go wilgotna szmatka scierajac caly pyl. Tak jabys scierala kurze. Piekarnik wyglada jak nowy Polecam
Taki program, który czyści piekarnik z tłuszczu, nastawiasz i już
nie trzeba tego dziadostwa myć, skrobać etc.
jak dla mnie najlepsza z opcji jakie posiada ten piekarnik
Brzmi genialnie 😀
Mam. Nie korzystam. Wolę ręcznie.
Brud obraca w pył a w całej kuchni śmierdzi 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: jakie funkcje piekarnika?