jogurt naturalny – domowy

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
  • #111015

    olusia

    Moja mama robi od kilku lat. Pomyślałam, że podzielę się przepisem.

    1 litr mleka pasteryzowanego homogenizowanego (takie zwykłe mleko w woreczku)
    1 mały jogurt naturalny

    Mleko zagotować, ostudzić. Jak będzie lekko ciepłe dać jogurt, dobrze wymieszać. Garnek zawinąć w ręcznik, postawić w ciepłym miejscu (ja stawiam krzesło obok grzejnika). Po ok 12 godzinach powstanie z tego jogurt.
    Dzieciakom dodaję np owoce, dżem, maliny ze słoiczka (swojskie).
    Zdrowy i pyszny. Można ciut dosłodzić.

    #4993258

    mamia

    Zamieszczone przez Olusia
    Moja mama robi od kilku lat. Pomyślałam, że podzielę się przepisem.

    1 litr mleka pasteryzowanego homogenizowanego (takie zwykłe mleko w woreczku)
    1 mały jogurt naturalny

    Mleko zagotować, ostudzić. Jak będzie lekko ciepłe dać jogurt, dobrze wymieszać. Garnek zawinąć w ręcznik, postawić w ciepłym miejscu (ja stawiam krzesło obok grzejnika). Po ok 12 godzinach powstanie z tego jogurt.
    Dzieciakom dodaję np owoce, dżem, maliny ze słoiczka (swojskie).
    Zdrowy i pyszny. Można ciut dosłodzić.

    może być w kartoniku?
    nakryć pokrywką, a potem ręcznik?
    :Niepewny:



    #4993259

    bep

    Zamieszczone przez mamia
    może być w kartoniku?
    nakryć pokrywką, a potem ręcznik?
    :Niepewny:

    W życiu Karola…
    Tylko normalne mleko 😉 niestety… :Foch:
    Wychodzi też z tego granulowanego rozrobionego z wodą. Wtedy jest także niskokaloryczny :Hyhy:

    #4993260

    olusia

    Tak, jak pisze Bep, tylko prawdziwe mleko.

    Nakryć garnek pokrywką, owinąć w ręcznik i do odstawić w ciepłe miejsce 🙂

    #4993261

    ty-gry-sek

    a te w kartoniku to nie prawdziwe :Hmmm…: i czym się różni od tego w woreczku :Wstyd:

    #4993262

    olusia

    Ma być mleko pasteryzowane homogenizowane 🙂



    #4993263

    bep

    Zamieszczone przez ty-gry-sek
    a te w kartoniku to nie prawdziwe :Hmmm…: i czym się różni od tego w woreczku :Wstyd:

    Mleko z kartonika zepsuje się, a nie zrobi zsiadłe. W tym z kartonika zachodzą tylko procesy gnilne… :Boje się:

    #4993264

    olusia

    Wczoraj robiłam i dziś Patryk jadł na śniadanko z malinami 🙂

    Jogurt pyszny ale ma jedną wadę – u nas szybko znika 😀 Jutro znów muszę kupić mleko 🙂

    #4993265

    ty-gry-sek

    Zamieszczone przez Olusia
    Ma być mleko pasteryzowane homogenizowane 🙂

    i dalej nie wiem jakie to :Wstyd: wstaw zdjęcie tego mleka :Śmiech:
    na wytłumaczenie mam tylko to że mleka nie kupuję 😉

    #4993266

    gacka

    Ja od siebie dodam, że zamiast garnka można użyć termosu.

    A mleko pasteryzowane to np. takie:

    Nie może być po prostu UHT.



    #4993267

    olusia

    Kupuję dokładnie takie:

    #4993268

    ty-gry-sek

    Olusia dzięki za zdjęcie,poszukam w sklepach :Hyhy:



    #4993269

    olusia

    Dzisiaj kupiłam takie Łaciate jak wkleiła Gacka. Jutro ugotuję i zrobię jogurt. Do dzisiejszego wrzuciłam 5 bananów i 3 kiwi. Cała rodzinka piła koktajl 🙂

Postów wyświetlanych: 13 - od 1 do 13 (wszystkich: 13)


Musisz się zarejestrować lub zalogować, żeby odpowiedzieć

Close