Jogurt domowy…

…robiła może któraś z Was?

Da się to zrobić bez jogurtownicy. Dużo z tym roboty? Udaję się to to? Dobre?

Zastanawiam się od jakiegoś czasu na tym, czy nie zacząć samej robić. Przynajmniej wiadomo będzie co tam w środku jest bo jak czytam składy tych kupowanych to mam wątpliwości czy rzeczywiście one takie zdrowe są, a jogurt to podstawa mojego drugiego śniadania w robocie.

Taniej na pewno nie wyjdzie ale zdrowiej raczej tak.

Warto się w to bawić?

5 odpowiedzi na pytanie: Jogurt domowy…

eiffla Dodane ponad rok temu,

ja robię tak jogurt naturalny miksuję z jakimś owocem np bananem i mam jogurt smakowy 😀
A takiego naturalnego swojego to zrobić nie umiem.

mama-janka Dodane ponad rok temu,

Robię podobnie jak Eiffla. 🙂 Sama od początku – początku nigdy nie robiłam jogurtu, ale chętnie bym spróbowała. Chociaż pewnie dużo roboty z tym jest. Może ktoś podrzuci przepis?
Freda, też mam wątpliwość co do tych ze sklepu, szczególnie tych smakowych wymyślnych. Ufam chyba tylko jogurtowi naturalnemu i serkom Bielucha – bo oni robią bez dodatków, tylko naturalnie.

bep Dodane ponad rok temu,

Jak był mleko nie UHT to wystarczyło do mleka dodać jogurtu, postawić na dobę w ciepłe miejsce i był jogurt konsystencji jogurtu greckiego 😉
Moja Mama robiła też chyba z tego odtłuszczonego mleka granulowanego… Ale głowy nie dam 😉

freda Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez mama_janka:Robię podobnie jak Eiffla. 🙂 Sama od początku – początku nigdy nie robiłam jogurtu, ale chętnie bym spróbowała. Chociaż pewnie dużo roboty z tym jest. Może ktoś podrzuci przepis?
Freda, też mam wątpliwość co do tych ze sklepu, szczególnie tych smakowych wymyślnych. Ufam chyba tylko jogurtowi naturalnemu i serkom Bielucha – bo oni robią bez dodatków, tylko naturalnie.

Na necie można kupić bakterie jogurtowe, które dodaj się do ciepłego mleka i potem trzyma jeszcze w odpowiedniej tem. przez 12 h.
To tak w skrócie
I własnie z tym trzymaniem w cieple mam zagwozdke, bo do tego służy właśnie ten jogurtownik. Niby mozna też trzymać w piekarniku lub na kaloryferach ale mam wątpliwości czy wtedy wyjdzie. A poza tym jakoś mi sie nie uśmiecha grzać piekarnik przez 12 h albo kaloryfery w środku lata.
I mam tez opory przed kupnem w ciemno kolejnego grata do kuchni, który może okazać się że będzie użyty tylko kilka razy

kupny jogurt naturalny może jest jakimś wyjściem ale nie mam pewności czy mimo wszytko nie jest on jakoś sztucznie zagęszczany np żelatyną lub skrobią lub innymi cudami.

Musze jutro sprawdzić w sklepie.

olusia Dodane ponad rok temu,

Moja mama robi, ja czasem też.

[Zobacz stronę]

Znasz odpowiedź na pytanie: Jogurt domowy…?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Książka kucharska
Program o zdrowym jedzeniu
Witam, znalazłam taki program o zdrowym jedzeniu, dowiedziałam się tam mnóstwo ciekawostek o codziennym jedzeniu i zdrowiu. Jest on bezpłatny i prowadzony myślę że w bardzo ładnej formie. Adres do programu: [url]http://www.youtube.com/user/monitom81[/url] Co jakiś
Czytaj dalej
Mam z dzieckiem taki problem
co na drobne otarcia i skaleczenia zamiast plasterków?
Mój Kubuś- jak to dziecko, bawi się, broi i wiecznie na rękach i nogach ma siniaki, skaleczenia i otarcia. Zwykłe plastry w takim wypadku średnio się spisują- nie chcą się
Czytaj dalej